مجازات و نحوه شکایت از رابطهی نامشروع درقانون : رابطه نامشروع به رابطهای گفته میشود که مرد و زن علیرغم اینکه علقهی زوجیت بین آنها وجود ندارد. ولی باهم به مانند زن و شوهر عمل میکنند.
یکی از مصادیق رابطهی نامشروع میتوان به ازدواج سفید اشاره کرد. که مرد و زنی بدون محرمیت ، زیر یک سقف ، زندگی مشترک میکنند.
حال باید بررسی کرد که آیا قوه مقننه این رفتار نابهنجار را جرمانگاری کرده است. و اگر برای این فعل قبیح ، واکنش اجتماعی پیشبینی کرده است. آیا جنبه بازدارندگی قوی دارد ؟
مصادیق روابط نامشروع
عرف عام
در مجازات و نحوه شکایت از رابطهی نامشروع در عرف عام :
را از جمله روابط نامشروع میدانند.
عرف خاص
در عرف خاص فقط رابطه نامشروع بین زن و مرد غریبه واقع میشود. و آن هم اعمالی غیر از نزدیکی میباشد .
بنابراین طبق قانون ، زنا یا لواط ، رابطهی نامشروع قلمداد نمیشود. و فقط بوسه و بغل و همبستری و … بین زن و مرد رابطه نامشروع قلمداد میشود.
با توجه به ارتباط این دو جرم به شما توصیه میشود بعد از مطالعه این مطلب ، مقاله مجازات شرکت در پارتی ها و مهمانی های مختلط نیز مطالعه گردد .
رابطه نامشروع کارفرما با کارگر
متاسفانه به دلیل مشکلات معیشتی که وجود دارد ، گاهی اوقات کارگر مظلوم زیر سلطه کارفرمای ظالم قرار میگیرد. و به همین دلیل تن به خواستههای نامشروع او میدهد. از جمله این خواستهها ، ایجاد رابطهی نامشروع میباشد که طبق ماده 9 قانون مسوولیت مدنی مصوب سال 1339 ، دختر در پی سوءاستفاده کارفرما از جایگاه خود. علیرغم میل باطنی خود ، حاضر به همخوابگی با وی شده است .
بطور قطع از لحاظ جنبه کیفری این عمل قبیح تحت پیگیرد قانونی میباشد. علاوه بر این ،قانون مسوولیت مدنی ، مطالبه زیان مادی و زیان معنوی را نیز پیشبینی کرده است.
مجازات رابطه نامشروع
زن و مردی که با هم ارتباط نامشروع دارند ، در صورت اثبات جرم آنها ، هر کدام تا 99 ضربه شلاق تعزیری محکوم خواهند شد که البته با استفاده از یک وکیل خبره میتواند موجبات تبدیل و یا تخفیف آن را فراهم کنند.
نحوه شکایت از جرم رابطه نامشروع
جرم رابطه نامشروع از جمله جرایم غیرقابل گذشت می باشد. بنابراین نیاز به شکایت شاکی ندارد و اساسا با اطلاع مدعیالعموم و سایر جهات قانونی شروع به تعقیب مذکور در ماده 64 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب سال 1392 ، مرتکبین تحت تعقیب قرار میگیرند و در نهایت به سزای اعمال خود خواهند رسید.
اما در صورتی که فردی چه زن و چه مرد موضوع رابطه نامشروع بصورت عنف و اکراه قرار گرفت ، میتواند با تنظیم شکواییه مستقیما در دادگاه کیفریدو ، بعد از رسیدگی قضایی ، اقدام به مجازات فرد مرتکب کند. بدیهی است استفاده از مشاوره وکیل رابطه نامشروع می تواند کمک شایانی در روند پرونده داشته باشد.
رابطه نامشروع با فرد متاهل
متاسفانه افرادی که ازدواج کردند و داخل در زندگی مشترک شدهاند. به دلیل ناراضی بودن از زندگی مشترک خود وارد روابط نامشروع با اشخاص مجرد یا حتی افراد متاهل میشوند. و در اصطلاح به شریک زندگی خود خیانت میکنند. به همین سبب همسر (زوج یا زوجه) میتوانند عنوان شاکی را داشته باشند . بعنوان مثال شکایتی تحت عنوان هتکحیثیت و اعتبار شخصی را مطرح کنند.
شکایت رابطه نامشروع چقدر طول میکشد؟
از زمان ثبت شکایت جرم رابطه نامشروع تا زمان صدور رای قطعی ، با توجه به شرایط خاص هر پرونده ، ممکن است چند ماه و یا حتی بیشتر از یک سال طول بکشد .
این مدت زمان به عوامل مختلفی مثل ، مدت زمان تحقیقات مقدماتی در دادسرا برای کشف جرم ، توانایی شاکی در قانع کردن دادسرا مبنی بر وقوع جرم ، دلایل و مدارک متهم برای دفاع از اتهام انتسابی ، تعداد جلسات دادگاه که برای رسیدگی به دلایل اثباتی شاکی و دفاعیات متهم لازم بوده ، که ممکن است از یک جلسه تا چند جلسه متغیر باشد.
اعتراض یا عدم اعتراض طرفین دعوی به رای صادره ، پیچیدگی پرونده ، شلوغی دادگاه و … بستگی دارد . ناگفته پیدا است که داشتن وکیل باتجربه تاثیر بسزایی در مدت زمان رسیدگی به پرونده خواهد داشت .
اثبات بیگناهی در رابطه نامشروع
همیشه دفاع از اتهامات وارد شده به فرد سخت ، حساس و پیچیده بوده ، به خصوص در جرایم غیر قابل گذشت که اولاً دادسرا تمام تحقیقات و اقدامات لازم را برای کشف جرم و اثبات آن به عمل میآورد. و دوماً دادستان به عنوان مدعی العموم و نماینده جامعه ، وظیفه اقامه دعوی عمومی را در جهت جبران لطمات وارد شده به نظم اجتماعی به وسیله اجرای مجازات و یا دیگر اقدامات تامینی و تربیتی درمورد شخص مجرم را بر عهده دارد .
دعوی عمومی از قواعد آمره و مربوط به نظم عمومی بوده و دادستان و دیگر مقامات دادسرا که تنها وظیفه اقامه و پیگیری آن را دارا بوده ، هرگز حق اعلام گذشت و صرف نظر کردن از پرونده های مطروحه را ندارند .
در چنین مواقعی بهترین راه ممکن برای اثبات بیگناهی خود در خصوص اتهام رابطه نامشروع استفاده از وکیل با تجربه و با دانش بوده تا با استفاده از شهادت شهود ، دفاع اصولی و قانونی در جهت نامعتبر و بی تاثیر نشان دادن دلایل ابرازی طرف دعوی ، ارائه لایحه دفاعیهای قوی ، قانونی ، کامل و مستند ، بررسی رفتارهای قبلی شاکی و شناسایی شخصیت او ، بررسی انگیزههای شاکی از طرح شکایت ، تجزیه و تحلیل رابطه و اثبات شرعی ، عرفی و قانونی بودن آن ، ارائه دلایل دیگری برای رد اتهام و دفاع مستند و حرفهای در مقابل تمام دلایل ابرازی میتواند به شما کمک کند
حکم رابطه نامشروع برای زن شوهردار چیست ؟
رابطه نامشروع بین زن شوهردار با مردی غیر از همسرش در اکثر کشورها از جمله ایران جرم بوده و عملی زشت وناپسند می باشد که از نظر حقوقی علاوه بر مجازات مشخص شده برای جرم رابطه نامشروع ( یک تا 99 ضربه شلاق ) دارای تبعات دیگری نیز می باشد .
این موضوع نه تنها از نظر حقوقی بلکه از نظر اجتماعی و خانوادگی نیز دارای عارضه های زیای بوده و حتی بارها باعث فروپاشی خانواده ها شده است .
مجازات رابطه نامشروع در تخلفات اداری
داشتن رابطه نامشروع دلیل بر اخراج افراد از شغل آنها نبوده و قانونگذار نیز برای جرم رابطه نامشروع چنین مجازاتی را در نظر نگرفته است .
همچنین دادگاه صالح برای رسیدگی به جرم رابطه نامشروع دادگاه کیفری دو محل وقوع جرم میباشد نه مراجع اداری . مضاف بر این هیئتهای داوری به تنهایی نمیتوانند کارمندان را به اتهام جرم رابطه نامشروع اخراج کنند چرا که قانونگذار این صلاحیت را به آنها نداده است .
لازم به ذکر است حتی اگر برای هیئتهای رسیدگی به تخلفات اداری رابطه نامشروع کارمندان اثبات شود نیز امکان اخراج آنها را نداشته چرا که کلاً صلاحیت رسیدگی به این جرم را ندارد .
رابطه نامشروع بعد از چند سال قابل پیگیری نمیباشد ؟
جرم رابطه نامشروع از جرایم تعزیری بوده و با توجه به مجازات معین شده برای آن ، جرم درجه ۶ محسوب می گردد . لذا با توجه به آخرین اصلاحات قانون مجازات اسلامی با وجود یکی از دو شرط ذیل دیگر قابل پیگیری نخواهد بود :
- ) اگر حکم قطعی صادر نشده باشد : پنج سال از تاریخ ارتکاب جرم یا آخرین اقدام تعقیبی و تحقیقی گذشته باشد .
- ) اگر حکم قطعیت یافته باشد : با گذشت ۷ سال از تاریخ قطعیت حکم چنانچه پیگیری صورت نگیرد و مجازات اعمال نشود مشمول مرور زمان شده و دیگر متهم یا مجرم حسب مورد قابل تعقیب نبوده و یا مجازات در مورد او جرا نمیگردد .
آیا محکومیت زوجه به اتهام رابطهی نامشروع میتواند از مصادیق نشوز زوجه باشد و در نتیجه عدم تحقق نفقه برای او شود ؟
خیر ؛ تا زمانی که رابطه زوجیت طبق قانون برقرار است ، رابطه نامشروع زوجه بدون اثبات نشوز وی و سایر معاذیر شرعی و قانونی به حکم دادگاه ، مانع مطالبه نفقه نیست .
آیا صرف در خلوت بودن با نامحرم ، مصداق رابطهی نامشروع است ؟
خیر ؛ صرف در خلوت بودن با نامحرم در قانون جرم شناخته نشده است.
آیا مجازات شلاق رابطه نا مشروع را می توان به جزای نقدی تبدیل کرد ؟
بله در شرایطی امکان تبدیل به جزای نقدی وجود دارد . این تبدیل مجازات در عرف به خریدن شلاق شناخته شده که در صورت وجود شرایط مخففه جرم جزای نقدی جایگزین شلاق تعزیری می شود.