علم قاضی و نکات مهم
علم قاضی : در علم حقوق ادله اثبات محدود می باشد. و البته در خصوص پرونده های حقوقی و پرونده های کیفری نیز ادله اثبات تا حدودی با یکدیگر متفاوت است .
در دعاوی حقوقی که با کمک وکیل حقوقی انجام می گیرد. ادله اثبات عبارتند از شهادت شهود ، اقرار ، قسم ، سند تحقیق محلی و نظریه کارشناسی و در دعاوی کیفری نیز تمامی موارد فوق جاری است. البته با این تفاوت که اقرار در مباحث حقوقی بالاترین دلیل است. اما در مباحث کیفری اقرار زمانی مورد توجه است که با ادله دیگری در تعارض نباشد .
به عنوان مثال در فیلم دوربین مدار بسته مغازه مشخص است حسن با چاقو جواد را مورد ضرب و جرح قرار میدهد. در این فرض دوست حسن بنام اسماعیل اقرار میکند که او جواد را مجروح کرده. در این فرض دادگاه به هیچ عنوان به اقرار اسماعیل توجهی نکرده و آنرا مردود می داند .
علم قاضی چیست ؟
در این خصوص باید این توضیحات بیان میگردید. چرا که در مباحث کیفری بیش از هر چیز اطلاعات و وجدان قاضی ملاک تعیین تکلیف است .
البته باید توجه داشت قانون گذار در قانون مجازات اسلامی شرایط علم قاضی را به تفضیل بیان نموده که میتوانید در جهت مطالعه بیشتر به مواد 211 الی 213 مراجعه نمایید .
اما به صورت خلاصه قانون گذار هرچند آن را بسیار مورد اهمیت قرارداد لیکن قاضی را موظف نموده. در رای خود دلایل و قرائنی که از این طریق علم برایش حاصل شده است را قید نماید. بدیهی است علم استنباطی که حاصل از دلایل و مکتوبات و مستندات نبوده و در حالت معمول برای افراد یقین ایجاد نمیکند نمیتواند مبنای صدور حکم قرار گیرد .
در انتها باید اشاره نمود وجود علم قاضی و سپس صدور حکم ضرورتی نداشته. و قاضی میتواند بدون علم و صرفاً به استناد دلایل قانونی مانند شهادت شهود ، سوگند و موارد دیگر حکم صادر نماید .
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.