وکیل نفقه فرزند
وکیل نفقه فرزند : چندی پیش در مقاله ای تحت عنوان وکیل نفقه زن در مورد نفقه زن و احکام راجع به آن صحبت کردیم حال در مقاله حاضر در مورد نفقه فرزند و شرایط آن بحث خواهیم نمود.
برای کسب اطلاع من باب نفقه به مقاله نکاتی درباره نفقه و مطالعه در مورد نفقه زن به مقاله وکیل نفقه زن مراجعه فرمایید.
مطابق ماده 1999 قانون مدنی نفقه فرزند برعهده پدر میباشد. درصورتی که پدر فوت نموده باشد یا توانایی مالی در پرداخت نفقه نداشته باشد، نفقه فرزند برعهده پدربزرگ یا جد پدری میباشد.
وکیل نفقه فرزند
درصورتی هم که پدربزرگ یا جد پدری نیز فوت نموده باشد یا توانایی مالی در پرداخت نفقه فرزند را نذاشته باشد، نفقه فرزند برعهده مادر است و درصورت فقدان مادر یا عدم توانایی مالی وی نیز بر عهده جده پدری و پس از آن برعهده جده مادری است.
مستند قانونی نفقه فرزند
به طور کلی درباره نفقه در ماده 1204 قانون مدنی به صورت حصری از مصادیق نفقه ذکر شده است که اشعار میدارد: (نفقه اقارب عبارت است از: مسکن و البسه و غذا و اثاث البیت به قدر حاجت با درنظر گرفتن استطاعت منفق.)
در مورد نفقه فرزند به طور خاص صحبت نشده است اما در ماده فوق الذکر از نفقه اقارب صحبت شده است که نفقه فرزند نیز شامل این ماده میگردد.
در مورد میزان نفقه در قانون ذکری به میان نیامده است و قانونگذار در پرداخت نفقه استطاعت منفق و میزان احتیاج انفاق شونده را در نظرگرفته است.
سن قانونی فرزند در استحقاق نفقه
ماده 1197 قانون مدنی:( کسی مستحق نفقه است که ندار بوده و نتواند به وسیله اشتغال وسائل معیشت خود را فراهم نماید.)
پس بر طبق این ماده تا زمانی که فرزند ندار باشد و شغل و درآمد خاصی نداشته باشد، مستحق دریافت نفقه میباشد.
اما قانون مدنی به صورت کلی در این مورد صحبت نموده است اما از منظر عرفی میان جنسیت فرزند دختر و پسر در مورد سقف سنی در دریافت نفقه تفاوت وجود دارد.
در اینجا به طور کلی تصمیم گیری قضات ملاک عمل قرار خواهد گرفت، اما به طور عرفی فرزند دختر در صورتی که اشتغالی به شغلی نداشته و از استقلال مالی برخوردار نباشد تا زمان ازدواج نفقه وی، برعهده پدر میباشد.
اما در مورد فرزند پسر پس از رسیدن به سن 18 سالگی و اتمام دوره سربازی، در صورتی که توانایی کار کردن داشته باشد دیگر مستحق دریافت نفقه نخواهدبود.
توجه داشته باشید که وکیل نفقه فرزند میتواند در صورت بروز اختلاف در این زمینه میتواند مشکل شما را یا با دادن مشاوره یا از طریق تشکیل پرونده و پیگیری سریع در دادگاه خانواده حل نماید.
نحوه تعیین نفقه فرزند
وکیل نفقه فرزند میتواند با تقدیم دادخواستی به دادگاه مبنی بر مطالبه نفقه فرزند، تشکیل پرونده دهد.
چنانچه میان زوجین توافقی وجود نداشته باشد دادگاه به این صورت عمل خواهد نمود که: ابتدا موضوع را به کارشناس ارجاع میدهد و کارشناس میزان نفقه را ارزیابی خواهد نمود.
عوامل مختلفی در ارزیابی کارشناس موثر خواهد بود که از فردی به فرد دیگر متفاوت خواهد بود از جمله:
- وضعیت احتمالی و نیازهای فرزند
- زندگی در شهرهای بزرگ یا کوچک
- سطح تحصیلات
- شغل و محل زندگی زوجین
که کارشناس ضمن مدنظر قرار دادن عوامل مذکوره با بررسی مدارک ارائه شده از سوی مادر یا قیم یا وکیل نفقه فرزند نظر کارشناسی خود را اعلام و میزان نفقه فرزند را تعیین خواهد نمود.
لازم به ذکر است که وکیل نفقه فرزند در تمامی مراحل میتواند به صورت مجدانه امور مربوطه را پیگیری نماید.
ضمانت قانونی عدم پرداخت نفقه فرزند
اگر پدر با داشتن استطاعت مالی از پرداخت نفقه فرزند خودداری نماید در این زمینه وکیل نفقه فرزند میتواند دو نوع شکایت را مطرح کند:
- شکایت حقوقی
- شکایت کیفری
شکایت حقوقی ترک نفقه فرزند
وکیل نفقه فرزند میتواند با مراجعه به دادگاه به وکالت از طرف مادر یا شخصی که حضانت فرزند را برعهده دارد من باب ترک نفقه فرزند مشترک شکایت حقوقی طرح نماید.
در بحث حضانت فزند میتوانید به مقاله وکیل حضانت فرزند مراجعه کنید.
مطالبه حقوقی نفقه فرزند مشترک
ماده 6 قانون حمایت خانواده مصوب 1391:(مادر یا هرشخصی که حضانت طفل یا نگهداری شخص محجور را به اقتضاء ضرورت برعهده دارد، حق اقامه دعوی برای مطالبه نفقه طفل یا محجور را نیز دارد.در این صورت دادگاه باید در ابتدا ادعای ضرورت را بررسی کند.)
که وکیل نفقه فرزند میتواند اقدام به طرح مطالبه نفقه فرزند مشترک از تاریخ تقدیم دادخواست تا آینده را نماید که روال رسیدگی دادگاه فوقا بررسی و بیان گردید.
نکاتی درباره مطالبه حقوقی نفقه فرزند مشترک
- برابر تبصره ماده 533 قانون حمایت خانواده، فرزندان ناشی از لقاح مصنوعی و یا تحت سرپرستی نیز به مانند فرزند مشترک دارای حق قانونی مطالبه نفقه میباشند و تمام احکام مذکوره در مورد آنان نیز اطلاق دارد.
- بر طبق ماده 1206 قانون مدنی نفقه گذشته قابلیت مطالبه ندارد و مطالبه ناظر به نفقه آینده است.
- در مورد فرزندان دختر کمتر از 9 سال و پسر کمتر از 15 سال وکیل نفقه فرزند میتواند به وکالت از طرف مادر یا شخصی که حضانت فرزند برعهده وی میباشد اقدام به طرح دعوا نماید ولی در مورد فرزندان بعد از سنین مذکوره تا 18 سال فرزندان در صورتی میتوانند علیه پدر خود اقامه دعوی نمایند که از دادگاه حکم رشد گرفته باشند.
شکایت کیفری ترک نفقه فرزند
در صورتیکه پدر با داشتن استطاعت مالی نفقه فرزند خود را پرداخت نکند، قانونگذار در قانون برای این مورد عنوانی مجرمانه تحت عنوان جرم ترک انفاق در نظر گرفته است.
اما تحقق این جرم شرایطی دارد.
شرایط تحقق جرم ترک انفاق
شرایط تحقق جرم ترک انفاق عبارتند از:
- وجود استطاعت مالی پدر
- فرزند شرایط مالی مناسبی نداشته باشد.
- فرزند نتواند به شغلی اشتغال داشته باشد.
مجازات جرم ترک انفاق
مطابق ماده 53 قانون حمایت خانواده مصوب1391 مجازات جرم ترک انفاق محکومیت بهحبس تعزیری درجه 6به میزان بیش از 6 ماه تا یکسال میباشد.
حکم این قانون در مورد جرم ترک انفاق در مورد نفقه زن نیز صراحت دارد که میتوانید به مقاله وکیل ترک انفاق رجوع فرمایید.
در پایان به مانند همیشه توصیه ما براین میباشد که قبل از هرگونه اقدامی در این زمینه با وکیل خانواده مشورت نمایید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.