قانون تجارت الکترونیک ، چتر حمایتی معاملات الکترونیکی
قانون تجارت الکترونیک، چتر حمایتی معاملات الکترونیکی : با روی کار آمدن معاملات و اسناد تجارتی الکترونیکی ناکارآمد بودن قوانین موجود در کشور بیش از پیش لمس شد. از طرفی همگام سازی با روند تجارت جهانی و حضور در معاملات و مذاکرات تجاری مستلزم وجود قانونی کارآمد و مدون در کشور بود. از این رو مجلس شورای اسلامی ایران در دی ماه سال 1382 اقدام به تصویب قانون تجارت الکترونیک نمود. قانونی جامع و مدون که به تمامی جنبه های قانونی و حقوقی موضوعات تجارت الکترونیک اشاره دارد. و امروزه به عنوان یک مرجع قانونی معتبر در این زمینه شناخته می شود. شما چقدر با مباحث و موضوعات قانون تجارت الکترونیک آشنایی دارید؟ در ادامه با وکیل نادری همراه باشید.
دایره ی قانون تجارت الکترونیک چگونه تعریف می شود؟
هرگونه تبادل اطلاعات و پیام ها در زمینه ی فرایندهای تجاری که از طریق سامانه های الکترونیکی مانند اینترنت و شبکه های رایانه ای صورت می پذیرد . در دایره ی قانون تجارت الکترونیک تعریف می شود.
قانون تجارت الکترونیک محدود به فعالیت های تجاری نیست و کلیه ی مسائل غیرتجاری و تجاری را شامل می شود. به طور کلی منظور از تجارت الکترونیک انجام تمامی مراحل و تعاملات تجاری از طریق اینترنت و شبکه های مجازی و رایانه ای می باشد. این مراحل و فرایندها می تواند شامل خرید ، فروش ،معامله، بازاریابی ، تبادل محصول ، تبادل خدمات ، معرفی و حتی عقد قرارداد باشد.
در یک کلام تمامی تبادلات و معاملاتی که از طریق فضای مجازی و اینترنت صورت می پذیرد. در زمره ی تجارت الکترونیک قرار دارند.
اهمیت این قانون در سال های اخیر پررنگ تر از گذشته به نظر می رسد. زیرا امروزه سیستم خرید و فروش آنلاین رونق بسیار بیشتری پیدا کرده است. در نتیجه به قوانین منسجم تری در این زمینه نیاز می باشد.
قلمرو و عملکرد قانون تجارت الکترونیک
قلمرو و عملکرد قانون تجارت الکترونیک مانند سایر قوانین مشخص و محدود است. در متن قانون تجارت الکترونیک ماهیت و ویژگی های تجارت الکترونیک مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. به عقیده ی بسیاری از کارشناسان سرمنشا قانون تجارت الکترونیک قانون اساسی کشور است. چرا که تمامی اصول و پایه های اصلی تجارت یک مملکت در قانون اساسی آن تعریف می شود. در کنار قانون اساسی باید از کنوانسیون های بین المللی ، عهدنامه ها و سایر قوانین مشابه همانند قانون تجارت و قوانین مرتبط با فضای مجازی به عنوان قوانین مکمل نام برد.
تجارت در لغت به معنای مبادله و معامله و خرید و فروش کالا ها ، خدمات و تولیدات به قصد انتفاع می باشد. تجارت الکترونیک به این معناست که کلیه ی این مراحل را بتوان از طریق سامانه های الکترونیکی و به وسیله ی اینترنت و شبکه های مجازی و کامپیوتری انجام داد. با چنین وصفی حیطه ی قلمرو و عملکرد تجارت الکترونیک با حقوق تجارت ، کمی متفاوت به نظر می رسد.
قلمرو قانون تجارت الکترونیک در محدوده ی معاملات اینترنتی و غیرحضوری تعریف می شود. البته در نظر داشته باشید که امروزه اصالت و اعتبار چنین معاملاتی به اندازه ی معاملات دنیای حقیقی می باشد و از نظر حقوقی حمایت شده است. همچنین تمامی مکاتبات و پیام هایی که بین طرفین معامله رد و بدل می شود قابل پیگیری بوده و اطلاعات دقیقی از آنها در دست است.
اعتبار امضای الکترونیکی
امنیت و اعتبار قراردادهای الکترونیکی کانون بحث و چالش های فراوانی بوده است. فضای مجازی اجازه ی حضور واقعی افراد را در پاره ای موارد نمی دهد. در شرایطی که همه چیز ناشناخته و مجازی پیش می رود نحوه ی اعتماد به طرف مقابل از اهمیت بیشتری برخوردار می گردد.
همانطور که می دانید اعتبار و هویت یک قرارداد زمانی تکمیل می گردد که به امضای طرفین آن برسد. با این اوصاف در قراردادهای الکترونیکی هم باید ردپایی از امضا وجود داشته باشد. در غیر این صورت هیچ راهی برای ابراز رضایت طرفین قرارداد تعریف نشده است. امضا در لغت به معنای تنفیذ امری مشخص است.
از طرفی با توسعه ی تجارت بین الملل ، مبادله ی داده پیام ها به قدری پرشتاب و گسترده است که در کسری از ثانیه شاهد تعدد بیشماری از معاملات و مراودات تجاری در سطح جهان هستیم. وجود امضای الکترونیکی در چنین شرایطی می تواند امنیت و صحت معاملات را در تجارت الکترونیک به نوعی تضمین کند. نوعی امضای خاص که می توان به شخص مشخصی متنسب دانست و توسط کامپیوتر ایجاد می گردد.
از نظر قانونی، امضای الکترونیکی عبارت از هرنوع علامت منظم شده یا به نحو منطقی متصل شده به “داده پیام ” است که برای شناسایی امضا کننده “داده پیام ” مورد استفاده قرار می گیرد.
از نظر قانون تجارت الکترونیک امضای الکترونیکی معتبر دارای 4 ویژگی مهم زیر می باشد:
- منتسب به شخصی خاص بوده و منحصرا برای او در نطر گرفته شود.
- هویت واقعی و مشخصات کامل فرد امضا کننده ی داده پیام را معلوم نماید.
- با اراده ی واقعی صاحب امضا ایجاد شده باشد.
- امضا باید به گونه ای به داده پیام متصل شود که تمامی تغییرات داده پیام را مشخص نماید.
انجام مشاوره حقوقی با وکیل نادری
تجارت الکترونیک در سطوح مختلفی تعریف می شود. روابط دولتی ،روابط دولت با تاجر و دولت با مصرف کنندگان و سطوح دیگری که در قانون تجارت الکترونیک به آن اشاره شده است. طبیعی است که در هر یک از این سطوح شاهد نقض قوانین و پیدایش جرایم زیادی باشیم. به خصوص اینکه بستر فضای مجازی و نوع تعاملات طرفین نقش بسزایی در بروز اختلافات حقوقی ایفا می کند.
در قانون تجارت الکترونیک به جرایمی از قبیل كلاهبرداری رايانه اي، نقض علائم تجاري، نقض حقوق مصرف كننده ، نقض قواعد تبليغ، نقض حقوق مؤلف، نقض اسرار تجاري، نقض حمايت از داده پيام هاي شخصي و بسیاری جرایم دیگر اشاره شده و برای هریک از آنها جرم انگاری شده است, عناصر مادی ، معنوی و قانونی هریک به تفصیل مشخص شده و مصایق هریک عنوان گردیده است.
با گسترش معاملات و تجارت الکترونیک در مناسبات امروزی افراد، بروز هریک از رفتارهای مجرمانه با ابعاد گسترده تری همراه شده و اینجاست که اهمیت حضور یک وکیل آگاه و باتجربه چه در امر مشاوره و چه در مرحله ی وکالت مشخص می گردد. برای کسب اطلاعات بیشتر و انجام مشاوره حقوقی در این زمینه می توانید با پوریا نادری وکیل پایه یک دادگستری در ارتباط باشید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.