انواع ضمانت نامه بانکی و چگونگی اخذ وثیقه
ضمانت نامه بانکی چیست و در چه مورادی کاربرد دارد ؟ با گسترش و توسعه ی نظام بانکداری در دنیا و همراه با پیشرفت های اقتصادی ،بانک ها خدمات متنوعی را به مشتریان خود ارائه می نمایند. یکی از مهم ترین خدماتی که در سال های اخیر توسط بانک ها عرضه شده ، صدور ضمانت نامه بانکی است. ضمانت نامه ای که از آن تحت عنوان ضمانت نامه ریالی بانکی نیز یاد می شود.
ضمانت بانکی به شکل یک سند بانکی است که با توجه به نوع کارکرد آن در عناوین و اشکال مختلفی صادر می گردد.به عبارت دیگر ضمانت بانکی نوعی از تسهیلات بانکی به شمار می رود. صدور این اسناد از سوی بانک علاوه بر کسب سود برای بانک صادر کننده در راستای تسهیل مبادلات و تعاملات اقتصادی صورت گرفته و در جهت تسریع رشد اقتصادی کشور بسیار مؤثر می باشد. اما برای اخذ چنین تسهیلاتی بایستی ابتدا از قوانین و شرایط صدور آن آگاه بود. شما چقدر با این قوانین آشنایی دارید؟ آیا تاکنون برای اخذ ضمانت بانکی اقدام نموده اید؟ در ادامه با وکیل نادری همراه باشید.
ضمانت نامه بانکی چیست؟
ضمانت نامه بانکی نوعی قرارداد یا سند بانکی است که بر اساس آن فرد صادر کننده (ضامن) با توجه به نوع درخواست متقاضی (ضمانت خواه یا مضمون عنه) تعهد می نماید که بدون هیچ گونه قید و شرطی در سررسید معین و یا به صورت عندالمطالبه، مبلغ مشخصی وجه نقد را بابت موضوعی خاص که مربوط به فرد متقاضی است به ذینفع (مضمون له) یا در حواله کرد او پرداخت نماید.
برای صدور ضمانت بانکی اعتبار سنجی مشتریان بسیار حائز اهمیت است. بایستی توجه داشت که پشتوانه ی مالی آن توسط فرد متقاضی تأمین می گردد.
ضمـانت نامه از نظر قانونی
از نظر ماهوی و قانونی ضمانت نامه بانکی نوعی قرارداد به شمار می رود که بین فرد ضمانت خواه و ذینفع آن منعقد می گردد. در رابطه با توضیح این قرارداد می توان به ماده ی۶۸۴ قانون مدنی مراجعه نمود. در این ماده به توضیح عقد ضمان پرداخته شده و عنوان گردیده است : شخص مالی را که بر ذمه دیگری است بر عهده بگیرد .
برای صدور ضمانت نامه بانکی بایستی مشتری درخواست و تقاضای خود را برای بانک ارائه نماید. فردی که متقاضی صدور ضمانت نامه است ، ضمانت خواه نامیده می شود.
به محض صدور ضمانت نامه بانکی، بانک متعهد می شود که اگر فرد متعهد (ضمانتخواه یا مضمون عنه) نتواند تعهدات پیش بینی شده در موضوع ضمانت نامه را در موعد زمانی مشخص شده پرداخت نماید و یا به هر شکلی از انجام صحیح تعهدات خود که در متن قرارداد منعقد شده به آن اشاره شده است در موعد زمانی مقرر خودداری نماید ، به محض اعلام ذینفع و قبل از انقضای مهلت سررسید موظف است مبلغ قید شده در ضمانت نامه ( وجه الضمان) را به فرد ذینفع پرداخت نماید.
فرد متقاضی بایستی در ابتدای امر مبلغ 10 درصد از مبلغ کل ضمانت نامه را بهصورت نقدی به بانک بپردازد.
نکته ی مهم : ضمانت نامه های بانکی از نوع غیرقابل انتقال است. یعنی فقط توسط ذینفع آن قابل استفاده می باشد.
انواع ضمانت نامه بانکی
ضمانت نامه مناقصه یا مزایده / TENDER (BID) BOND GUARANTEE
ضمانت نامه مناقصه یا مزایده یکی ازمهم ترین انواع ضمانت نامه های بانکی شناخته می شوند. اکثر نهاد ها و سازمان های دولتی برای خرید و فروش کالاهای مورد نیاز خود از طریق مزایده و مناقصه اقدام می کنند. هر یک از شرکت کنندگان در مزایدات و مناقصات دولتی موطف هستند به همراه مدارک و پیشنهاد خود ضمانت نامه ای نیز ارائه نمایند.
ضمانت نامه گمرکی / CUSTOMS GUARANTEE
در صورتی که وارد کننده ی کالایی نتواند حق گمرکی خود را به صورت نقدی پرداخت نماید، با استفاده از ضمانت نامه گمرکی که دارای سررسید های معینی است، می تواند برای پرداخت حق گمرکی خود اقدام نماید.
ضمانت نامه ریالی تعهد پرداخت / PAYMENT GUARANTEE
نوعی ضمانت نامه می باشد که به منظور انجام قبول پرداخت دیون در سررسید معین از سوی بانک صادر می گردد.
ضمانت نامه پیش پرداخت / ADVANCE PAYMENT GUARANTEE
به وسیله ی ضمانت نامه پیش پرداخت طرف پیمانکار متعهد می شود که پس از امضای پیمان و با قبول کلیه ی شرایط مندرج در آن درصدی از مبلغ مورد نظر را برای تجهیز و تکمیل وسایل و کارگاه به طرف مقابل پرداخت نماید.
ضمانت نامه استرداد کسور وجه الضمان / RETENTION GUARANTEE
به وسیله ی این ضمانت نامه طرف کارفرما می تواند جهت تضمین حسن انجام کار، مبلغی در حدود ده درصد از مبلغ قرارداد را از طرف پیمانکار دریافت نماید.
ضمانت نامه پیمان / TREATY GUARANTEE
این ضـمانت نامه به منظور مواردی در نظر گرفته شده که دولت به عنوان طرف کارفرما قرار گرفته و اجرای برخی پروژه های عمرانی کشور را بر عهده ی افراد و شرکت های پیمانکار قرار می دهد.
ضمانت نامه حسن انجام تعهد / PERFORMANCE BOND GUARANTEE
حسن انجام تعهدات و حسن انجام کار برای کارفرما از اهمیتی ویژه برخوردار است . به وسیله ی ضمانت نامه حسن انجام تعهد می توان حسن انجام تعهدات و حسن انجام کار را از طرف مقابل خواستار شد.
چگونگی اخذ وثیقه برای ضـمانت نامـه بانکـی
در هنگام صدور انواع ضمانت نامه ، بانک ها در اولین قدم اقدام به اخذ وثیقه از فرد متقاضی می نمایند. میزان این وثیقه با توجه به توان مالی فرد در پرداخت بدهی خود انتخاب می شود.
انواع وثیقه هایی که بانک در نظر گرفته به شرح زیر می باشد.
- چک یا سفته.
- ضـمانت نامه های بانکـی معتبر از سوی بانک ها و موسسات معتبر خارجی.
- پول و طلا.
- اوراق بهادار و اوراق مشارکت.
- گواهی سپرده ثابت.
- تعهد شرکت های بیمه.
- حساب های بانکی.
- سهام شرکت های تجاری معتبر .
- اسناد اموال غیرمنقول.
انجام مشاوره حقوقی امور بانکی با وکیل نادری
ضمانت نامه بانکی نوعی قرارداد بانکی است که منشأ آن قوانین مدنی می باشد. قراردادی که بر پایه ی عقد ضمان شکل گرفته و با پذیرش پرداخت بدهی فرد بدهکار همراه است. چنین قراردادهایی در قالب تسهیلات بانکی ارائه می گردند و برای قراردادهای کلان کشوری مورد استفاده قرار می گیرند.
صدور و اخذ ضمانت نامه بانکی دارای جنبه های قانونی و حقوقی فراوانی است و قطعا در این مسیر سؤالات حقوقی بیشماری خواهید داشت. حضور یک وکیل حرفه ای و باتجربه در این زمینه می تواند شما را در حصول نتیجه یاری رسانده و در پیشبرد پرونده ی شما مؤثر واقع شود.
برای کسب اطلاعات بیشتر و انجام مشاوره حقوقی در این زمینه می توانید با پوریا نادری وکیل پایه یک دادگستری در ارتباط باشید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.