وکیل رجوع از هبه
رجوع از هبه چیست ؟ وکیل رجوع ازهبه : به موجب م۷۹۵ق مدنی(هبه عقدی است که به موجب آن یک نفر مالی را مجانی به کسی دیگر تملیک می کند.)در حقیقت هبه عنوان قانونی هدیه می باشد.در مواقعی که شخصی مالی را به دیگری هدیه میدهد قالب و چارچوب این اقدام از منظر حقوقی هبه تلقی میگردد.
لازم است بدانید در پس هر بذل و بخشش مباحث حقوقی و قضایی بسیار نهفته است .که تصورش برای عامه ی مردم دشوار است اما نباید فراموش کرد که بخشیدن یک مال مترادف با انعقاد عقد هبه است و این قرارداد شرایط خاصی دارد.
در عقد هبه سه طرف وجود دارد:
- واهب: واهب شخصی است که مالش را به دیگری واگذار می کند .
- متهب: متهب شخصی است که مالکیت مال به او منتقل میشود.
- عین موهوبه: عین موهوبه هم مالی است که مورد هبه واقع می شود.
انواع هبه نامه کدام است؟
- هبه با سند رسمی (هبه نامه رسمی)
- هبه نامه ی غیر رسمی و عادی
تفاوت هبه نامه رسمی و غیر رسمی:
برتری که هبه نامه های رسمی نسبت به هبه نامه های عادی دارند ومختص آنها میباشد این است که به هیچ عنوان امکان اینکارو تردید در آنها وجود ندارد؛بنابراین هیچ یک از طرفین دعوا نمیتوانند مدعی شود که در صحت و اصالت سند مذبور مردد است؛
چرا که این ادعا از نظر قانونی پذیرفته نیست.حال آنکه در مورد هبه نامه های غیر رسمی یا عادی،دادگاه موظف می شود تا بدون تعلل سند را مورد بررسی قراردهد و بعد از آن در مورد اعتبار آن حکم کند .
رجوع از هبه چیست؟
هنگامی که عقد هبه بین طرفین(واهب و متهب)منعقد می شود و ملک در اختیار متهب قرار داده می شود ،اگر ملک(عین موهوبه )موجود باشد شخصی که هبه کرده میتواند از آن رجوع کند و بعد از رجوع برای تثبیت آن دادخواستی را تحت عنوان تایید رجوع از هبه مطرح نماید .همچنین برای اعلام رجوع از هبه می تواند از طریق ارسال اظهارنامه ی رسمی به طرف مقابل اقدام کند که بهترین و قانونی ترین روش اثبات رجوع میباشد.
موانع وشرایط رجوع از هبه :
براساس م۸۰۳ق مدنی هبه ازعقد جایز محسوب می شود عقد جایز(به عقدی گفته می شود که به صورت یکطرفه قابل نسخ خواهد بود )برطبق ماده ی مذبور واهب یا همان هدیه دهنده از هبه ی خود رجوع کند مشروط به اینکه:
- متهب یا هدیه گیرنده پدر و مادریااولاد بلاواسطه واهب یا هدیه شونده نباشد در واقع شخصی که مالی را به پدر یا مادر یا اولاد هبه نماید دیگر نمیتواند از آن رجوع کند.
- هبه بلاعوض باشد یا در هبه معوض ،عوض داده نشده باشد.اصل بر هبه مجانی و بلاعوض است اما می توان در هبه شرط عوض شود وعوض داده شود دیگر قابل رجوع نخواهد بود.
- مال موهوبه از مالکیت واهب یا همان هدیه گیرنده خارج و یا به دیگری واگذار نشده باشد برای مثال رهن یا اجاره نرفته باشد.
- در مال موهوب به تغییری حاصل نشده باشد چنانچه در عین موهوبه تغییری حاصل شود واهب حق رجوع ندارد بنابراین اصل بر قابل رجوع بودن هبه میباشد ،مگر در موارد خاص قانونی که پس از هبه نمی توان از آن رجوع نمود.
- مطابق ماده ی ۸۰۵قانون پیش گفته در صورت فوت متهب یا واهب هبه قابل رجوع نیست.همچنین مطابق م۸۰۶قانون مذکور هبه طلب قابل رجوع نیست.به تعبیر ساده تر در صورتی که این طلب خود مدیون ببخشد دیگر حق رجوع ندارد.مضافا اینکه با توجه به م۷۰۸قانون اگر کسی که مالی را به عنوان صدقه به دیگری بدهد دیگر حق رجوع نخواهد داشت.
نحوه رسیدگی
دعوی رجوع از هبه را میبایست در دادگاه حقیقی طرح نمود در خصوص دعوی تایید رجوع از هبه میبایست از طریق دادخواست اقدام کرد این دعوا دارای شرایط خاصی می باشد..
و چنانچه دعوی تایید رجوع از هبه به درستی طرح نگردد میتواند موجبات ورود و ضرر را فراهم کند پس میبایست در چنین شرایطی از وکیل متخصص رجوع از هبه کمک گرفت.
نکته1*
در دعوای تایید رجوع از هبه،کسی که ملک خود را هبه کرده و اکنون پشیمان شده است(از هبه رجوع کرده)واهب خواهان دعوی و کسی که مالکیت اودرآمده (متعهب)خوانده دعوا شمرده می شود.
نکته2*
لازم به ذکر است خواهان (واهب)هزینه ی دادرسی را هم پرداخت نماید.
نکته 3*
هزینه در دعاوی رجوع باتوجه به قیمت مال موهوبه محاسبه و دریافت می شود.
وکیل رجوع ازهبه:
با توجه به موارد فوق که بیان شد نحوه اثبات وپیگیری عقد هبه ورجوع از آن کاری بس دشوار است پس افراد برای اینکه دچار ضرر وزیان های مالی نشوند اقدام به مشورت از یک وکیل پایه یک دادگستری میکنند .
چراکه به دلیل ظرافت های موجود در این گونه مسائل تنها یک وکیل رجوع از هبه میتواند حقوق موکل خود را تمام و کمال دریافت کند. و از آنجا که وکیل رجوع ازهبه تجربیات فراوانی در خصوص اینگونه موارد دارد، ظرف بهترین شکل وکم ترین زمان از خسارات مالی موکل خود جلو گیری می نماید
سلام و درود
زوج به دلیل تصدی شغل دولتی و مسائل دیگر، همه املاک خود را به نام زوجه خود کرده و همچنین پولی را در یک حساب بانکی زوجه خانه داری (که خود هیچ محل درامدی نداشته و ندارد) به شرط امانت سرمایه گذاری کرده است.
لازم به ذکرست او این املاک و وجه بانکی را به زوجه هرگز نبخشیده و هدیه هم ننموده و فقط این به نام زدن صوری بوده و در قبال آن، از زوجه وکالتنامه تامالاختیار گرفته است.
اکنون از زوجه طلب استرداد املاک و وجه را نموده و زوجه از باز پس دادن آنها استنکاف می نماید،
لازم به ذکرست، زوج تقاضای متارکه خود را با همسرش مطرح کرده و در ابتدا نیز زوجه موافقت شفاهی خود با طلاق نوافقی را اعلام کرده ولی بعدتر – احتمالا متعاقب مشاوره های دریافتی و به دلیل امضای شرط تصنیف اموال توسط زوج، در صدد گرفتن باقیمانده اموال میباشد، که البته فقط یک آپارتمان دیگر و سهام کلینیک میباشد.
با توجه به اینکه زوجه وکالتنامه زوج را فسخ نمودهاست و ادعا میکند که اموال متعلق به خود اوست، درحالیکه خانهدار بوده و مالی از طرف خانوادهاش یا ارثی نیز به او تعلق نگرفته است.
سوال اینست زوج در صورت مداومت به استنکاف زوجه چه باید انجام دهد؟
آیا امکان این وجود دارد که زوج اثبات کند که او مالک واقعی این اموال بوده و بتواند آنها را پس بگیرد؟
به دلیل اطلاع زوجه از امکان زوج در رجوع از هبه، اکنون ادعا میکند که ملک و پول نقد، اصلا هبه نبوده بلکه به عنوان اجرتالمثل و نحله و مهربه و در جهت تحکیم پیوند و قدردانی به او داده شدهاست.
برای اثبات صخیح نبودن این ادعا، زوج چه باید بکند؟
آیا امکان اثبات عقد هبه( بدون سند رسمی و با ادعای شفاهی بودن هبه) و سپس رجوع از هبه وجود دارد؟
زوج پزشک و زوجه خانه دار هستند.
با سپاس از وقت و توجهی که مبذول میفرمایید.
امکان اثبات هبه بودن ممکنه ولی اصولا قراردادهای سند قطعی دفترخانه در قالب بیع بوده بهر حال کار سختی در پیش رو خواهید داشت در رجوع از هبه .
بهر حال بهتره قبل از اقدام مدارکتون رو بیارید بصورت حضوری مدارک بررسی بشه شاید اقدام دیگه ای با نتیجه بهتر امکان پذیر بود .
من برای همسرم خودرو خریدم و مستندات پرداخت و شاهد هم دارم/ الان به پولش نیاز دارم و نمیزاره بفروشم/ امکان رجوع به هبه شفاهی با ۲ شاهد هست؟ و آیا پس از ابلاغ دادخواست میتونه بفروشه/ ممنون
در این مبحث سه فرض مد نظر میباشد : فرض اول ) اگر شوهر خودرو را خریداری کرده باشد و به نام همسر خود نیز زده باشد ، مالک خودرو ، زوجه میباشد و مطابق ماده 31 قانون مدنی مصوب سال 1307 ، هیچ مالی را از تصرف صاحب آن نمیتوان بیرون کرد . فرض دوم ) اگر شوهر خودرو را برای خود خریداری کرده باشد و مالک خودرو باشد ولی مثلا به سبب کادوی تولد ، آن را به همسر خود هدیه داده است و در اصطلاح حقوقی آن را هبه کرده باشد ، مطابق ماده 803 قانون مدنی مصوب سال 1307 ، میتواند خودرو هدیه داده شده را پس بگیرد مگر اینکه زوجه خودرو هدیه داده شده را به کسی دیگر منتقل کرده باشد که در اینصورت نمیتواند شوهر خودرو را بازپس گیرد. فرض سوم)اگر هبه بصورت شفاهی منعقد شده باشد و هیچ سندی برای آن تنظیم نشده باشد ، وسیله اثبات عقود شفاهی بر مبنای ادله دیگر استفاده خواهد شد . مطابق ماده 1258 قانون مدنی مصوب سال 1307 ادله اثبات دعوا عبارتند از : اقرار ، اسناد کتبی ، شهادت ، امارات ، قسم میباشد . اگر اقرار زوجه مبنی بر عقد هبه میسر نباشد ، و همچنین اینکه عقد مزبور شفاهی است و سند کتبی هم موجود نیست ، پس میتوان از امارات و قسم و شهادت استفاده کرد . اکنون شما دارای ادله اثبات دعوی با موضوع شهادت هستید . پس میتوان با دو شاهد آن عقد هبه را ثابت کرد . اما در خصوص اینکه پس از ابلاغ دادخواست ، میتواند خودرو را بفروشد ، باید گفت که بله میتواند و برای جلوگیری از این فروش خودرو ، میتوان از مطابق ماده 108 قانون آیین دادرسی مدنی ، از نهاد حقوقی تامین خواسته استفاده کرد. یعنی در دادخواست در ستون خواسته تامین خواسته را ذکر کرده تا دادگاه خودرو را توقیف کند تا زوجه نتواند خودرو را بفروشد.
سلام،بنده ۳ سال پیش تنها آپارتمانم را بنام خانمم سند زدم بدون دریافت پولی یا در قبال چیزی هیچ نوشته ای رد و بدل هم نشده حالا بر اثر اختلافاتی بمن میگه از خونه ام برو بیرون آیا این هبه قابل رجوع است…
در صورتیکه خانم هنوز مالک ملک باشند و اینکه تغییری در ملک حاصل نشده باشد میتوانید از هبه خود رجوع کنید.
البته ابتدا باید اظهارات خانم نیز در این رابطه استماع شود که شاید اظهاراتی خلاف شما داشته باشند.
لطفا جواب این مسئله را به من بدید
امروز مراسم جشن ازدواج تاجیک است رستمی وقت نمیکنه به موقع در مراسم عروسی حضور پیدا کند و زمانی که میخواهد برود همه جا تعطیل است رستمی چکی را صادر میکند و میرود مراسم عروسی یک چک به عنوان هدیه ازدواج میدهد فردا تعطیل و تاجیک شنبه بانک میرود تا وجه کند آیا رستمی میتواند مطالبه وجه کند یا خیر
متهب چی میکند
تا زمانی عین موهوبه باقیست میتوان آن را استرداد کرد. اما اگر از بین رفته باشد نمیتوان آن را استرداد کرد.
با سلام و عرض ادب . شخصی ادعا میکند در یک زمین که متعلق به دیگری است صاحب درخت می باشد ولی سندی از همان شخص ندارد و مابین خودش و خانواده اش برگه ای را نوشته اند و درآن به درختهای مذکور اشاره و آن را متعلق به خود میدانند. و برخی همسایگان هم حرفهای او را تایید میکنند. راهکار چیست
سلام و احترام
اگر فردی مدعی مالکیت است خود برای اثبات مالکیت باید اقدام به ارائه مدارک و ادله کند. طبق قانون هرآنچه که در ملک شخص قرار دارد برای اوست و کسی که خلاف آن اظهاری دارد باید اثبات کند. بنابراین شخصی که ادعا میکند که درختی که در ملک است برای اوست ادله محکمهپسندی همچون شهادت، سند عادی یا رسمی و علم قاضی(که ناشی از قرار معاینه محل و کارشناسی میشود و منجر به علم قاضی میشود) را داشته باشد. شما بعنوان صاحب ملک هیچ اقدام قضایی لازم نیست انجام دهید و باید منتظر بمانید که فرد مقابل چه اقداماتی قرار است انجام دهد تا در مقابل آن کنشها، شما واکنش نشان دهید.
سلام خودرویی خریدم و قولنامه به نام خودم میباشد. همچنین وکالت محضر هم به نام من میباشد. ولی تعویض پلاک را به نام خانمم زدم بدون هیچ قولنامه ای و دریافت پولی . الان میتونم درخواست هبه بدم و پس بگیرم ماشینمو؟
سلام
دادخواست استرداد عین موهوبه از سوی شما مستلزم ارائه مدارک و مستندات قوی دال بر هدیه بودن ماشین میباشد از جمله شاهد، سند و اقرار. به همین جهت علیرغم اینکه طبق قانون مدنی در باب هبه، شما میتوانید هدیهای که به همسر خود دادهاید استرداد کنید اما باید دلایل محکمه پسند و قانعکنندهای را به قاضی محترم ارائه دهید.