اعتراض به نظر کارشناسی

قابلیت اعتراض به نظر کارشناسی : نظریه کارشناسی که از سوی کارشناس یا کارشناسان رسمی قوه قضائیه و به موجب قرار کارشناسی که از سوی دادگاه صالح تهیه و تنظیم میشود. همواره نمی‌تواند بدون اشکال و بدون هیچ اعتراضی علت صدور رأی بشود. به عبارت دیگر هر یک از طرفین و حتی قاضی، طبق قانون میتواند نسبت به نظریه کارشناسی اعتراض داشته باشد. بطورمثال حتی نظر پزشکی قانونی بعنوان یک پزشک می‌تواند از سوی هر یک از طرفین مورد اعتراض واقع شود. که آسیبی نادیده گرفته شده است و اگر توجه شده است به آن مقدار نبوده است و قاضی به این اعتراض ترتیب اثر خواهد داد. در ادامه با وکیل نادری همراه باشید…

اعتراض به نظر کارشناسی

مهلت اعتراض به نظریه کارشناسی

طبق مقررات قانونی زمانی که نظریه کارشناسی به قاضی محترم دادگاه وصول می‌شود. به طرفین پرونده ابلاغ می‌شود که ظرف یک هفته مهلت دارند .که در رد یا اثبات آن به نظر مذکور، اعتراض خود را انجام دهند تا در برخی از موارد و در رویه قضایی موجود دیده شده است که این مهلت ۷ روزه به 3 روز تقلیل پیدا کرده است. و این رویه قضائی خلاف نص صریح قانون می‌باشد. که متأسفانه در برخی از موارد از سوی مدیران دفتر و یا دادورزان اجرای احکام مدنی این اتفاق صورت می‌گیرد.

تشخیص وارد بودن یا وارد نبودن اعتراض بر رای کارشناسی

تشخیص این امر که نظر کارشناسی مورد اعتراض واقع بشود یا نشود با دادگاهی است که رسیدگی به پرونده می‌کند. حال این سوال مطرح می‌شود. که اگر دادگاهی که تخصصی در امر و موضوع کارشناسی ندارد چطور می‌شود که تشخیص دهد که آیا اعتراض وارد می‌باشد یا وارد نمی‌باشد. و این محلی از اشکال می‌باشد. بنابراین در برخی از موارد دیده می‌شود که دادگاه اعتراض را قبول نمی‌کند و اعتراض خواهان یا خوانده پرونده را رد می‌کند.

فلسفه وجودی قرار ارجاع به کارشناسی

به دلیل اینکه قاضی که بر پرونده رسیدگی می‌کند تخصصی بر موضوع مطرح شده ندارد . و بطور مثال زمانی که در بحث پزشکی به شخصی ضرب و جرح وارد می‌شود. در این صورت است که به پزشکی قانونی ارجاع می‌شود تا پزشک در مورد این موضوع بررسی کند و به همین خاطر باید این نکته را مدنظر قرار داد که قاضی محترم دادگاه تنها مسلط بر علم قضا می‌باشد. و در هر موضوعی تخصص کافی ندارد. و به همین علت بطور طبیعی آن موضوع فنی را برای اعمال نظر تخصصی و دقیق باید به کارشناس مربوطه ارجاع دهد.

هیئت کارشناسی 3 نفره و 5 نفره

هیئت سه نفره، هیئت پنج نفره، هیئت هفت نفره و هیئت یازده نفره و همانطور به بالا، اعتراض‌ها میتواند جریان داشته باشد و زمانی که چه خواهان و چه خوانده به نظر کارشناسی اعمال شده در پرونده معترض باشد. و آن را کامل و جامع نبیند اولاً دادگاه از کارشناس مربوطه تقاضا می‌کند که نظریه خود را بهتر و واضح‌تر و دقیق‌تر توضیح بدهد. در صورتی که کارشناس مربوطه نظر را دقیق و کامل و بی‌نقص توضیح ندهد دادگاه را ملزم می‌کند. که بار دیگر تحقیق کند و یا اینکه آن موضوع را به کارشناسی دیگر ارجاع دهد. به هر صورت زمانی که کارشناس به هر علتی مورد مقبول طرفین دعوا قرار نگرفته و به تبع آن اعتراض داشته باشند

مطمئناً به هیئت‌هایی که تعداد آنها عدد فرد است ارجاع داده میشود. همانطور که گفته شد این که قاضی تشخیص بدهد که اعتراض وارد است یا وارد نیست به دلیل اینکه تخصصی در این امر ندارد جای اشکال دارد.

اگر در حالتی که اعتراض‌های متعددی در هیئت‌های کارشناسی 5 نفره و 7 نفره شده باشد کدام نظر هیئت ارجح است؟

نظر هیئت آخر مهم و لازم‌الاتباع خواهد بود مثلاً اگر خواهان در هیئت 5نفره نظر کارشناسی به نفع او صادر شده باشد و خوانده با اعتراض خود در هیئت 7 نفره نظر کارشناسی به نفع خود بیاورد نظر هیئت اخیر ارجح است.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *