توقیف حساب افراد بدهکار چگونه و در چه شرایطی صورت می گیرد ؟

نحوه توقیف حساب افراد بدهکار : حفظ منافع و دفاع از حقوق مسلمه ی افراد اولین کارکرد قانون به شمار می رود. یکی از مهم ترین مسائلی که در مراجع قضایی مطرح است بحث دریافت مطالبات مالی افراد می باشد. موضوعی که به دنبال آن توقیف حساب افراد بدهکار به وجود می آید.

به نظر شما قانون چه راهکارهایی برای توقیف حساب افراد بدهکار در نظر گرفته است با ما در ادامه همراه باشید.

توقیف حساب افراد به چه معناست و با چه تبعاتی همراه است؟

توقیف حساب بانکی به معنای ضبط وجوه بانکی افراد است. به منظور حفظ حقوق افراد قانون این امکان را فراهم ساخته که در صورت بدهکار بودن افراد بتوان به حساب بانکی آنها دسترسی داشت. و با توقیف آن الزام فرد را مبنی بر پرداخت بدهی خود امکانپذیر ساخت.

البته توقیف حساب بانکی با دلایل متعددی می تواند انجام گردد. بخش عمده ای از این دلایل به علت مقررات بانکی می باشد. برای مثال اگر فردی در مدت زمانی طولانی از حساب بانکی خود استفاده نکند. حساب او از سوی بانک توقیف می گردد. ضمانت نامه های بانکی و چک برگشتی نیز از عمده دلایل توقیف حساب افراد به شمار می آید.

توقیف حساب افراد بدهکار

در صورتی که دستور توقیف حساب فرد بدهکار از سوی مراجع قضایی باشد. باید دلایلی مستند و قانونی برای این کار وجود داشته باشد. در نهایت توقیف حساب افراد بدهکار به هر شکلی که صورت گرفته باشد به هیچ وجه امکان برداشت از حساب برای افراد امکانپذیر نیست. توقیف حساب فرد به خصوص برای تجار و بازرگانان با تبعات منفی زیادی همراه است. و اعتبار آنها را تا حد زیادی زیر سوال خواهد برد. به طور کلی محرومیت های اجتماعی چه به صورت مقطعی و چه به صورت دائمی تبعات منفی زیادی برای افراد به دنبال خواهند داشت.

یک نکته ی بسیار مهم : در توقیف حساب افراد بدهکار حساب او به میزان بدهی که دارد توقیف می گردد. به عبارت دیگر اگر میزان بدهی فرد از کل حساب او کمتر باشد. تمامی حساب او توقیف نمی گردد. اما در صورتی که دارایی حساب فرد از میزان بدهی او کمتر باشد، تمامی حساب فرد توقیف خواهد شد.

توقیف حساب بانکی افراد بدهکار از دید قانون

هرگاه فردی به شما بدهکار باشد از نظر قانونی ملزم به پرداخت بدهی خود است. در غیر این صورت شما می توانید تقاضای خود را در مراجع دادگستری مطرح کرده و دعوای وصول مطالبات شما آغاز می گردد.

با احضار خوانده به دادگاه و با بررسی دفاعیات و دلایل او، قاضی مبادرت به صدور حکم می نماید. اگر رای دادگاه مبنی بر توقیف حساب بانکی فرد باشد. قطعا تمامی جوانب قانونی قضیه در نظر گرفته می شود.

مهم ترین قانونی که در زمینه ی توقیف حساب افراد بدهکار به چشم می خورد. ماده ی 19 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی می باشد.

این ماده بیان می کند:

مرجع اجراکننده رأی باید به درخواست محکومٌ‌له به بانک مرکزی دستور دهد که فهرست کلیه حساب‌های محکومٌ‌علیه در بانک‌ها و مؤسسات مالی و اعتباری را برای توقیف به مرجع مذکور تسلیم کند.

این کار به جهت توقیف این حساب ها صورت می پذیرد. همچنین تمامی ارگان ها و سازمان هایی که از اموال فرد بدهکار اطلاعاتی در دست دارند. موظف هستند لیست این اموال را به مراجع ذی صلاح قانونی تحویل دهند.

نحوه ی شناسایی حساب بانکی و اموال افراد بدهکار

نحوه ی شناسایی حساب های بانکی و اموال افرادر بدهکار در ماده ی 19 قانون نحوه ی اجرای محکومیت های مالی تعیین شده است؛ قانون روش های زیر را برای شناسایی حساب بانکی و یا اموال فرد بدهکار در نظر گرفته است.( توجه داشته باشید که اموال فرد بدهکار می تواند شامل اموال منقول و غیرمنقول او باشد.)

  •  با تقاضای فرد طلبکار مرجع صادر کننده ی رای دستوری جهت توقیف حساب برای بانک مرکزی ارسال می کند. بر اساس این دستور بانک مرکزی موظف است. فهرست کلیه ی حساب های فرد بدهکار (محکوم‌علیه) در بانک ها و موسسات مالی و اعتباری را جهت توقیف تسلیم مرجع قضایی صادر کننده ی رای نماید.
  • در قدم بعدی و با تقاضای طلبکار و دستور مرجع قضایی صادر کننده ی رای، تمامی ادارات ثبت محلی، شهرداری ها و همچنین ارگان های مرتبط بایستی نشانی کامل ملک یا املاکی که پلاک ثبتی آنها احتمالا به فرد محکوم‌علیه متعلق است را جهت توقیف به دادگاه مربوطه اعلام نمایند.

نکته ی مهم ❗ :

طلبکار می تواند از طریق تأمین خواسته قبل از صدور رای دادگاه تقاضای توقیف اموال فوق را به دادگاه ارائه دهد.

شرایط صدور رای توقیف حساب بانکی افراد بدهکار

برای صدور رای توقیف حساب بانکی افراد بدهکار قانون شرایطی را در نظر گرفته است.

  • یک سال تمام از صدور حکم و ابلاغ آن گذشته باشد . در این صورت دادرس پرونده دستور توقیف حساب فرد را صادر می نماید.
  • فرد محکوم علیه با رای صادر شده از سوی قاضی پرونده ملزم به پرداخت وجه نقد باشد.

 رفع توقیف حساب بانکی افراد بدهکار چگونه صورت می پذیرد؟

جهت رفع توقیف حساب افراد بدهکار در وهله ی اول بایستی علت توقیف حساب بانکی مشخص گردد. پس از پرداخت بدهی و یا برداشت بدهی از حساب بانکی فرد با دو روش دستی و سیستمی می توان برای رفع توقیف حساب بانکی اقدام نمود.

با دریافت نامه ی رفع توقیف حساب از دادگاه و تایید تسویه ی بدهی از سوی مرجع صادرکننده ی حکم می توان با مراجعه به اداره ی حقوقی تقاضای رفع توقیف حساب را مطرح نمود. برای رفع توقیف حساب بانکی مدت زمانی در حدود یک ماه کاری را باید در نظر داشت.

انجام مشاوره ی حقوقی با وکیل نادری

توقیف حساب افراد بدهکار ساز و کاری است که قانون به منظور حفظ حقوق اشخاص در نظر گرفته است. به طور کلی تمامی الزام های قانونی با ضمانت های اجرایی همراه هستند. و در صورت هرگونه تخلف از قوانین این ضمانت ها قابل اجرا می باشند.

اگر حساب بانکی شما توقیف شده است و یا در صدد اخذ دستور توقیف حساب می باشید ، حضور یک وکیل متخصص و باتجربه در این زمینه راهگشای خوبی برای شما خواهد بود.

برای کسب اطلاعات بیشتر و انجام مشاوره حقوقی در این زمینه می توانید با پوریا نادری وکیل پایه یک دادگستری در ارتباط باشید.

سوالات متداول

1- آیا حساب بانکی افراد به دلیل عدم انجام تعهدات در بازپرداخت اقساط وام قابل توقیف است؟

بله. در صورت هرگونه تخلف و یا عدم پرداخت اقساط وام های بانکی حساب بانکی فرد متقاضی وام مسدود می گردد.

2- در صورت گذشتن 5 ماه از تاریخ صدور رای، حساب بانکی قابل توقیف است؟

خیر . برای توقیف حساب بانکی باید مدت زمان یک سال از تاریخ صدور رای گذشته باشد.

3- بدون دستور مراجع قضایی می توان برای توقیف حساب فردی که چک برگشتی دارد اقدام نمود؟

خیر. برای توقیف حساب بانکی به دستور مقامات قضایی نیاز می باشد.

2 پاسخ
  1. مجید
    مجید گفته:

    با سلام اگر من بدهکار بانکی باشم و پول برای بدهی خود به بانک واریز کرده باشم سپس فردی حساب من را مسدود کند بانک میتواند پول برای بدهی من برداشت کند

    پاسخ
  2. شعبان
    شعبان گفته:

    سلام چگونه میشود بعداز۲ماه ازگذشت حکم فطعی و۷ماه ازگذشتن طرح شکایت ودادخواست حساب بانکب واموال توقیف شود ایا مگه ندباید یکسال بگزرد

    پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *