جداسازی یا افراز املاک مشاعی

جداسازی یا افراز املاک مشاعی : افراز همان جداکردن چیزی از چیز دیگر و جداکردن چیزی برای کسی است. همچنین معنای افراز از نظر حقوقی یعنی دعوای شریک ملک مشاع بر شریک دیگر به منظور تقسیم مال مزبور است در صورتی که توافقی در مورد تقسیم صورت نگیرد.
بنابراین سهم مشاع شریک شما یا سایر شرکاء از شما جدا شود، افراز صورت گرفته است.

دعوای افراز در محاکم

اگر یکی از شرکاء و یا چند نفر آنها راضی به افراز و جداکردن سهم هر فرد نباشند، دعوایی به همین نام در دادگاه توسط یک یا چند مالک مشاعی دیگر مطرح میشود مگراینکه افراز منع قانونی داشته باشد.

نکته بسیار مهم در دعوای افراز اینکه همه مالکان مشاعی باید بصورت خواهان یا خوانده (یکی از دو طرف دعوا) دخالت داشته باشند و در جریان خواسته و عملیات اجرایی قرار بگیرند.

جداسازی یا افراز املاک مشاعی

مرجع افراز (جداکردن) املاک مشاعی

طبق قانون افراز و فروش املاک مشاعی بخش زیادی از افراز املاک مشاعی به ادارات ثبت اسناد و املاک واگذار شد که آثار مثبتی را به همراه داشت. مثلاً اینکه کارشناسان ثبتی در بررسی وضع محل و تطبیق میزان مالکیت مالکین مشاعی به نسبت کارشناسان دیگر از تخصص و دقت بیشتری برخوردار هستند.

همچنین تشریفات و دردسرهای رسیدگی قضایی وجود ندارد و بعلاوه این ادارات وسایل و امکاناتی مانند دوربین نقشه برداری دارند و به عبارتی مجهز هستند.

با تصویب این قانون دو مرجع برای افراز املاک مشاع وجود دارند؛ یکی ادارات ثبت اسناد و دیگری مرجع قضایی که همان دادگاه ها هستند.

صلاحیت ادارات ثبت برای افراز

املاک مشاعی که جریان ثبتی آنها به پایان رسیده است، اعم از اینکه در دفتر املاک ثبت شده و یا نشده باشد، در صورتیکه مورد تقاضای یک یا چند شریک باشد، با واحد ثبتی محلی است که ملک مشاعی در حوزه آن قرار گرفته است.
توجه داشته باشید که اگر چند سند مالکیت داشتید که معارض بود و با یکدیگر تعارض داشت، جداکردن این قبیل اسناد مقدور نیست.

صلاحیت دادگاه ها برای افراز

اگر بین شرکای مال مشاع، غایب مفقودالاثر یا محجور باشد، برای اینکه مصلحت آنها رعایت شود، افراز مال باید در دادگاه صورت گیرد هرچند جریان ثبتی آنها به پایان رسیده باشد. همه املاکی که مالکشان معلوم نیست و یا املاکی که جریان ثبتی آن به پایان نرسیده است در دادگاه انجام میشود.

افراز در ادارات ثبت

عمل افراز با درخواست هر یک از مالک یا مالکان مشاعی شروع میشود. تقاضا میتواند در ورقه های معمولی و یا فرم دادخواست تنظیم شود. آنچه مهم است ذکرکردن مشخصات متقاضی و سایر شرکاء و آدرس آنها و مشخصات ملک با شماره پلاک در دادخواست ضروری است.

فرآیند افراز در اداره ثبت

ابتدا  با کمک وکیل ملکی درخواست افراز به نماینده ثبت ارجاع می شود تا رسیدگی نماید. اگر مشکل قانونی در این زمینه وجود نداشته باشد، وقت معاینه محل تعیین میشود و به متقاضی و کلیه شریکان ابلاغ میشود و براساس سوابق ثبتی و تصرفات، نقشه ملک مورد افراز ترسیم میشود.

باید نقشه افرازی را به شهرداری محل ارسال نمایید تا ظرف مدت دوماه نظریه خود را اعلام نماید.اگر شهرداری اعلام نظر نکرد، اداره ثبت میتواند براساس نقشه افراز را انجام دهد و این تصمیم قابل تجدیدنظر در دادگاه عمومی است و رای این دادگاه هم قابل اعتراض در دادگاه تجدیدنظر است.

پرسش و پاسخ:

  • حکم افرازی از سوی دادگاه چه زمانی قابلیت اجرا پیدا میکند؟

زمانی که حکم قطعی به دو طرف ابلاغ شد، حکم افرازی قابل اجرا میباشد.

  • املاکی که غیرقابل افراز تشخیص داده شوند، در نهایت چه تصمیمی در مورد آنها گرفته میشود؟

چنین املاکی در نهایت بفروش گذارده میشود و شرکاء به شکل دیگری به خواسته خود دست پیدا میکنند.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *