نکاتی درباره شرایط پرداخت نفقه اقارب
شرایط پرداخت نفقه اقارب
نفقه اقارب:
اشخاص در مواردی ملزم هستند که نفقه یعنی خرج و مخارج خویشاوندان نسبی (خونی) خود را بپردازند، البته نه همه خویشاوندان و نزدیکان بلکه باید از بین اقارب نسبی فقط هزینه خویشاوندان عمودی خود را بپردازند.
اعم از آنکه اقارب عمودی سعودی( آباء و اجداد ) باشند یا اقارب عمودی نزولی ( اولاد ) باشند. بنابراین همچنین شخصی وظیفه پرداخت نفقه نزدیکان افقی خود یعنی خواهران و برادران را ندارد.
شرایط پرداخت نفقه :
- اگر شرایط ذیل با هم جمع شوند شخص موظف است هزینههای زندگی نزدیکان خود را بپردازد:
شخص نیازمند به نفقه باید فاقد اموال کافی برای گذران زندگی باشد. - نیازمند به نفقه نتواند به وسیله اشتغال به شغلی وسایل معیشت خود را فراهم سازند. اعم از اینکه این عدم مقدوریت ناشی از ناتوانی و از کار افتادگی باشد یا آنکه ناشی از عدم وجود شغل در جامعه باشد .
- شخصی که قرار است نفقه را بپردازد قدرت و توان پرداخت نفقه داشته باشد یعنی بتواند بدون اینکه دچار مضیقه شود نفقه بدهد.
بنابراین از نظر قانون سفیه بودن ، نابالغ بودن ، ناقص الخلقه بودن و….شرط پرداخت و دریافت نفقه نیست. یعنی اگر فرزندی ۳۰ ساله با سلامت جسمانی کامل ندار باشد و شغلی برای اشتغال به آن نباشد ، پدرش با وجود سایر شرایط موظف است خرج و مخارج او را بپردازد .
نفقه اقارب
میزان مبلغ پرداختی :
حال اینکه میزان پرداختی باید چه مقدار باشد باید لحاظ شود :
- به میزانی پرداخت شود که نیازها و حوائج نیازمند به نفقه برآورده شود .
- به میزانی باشد که شخص ملزم به انفاق مثلاً پدر، توانایی و تمکن پرداخت آن را داشته باشد . اگر تأدیه نفق موجب شود که شخص ملزم به انفاق مثل پدر دچار مضیقه شود تکلیف پرداخت نفقه فرزند ۳۰ ساله ش از دوش او برداشته می شود .
ترتیب اشخاص ملزم به تأدیه نفقه :
- فرزندان در تعزیه نفقه اولاد باید ترتیب ذیل رعایت شود :
ابتدا بر عهده پدر است - پس از فوت پدر یا عدم قدرت او به انفاق بر عهده اجداد پدری با رعایت الاقرب فالاقرب ( از نزدیک به دور ).
- در صورت نبودن پدر و اجداد پدری یا عدم قدرت آنها نفقه بر عهده مادر است .
- هرگاه مادر هم زنده یا قادر به انفاق نباشد با رعایت الاقرب فالاقرب برعهده اجداد و جدات مادری و اجداد پدری است که متساویاً پرداخت میکنند .
نفقه اقارب
ترتیب اشخاص ملزم به تأدیه نفقه پدر و مادر :
نفقه ابوین با رعایت الاقرب فالاقرب بر عهده اولاد و اولاد اولاد است .
تعدد نیازمندین به انفاق:
مسئله آن است که اگر شخصی نزدیکان متعددی داشته باشد که نیازمند به نفقه هستند و ایشان نتواند نفقه همه را آنها را بپردازد تکلیف چیست و باید نفقه آنها را به چه ترتیبی بپردازد ؟
باید بدانیم که این شخص موظف است :
- ابتدا نفقه زوجه اش را بپردازد حتی اگر زن شاغل و دارا باشد .
- در مرحله بعد نفقه اقارب عمودی نزولی مثل فرزند.
- در مرحله آخر نفقه اقارب عمودی صعودی مثل پدر.
نکته * بنابراین اگر فرد (الف ) همزمان دارای پدر فقیر و زوجه شاغل و دارای وضعیت مالی خوبی باشد و فقط بتواند خرج یکی از آنها را بپردازد از نظر قانونی موظف است فقط نفقه زوجه را بپردازد.
در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به دیگر مطالب مرتبط با پرداخت نفقه موجود در سایت حقوقی وکیل نادری مراجعه بفرمایید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.