وکیل فک رهن و 5 نکته مهم !
بهترین وکیل متخصص الزام به فک رهن در تهران – وکیل نادری : امروزه به دلیل مشکلات فراوان اقتصادی و معیشتی افراد اقدام به دریافت وام ازبانکها مینمایند ودر مقابل خانه خود را به رهن بانک قرار می دهند . و یا ملک خود را در اختیار شخص حقیقی گذارده و در رهن میدهد ودر مقابل مبلغی دریافت مینمایند که در انتهای تاریخ قرارداد به شخص دریافت کننده مال بازگردانده میشود. در خصوص موضوعات مربوط به رهن به شخص مالک راهن، به شخصی که ملک را در مقابل مبلغی رهن میکند مرتهن ، ومال به رهن داده شده را رهینه یا عین مرهون میگویند .
باید بدانیم عقد رهن ، حق عینی تبعی برای طلبکار ایجاد می نماید. به عبارتی اگر طلبکار به عنوان مثال بانک در مقابل تسهیلات ملکی از گیرنده وام و یا شخص ثالثی به عنوان ضامن در رهن خود قراردهند. بانک می تواند تا تسویه نشدن کل بدهی از فک رهن ملک خودداری کند .
دعوی الزام به فک رهن در چه زمانی رخ میدهد؟
- در شرایطی که فرد تمام اقساط وام خود را پرداخت نموده است. اما بانک اقدام به فک رهن نمی نماید در این شرایط است که شخص مالک به همراه وکیل الزام به فک رهن اقدام به طرح دعوی الزام به فک رهن مینماید. در این حالت ممکن است اختلاف در میزان بدهی وام گیرنده و بانک علت عدم فک رهن باشد .
- حالت دیگر زمانی است که مالک ، ملک خود را به شخص حقیقی ودرقالب مبایعه نامه عادی به دیگری می فروشد. و متعهد می شود که تا هنگام تنظیم سند رسمی ملک را از رهن خارج کند. اما در زمان قید شده موفق به انجام آن نشود . در این مورد ، شخص خریدار ملک یا به عبارتی مالک جدید که در رهن بودن آن ملک را نوعی زیان میداند ، می تواند طی دعوای الزام به فک رهن برای احقاق حق خود به همراه یک وکیل حقوقی اقدام کند .
- گاهی در مواقع مشارکت در ساخت سازنده نیز به دلیل محدودیت مالی اقدام به دریافت وام نموده ، و متضمن میشود که نسبت به فک رهن اقدام نماید. در چنین شرایطی مالکین ساختمان احداثی میتوانند بر علیه سازنده یا دریافت کننده وام که باعث به رهن رفتن ملک آن ها شده است. اقدام به طرح دعوای الزام به فک رهن نمایند.
نکته* در فرض نخست طرح دادخواست الزام به فک رهن می بایست بعد از پرداخت بدهی و یا انجام تعهدات مطرح گردد .
طرفین الزام به فک رهن چه اشخاصی هستند؟
در دعوای الزام به فک رهن ، اصولا خواهان شخصی است که خواستار فک رهن یا همان مالک جدیدملک می باشد و همچنین . خوانده نیز شخصی است که قانوناً و یا بر اساس یک قرارداد ، متعهد به فک رهن شده است. وهمچنین میتواند مالک قبلی رسمی ملک می باشد .ویا در شرایط دیگر خوانده میتواند بانک هم باشد.
نکته خواسته الزام به فک رهن نمیتواند به همراه خواسته های دیگری توامان مطرح شود. و می بایست بصورت مستقل طرح گردد .
نحوه رسیدگی
پس از طرح دعوا و صدور رای در صورتی که خوانده ، ظرف ۱۰ روز پس از صدور وابلاغ رای اجرایی ، از اجرای حکم خودداری کند. طبق ماده ۴۷ قانون اجرای احکام مدنی ، خواهان می تواند از دادگاه ، تانجام مراحل قانونی فک رهن را با هزینه شخص محکوم علیه انجام دهد. که در این صورت توقیف اموال و فروش آن جهت پرداخت مبلغ بدهی و فک رهن میسر خواهد بود .
در صورتی که بدهکار یا همان محکوم علیه اموالی به نام خود نداشته باشد. مالک یا خواهان یا محکوم له خود می تواند ، اقدام به پرداخت بدهی کرده و فک رهن را شخصاً انجام دهد .
سپس بدون آنکه نیاز به حکم جدیدی از دادگاه باشد. از طریق اجرای احکام نسبت به توقیف اموال بدهکار و یا دریافت حکم جلب آن جهت پرداخت مبالغ واریز شده ، بابت فک رهن اقدام نماید .
اگر خواهان نزد خود مبلغی بعنوان ثمن داشته باشد که متعلق به خوانده یا بدهکار است. می تواند بدون نیاز به حکم جدید از مبلغ مذکور کسر کرده و هزینه های فک رهن را پرداخت کند .
* لازم به ذکر است دادگاه صالح برای رسیدگی به دعاوی ملکی از جمله الزام به فک رهن ، دادگاه محل وقوع ملک میباشد.*
نکات تکمیلی :
نکته 1
درصورتی که طی قرارداد فروشنده متضمن فک رهن ملک شود ولی نتواند به آن تعهد عمل کند خریدار حق فسخ معامله را دارد. برای مثال: درخصوص مشارکت در ساخت سازنده یا مالک به فک رهن تعهد کرده باشد. ولی به آن عمل نکند خریدار یا طرفدیگر قرار داد میتواند قرارداد مشارکت در ساخت را فسخ کند البته این منوط به عدم موافقت مرتهن در انجام معامله می باشد. چرا که این خود معامله ای فضولی است .
نکته 2
نکته قابل توجه دیگر اینکه مالک ملکی که در رهن است را نمیتوان ملزم به تنظیم سند رسمی نمود. می بایست ابتدا اقدام به درخواست فک رهن نمود. ویا با توجه به نظر بعضی محاکم نیز میتوان هر دو درخواست را همزمان طی دادخواستی تقدیم دادگاه نمود.
نکته 3
همانطور که میدانیم خواسته های الزام به اخذ پایانکار و اخذ صورتمجلس تفکیکی مروبط به این ملک می باشد. و میتوانند به همراه خواسته الزام به فک رهن در یک دادخواست توامان مطرح شوند. بدیهی است دادگاه نیز به هر 3 مورد خواسته وهم چنین الزام به تنظیم سند نیز رسیدگی خواهد کرد .
نکته 4
اگر شخصی نسبت به سند ملک خود که در رهن است ، شکایتی داشته و یا معتقد باشد. سند رهنی به صورت غیررسمی تنظیم شده است میتواند دادخواست ابطال سند رسمی راطرح کند. و نیازی به طرح دعوی فک رهن نیست.
نکته 5
اگر فرد خریدار و یا ضامن در جهت پرداخت بدهی اقدام نماید و بدهی موضوع رهن را با بانک تسویه نماید. میتواند جهت مطالبه وجه به راهن مراجعه نماید و مبالغ پرداختی را مطالبه نماید. در برخی از مقالات حقوقی به اشتباه عنوان شده امکان مطالبه وجه میسر نیست ، که این موضوع ناصحیح است .
در خصوص موارد مرتبط با این مقاله میتوان به وکیل الزام به تحویل مورد اجاره نیز اشاره کرد. که جالب است در آن خصوص نیز بخوانید.
وکیل الزام به فک رهن متخصص و حرفه ای
با توجه به مطالب فوق الذکر به این نتیجه میتوان رسید که برای جلوگیری از ضرر های احتمالی بهره مندی از وکیل الزام به فک رهن ضروری است. چرا که بررسی قراردادهای حقوقی نیازمند تخصص لازم بوده و از دیگر سو محاسبه سود و خسارات تسهیلات بانکی نیز نیازمند تخصص مربوطه می باشد .
با توجه به همین اصل کمک گرفتن از یک وکیل امور ملکی ویا مشورت با مشاور حقوقی عملی بسیار لازم وعاقلانه است .
بدیهی است وکیل الزام به فک رهن با تجربیات خود در این خصوص میتواند کمک شایانی به پیشبرد پرونده و دعوی مطروحه نماید. و از زیان های مالی و صرف وقت جلوگیری نماید و حقوق موکلین خود را در کمترین زمان به بهترین شکل و کمترین هزینه دریافت کند.
طرح دعاوی ناصحیح ممکن است خسارات مالی بسیار به همراه داشته. و از دیگر سو احقاق حق را به مدت زمانی طولانی با تاخیر روبرو نماید. در صورت نیاز به مشاوره حقوقی می توانید با ما در تماس باشید .
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.