عدم امکان مطالبه خسارت تاخیر تادیه با وجود پیش بینی وجه التزام
شرایط و نکات مهم در رابطه با عدم امکان مطالبه خسارت تاخیر تادیه با وجود پیش بینی وجه التزام با مجموعه وکیل نادری : اصولاً در قراردادها و معاملات مالی و تجاری و حتی در پارهای از قراردادهای اداری ، طرفین قرارداد ، شرطی تحت عنوان وجه التزام را جهت پایبندی و ایفای مفاد قرارداد در نظر می گیرند .
وجه التزام اصولاً با هدف مشخص کردن میزان خسارت پرداختی به متهعد له، در ازای هر روز یا هر هفته تاخیر در انجام تعهدات و یا عدم انجام تعهدات قراردادی قید میشود . با وجود قید وجه التزام در قراردادها بسیار مشاهده گردیده که متعهد له هم وجه التزام قراردادی را مطالبه میکند و هم مطالبه خسارت تاخیر تادیه را . حال نکته مهم قابل بحث این بوده که آیا امکان مطالبه وجه التزام قراردادی و مطالبه خسارت تاخیر تادیه با هم امکان پذیر است ؟
در این مقاله قصد داریم به تجزیه و تحلیل حقوقی این موضوع بپردازیم. و شرایط و نتیجه آن را در صورت مطرح شدن در دادگاه بیان کنیم با ما همراه باشید .
وجه التزام ( وا قولی)
وجه التزام که در عرف و میان مردم به وا قولی نیز مشهور است. مبلغی مشخص بوده که طرفین معامله به شکل توافقی آن را پیش بینی کرده. که در صورت عدم انجام به موقع یا تاخیر و یا نقض در انجام تعهدات به متعهد له پرداخت شود . هدف از تعیین و پرداخت وجه التزام ترمیم خسارتهای وارد شده به متضرر از تاخیر انجام تعهد و یا عدم انجام آن میباشد . در واقع با پیش بینی وجه التزام میزان خسارت عدم انجام تعهد و یا تاخیر انجام تعهد از قبل پیش بینی شده و در صورت نقض تعهدات قراردادی طرفین آگاه بوده که چه مقدار خسارت باید پرداخت کنند . ماده ۲۳۰ قانون مدنی در این خصوص بیان می دارد :
(اگر در ضمن معامله شرط شده باشد که در صورت تخلف متخلف مبلغی به عنوان خسارت تادیه نماید حاکم نمیتواند او را به بیشتر یا کمتر از آن چه که ملزم شده است محکوم کند. )
خسارت تاخیر تادیه
هنگامی که مدیون دین ریالی خود را به موقع به طلبکار پرداخت نمیکند ممکن است با گذشت زمان قدرت خرید و ارزش پول طلبکار کاهش یابد. (به دیگر سخن ارزش پول طلبکار پایین آمده باشد). در چنین مواقعی بدهکار بایستی مبلغی را بابت کاهش ارزش قدرت خرید به طلبکار بدهد . در واقع خسارت تاخیر تادیه جبران ضرر کاهش قدرت خرید طلبکار بوده که از عدم پرداخت به موقع دین به او وارد شده است . میزان خسارت تاخیر تادیه ، برعکس وجه التزام توسط دادگاه و با رعایت تناسب تغییر شاخص سالانه توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران معین میشود .
شرایط مطالبه خسارت تاخیر تادیه به این صورت میباشد :
- در دعاوی که موضوع آن دین و وجه رایج باشد
- با مطالبه داین
- مدیون با وجود تمکن مالی از پرداخت دین امتناع می نماید . نکته اگر مدیون تمکن مالی نداشته باشد خسارت تاخیر تعدیه به او تعلق نمیگیرد .
- به شرط تقلیل و کاهش قیمت سالانه از زمان سررسید تا هنگام پرداخت دین پس از مطالبه و تغییر شاخص سالانه توسط بانک مرکزی تعیین میشود .مگر اینکه طرفین به نحو دیگری مصالحه کنند .
نظر وکیل نادری در این رابطه
در قراردادها و معاملاتی که وجه التزام در آن گنجانده شده است. و به عبارتی دارای ضمانت اجرای قراردادی میباشند دیگر مطالبه خسارت تاخیر تادیه وجود نداشته و دادگاهها به آن ترتیب اثر نمیدهند . به دیگر سخن در دعاوی که قرارداد منشأ آن دارای وجه التزام باشد و خوانده دعوا به تعهدات خود عمل نکرده باشد فقط به وجه التزام پیش بینی شده محکوم میشود و رجوع به خسارت تاخیر در تادیه محملی نداشته و دادگاه فقط به وجه التزام پیش بینی شده در قرارداد رجوع کرده و با توجه به آن رای صادر می کند .
وکیل متخصص مطالبه خسارت تاخیر تادیه و اخذ وجه التزام
آیا درگیر مشکلات حقوقی مرتبط با تأخیر در تادیه یا وجه التزام شدهاید؟
اگر در قرارداد شما پیشبینی وجه التزام برای تأخیر در انجام تعهدات وجود دارد. ولی همچنان از جبران خسارت و تأخیر در پرداخت بدهی آسیب دیدهاید، ممکن است نیاز به مشاوره و دفاع قانونی حرفهای داشته باشید.
وکیل نادری با سالها تجربه در عرصههای مختلف حقوقی ، بهویژه در زمینههای پیچیدهای همچون عدم امکان مطالبه خسارت تاخیر تادیه و تحلیل اثرات وجه التزام، آماده است. تا حقوق شما را بهطور مؤثر و جامع در مراجع قضائی دنبال کند. ما بهدقت قوانین و رویههای قضائی را بررسی کرده و با توانمندیهای حقوقیمان، به شما کمک میکنیم تا بهترین نتیجه را از دعوی خود به دست آورید.
چرا وکیل نادری؟
- تخصص ویژه در زمینه تحلیل و پیگیری مطالبات حقوقی و تجاری
- تسلط به پیچیدگیهای قانون مدنی ، قانون آیین دادرسی مدنی و آراء قضائی
- مشاوره و دفاع قانونی با هدف حداکثر جبران خسارت برای شما
- تجربه موفق در پروندههای مشابه با نتایج قابل توجه
برای مشاوره و بررسی دقیق پرونده خود، همین حالا با ما تماس بگیرید. و از خدمات حقوقی حرفهای وکیل نادری بهرهمند شوید.
وکیل نادری – حقوق شما، اولویت ماست.
شماره تماس: 09124230952
ایمیل : pooriya.naderi@yahoo.com
پیج اینستاگرام : vakil naderi
آدرس دفتر: تهران ، میدان تجریش ، ابتدای خیابان فناخسرو ، جنب مجتمع تجاری تندیس ، پلاک 16 ، طبقه اول
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.