باید ها و نباید ها در قرار وثیقه
قرار وثیقه : به موجب این قرار مرجع قضایی از متهم میخواهد که ضمن تعهد به حضور نزد مقام قضایی، مالی را اعم از منقول یا غیرمنقول، وجه نقد یا ضمانت بانکی به عنوان وثیقه تودیع نماید. در صورت معرفی مال غیرمنقول به عنوان وثیقه، مرجع قضایی دستور توقیف پلاک ثبتی مال غیرمنقول را به اداره ثبت میدهد تا از نقل و انتقال آن جلوگیری نماید.
قرار قبولی وثیقه
بازپرس در مورد قبول وثیـقه، قـرار صادر مینماید و پس از امضای وثیقهگذار، خود نیز آن را امضاء میکند. در صورت عدم پذیرش وثیقه، بازپرس مراتب را با ذکر علت در پرونده منعکس میکند و منجر به بازداشت متهم میشود.
صدور قرار وثیقه
متهمی که در مورد او قـرار وثیـقه صادر میشود تا سپردن وثیقه به بازداشتگاه معرفی میگردد اما در صورت بازداشت، متهم میتواند تا مدت 10 روز از تاریخ ابلاغ قرار بازپرس، نسبت عدم پذیرش وثیقه اعتراض کند.
رفع مسئولیت وثیقهگذار
وکیل حقوقی : وثیقهگذار در هر مرحله از تحقیقات و دادرسی با معرفی و تحویل متهم میتواند، رفع مسئولیت خود را از مرجعی که پرونده در آن مطرح است درخواست کند. مرجع مزبور مکلف است بلافاصله مراتب رفع مسئولیت را فراهم نماید. صرف معرفی متهم کافی نبوده و رفع مسئولیت نیازمند معرفی و تحویل متهم میباشد.
پیامد عدم حضور متهم
متهمی که در مورد او قـرار وثیـقه صادر شده است در صورت احضار، هرگاه بدون عذرموجه حاضر نشود به وثیقه گذار وی اخطار میشود که ظرف یک ماه متهم را تحویل دهد. در صورت ابلاغ واقعی اخطاریه و عدم تحویل متهم به دستور دادستان وثیقه ضبط میشود.
رفع اثر از دستور دادستان مبتنی بر ضبط وثیقه
در صورتی که متهم پس از صدور دستور دادستان مبتنی بر ضبط وثیقه و پیش از اتمام عملیات اجرایی، در مرجع قضایی حاضر شود یا وثیقهگذار وی را حاضر کند، دادستان با رفع اثر از دستور صادره، دستور اخذ تا یکچهارم از وجه قرار را صادر میکند.
امکان صدور قرار وثیقه در مورد اطفال و نوجوانان
در جریان تحقیقات مقدماتی، مرجع قضایی حسب مورد، اطفال و نوجوانان را به والدین یا در صورت فقدان آنها به هر شخص حقیقی یا حقوقی که مصلحت بداند، میسپارد. اشخاص مذکور ملتزمند هرگاه حضور طفل یا نوجوان لازم باشد، او را به مرجع قضایی معرفی نمایند.
در صورت ضرورت اخذ وثیقه تنها از متهمان بالای پانزده سال امکانپذیر است. در صورت عجز از ایداع وثیقه دادسرا یا دادگاه میتواند قرار نگهداری موقت آنان را در کانون اصلاح و تربیت صادر کند.
تعیین نوع و میزان وثیقه
باید توجه داشت که معرفی نوع وثیقه از اختیارات متهم است و مقام قضایی مجاز نیست نوع وثیقه را محدود به مصداق خاصی مانند وجه نقد نماید.
تعیین میزان مبلغ قرار وثیقه بر عهدهی مرجع قضایی صادرکننده قـرار وثیقه است. این مبلغ براساس نوع جرم ارتکابی و شدت و ضعف مجازات آن و نیز میزان خسارت و شرایط موجود و وضعیت طرفین پرونده تعیین میگردد. پس از صدور قرار وثیقه، متهم باید معادل مبلغ مزبور وجه نقد یا ضمانت نامه بانکی یا مال منقول یا غیرمنقول معرفی نماید تا آزاد شود.
آیا نیروی انتظامی حق دارد که از متهم وثیقه اخذ کند؟
خیر؛ نیروی انتظامی حق اخذ وثیقه از متهم را ندارد. به عبارت دیگر ضابطین حق اخذ تأمین از متهم را ندارند. قرار تأمین را فقط مقام قضایی صادر مینماید.
قـرار وثیقهای که بازپرس صادر میکند، چه دلیلی دارد؟
در صورتیکه بازپرس احتمال فرار متهم یا مخفیشدن او را بدهد، برای تضمین حقوق شاکی و به منظور دسترسی به متهم و حضور به موقع وی، قرار وثیقه صادر میکند.
تفاوت بین قرار وثیقه با قرار کفالت در چیست؟
قرار وثیقه تودیع مال است اما در قرار کفالت مبلغی پرداخت نمیشود و تنها تعهد به پرداخت میباشد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.