انواع مجازات تعزیری : در قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 ، قانون گذار محترم ، 4 نوع مجازات را برشمرده است که عبارتند از:
- حد
- قصاص
- دیه
- تعزیرات
هر کدام از مجازات های مذکور ، دارای انواعی میباشند . بطور مثال ، مجازات دیه شامل دیه مقدر و دیه غیرمقدر میشود.
مجازات تعزیرات
زمانی که مجازات در هیچ یک از دسته های مجازات های دیگر ( حد ، قصاص ، دیه ) قرار نگیرد ، مجازات تعزیری گفته میشود. تعزیر مجازاتی است که در موارد ارتکاب محرمات شرعی یا نقض مقررات حکومتی تعین و اعمال میشود.
ویژگی مجازات تعزیر
در تعزیرات ویژگی هایی وجود دارد که مختص به این نوع مجازات است و در مجازات های دیگر وجود ندارد . از جمله این خصوصیت ها :
- هیچ یک از مجازات ها ، دارای حداقل و حداکثر نیست و فقط مجازات تعزیری دارای این خصوصیت است.
- در مقدار مجازات تعزیری ، قاضی اختیار دارد که با توجه به اوضاع و احوال مجرم و کیفیت ارتکاب جرم ، هر میزانی را انتخاب کند اما در سایر مجازات ها ، زمانی که فرد مجرم شناخته میشود ، مقدار مجازات مقطوع است.
انواع مجازات تعزیری
مجازات تعزیری از یک جهت به تعزیرات شرعی و تعزیرات غیرشرعی تقسیم میشود. تعزیرات شرعی هم به دو نوع تعزیرات منصوص شرعی و تعزیرات غیرمنصوص شرعی تقسیم میشود .
همچنین مجازات تعزیری از جهت دیگر ، مطابق ماده 19 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 ، به 8 درجه تقسیم میشود . این امر در صورتی است که در قانون مجازات اسلامی مصوب 1370 ، چنین درجه بندی وجود نداشت و موضوع اخیر، یکی از ابتکارات قانون گذار در سال 1392 میباشد .
تعزیر شرعی
این نوع مجازات در صورتی اعمال میشود که محرمات شرعی نقض بشود. محرماتی هستند که بنا به دلایلی ، شارع مقدس ، ذیل عنوان مجازات حدود نیاورده اند و آن را تحت عنوان مجازات تعزیری شرعی بیان کرده اند.
یکی از مصداق های تعزیر شرعی روابط نامشروع غیر از زنا بین زن و مرد نامحرم میباشد؛ یعنی زن و مردی اقدام به بوسیدن همدیگر کنند ، مصداق بارز رابطه نامشروع میباشد.
تعزیر غیرشرعی
یکی از اختیاراتی که شارع مقدس به حاکم داده است ، اختیار تعیین مجازات توسط حاکم با توجه به اوضاع زمانی و مکانی ، میباشد .بنابراین بعضی اعمال ، باتوجه به شرایط حاکمیتی جامعه جرم انگاری میشود.
درجات هشت گانه تعزیر
در ماده 19 قانون مجازات اسلامی ، تعزیر به هشت درجه تقسیم شده است .
درجه اول شدیدترین نوع و میزان تعزیرات ذکر شده است و درجه هشت خفیف ترین نوع و میزان تعزیرات ذکر شده است .
جدیدترین تغییرات در خصوص تعزیرات
قانون کاهش مجازات حبس تعزیری مصوب 1399 ، در راستای تقلیل یا تبدیل مجازات های تعزیری گام برداشته است.
از جمله این تغییرات عبارتند از :
- تبصره 6 به ماده 19 قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1392 اضافه شده است که بدین شرح است که تمام حبس های ابد غیرحدی مقرر در قانون به حبس درجه یک تبدیل میشود.
- تبصره ای به ماده 18 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 الحاق شده است با این مضمون که اگر قاضی بیش از حداقل حکم دهد ، باید علت صدور حکم به بیش از حداقل را ذکر کند والا تخلف انتظامی مرتکب شده است.
آیا درجات تعیین شده در قانون جدید ، تاثیری بر مجازات های تعیین شده تعزیرات مصوب سال 1375 دارد؟
خیر ؛ درجات معین شده در قانون جهت ، تنها جهت تعیین درجه مجازات است و تاثیری در میزان حداقل و حداکثر مجازات های مقرر ندارد.
آیا اشخاص حقوقی نیز شامل مجازات تعزیری میباشند ؟
بله ؛ اشخاص حقوقی مانند شرکتها نیز شامل مجازات تعزیری میباشند.