انواع سند ملکی – بخش دوم

مقایسه انواع سند ملکی – بخش دوم با وکیل نادری

سند تک برگ

این نوع سندها، اسنادی هستند که یک برگ دارند. این نوع سند ملک، از سوی نهادهای رسمی کشور طراحی شده و به تأیید رسیده‌اند. طراحی این نوع سند ملکی به نحوی است که در وهله اول میتوان آنچه در آن درج شده است را به راحتی خواند و در ضمن اصالتش را تأیید کرد و از صحت و سقمش مطمئن شد.

مقایسه انواع سند ملکی

سند رهنی

سند ملکی رهنی از آنجا که در دفاتر اسناد رسمی تنظیم میشود، یک سند رسمی است. این سند مربوط به املاکی است که از وام و تسهیلات بانکی آنها استفاده میشود. سند ملکی رهنی در واقع توسط بانکها و مؤسسات مالی و اعتباری، برای تضمین پرداخت اقساط با وام‌گیرندگان تنظیم میشود. به این صورت که شخص وام‌گیرنده در قبال مبلغی که از بانک دریافت کرده، ملک خود را در گرو یا وثیقه‌ی بانک قرار میدهد.

سند مشاع

مشاع در لغت به معنی شراکت است. زمانی که ملکی دارای چندین مالک است، سندی که برای آن در نظر گرفته میشود مشاع نام دارد. زمانی که سند را میان چندین شریک به نوعی تسهیم می‌کنند و به اشتراک می‌گذارند، سند ملک، سند مشاع است.

سند قولنامه‌ای

این سند مترادف سند عادی است. به معنای سندی که توسط اداره ثبت اسناد تنظیم نشده و رسمی نمی‌باشد. قولنامه سند و نوشته‌ای است که با توافق طرفین معامله(خریدار ملک و فروشنده) توسط مشاور املاک و مدیریت املاک نوشته میشود. قولنامه باید توسط فردی سرشناس و معتبر منعقد و به امضاء برسد تا محکمه‌پسند باشد و از نظر قانونی بدون مشکل باشد.

سند وقفی

در مقایسه انواع سند ملکی ، ملک اوقافی ملکی است که زمین آن متعلق به شخصی بوده و آن را وقف کرده و اداره اوقاف این زمین‌ها را به صورت اقساط 99ساله به اشخاص دیگر واگذار نموده است. شخصی که املاک اوقافی را خریداری میکند، باید سالیانه مبلغی به اداره اوقاف پرداخت کند که این مبلغ بسیار ناچیز است.

سند ملکی که عرصه آن وقف است، اگر کسی بخواهد در ملک آن، ساختمان احداث کند باید عرصه را از متولی موقوفه اجاره کند یعنی در صورت ساخت‌وساز در زمین‌های اوقافی، می‌بایست از اداره اوقاف استعلام شود و مبلغی را هم بعنوان عوارض از سازنده دریافت می‌کنند.

سند ورثه‌ای

زمانی که مالک ملکی فوت کند، طبق قانون، ملک به وراث وی انتقال می‌یابد. در این مواقع به این ملک، ملک ورثه‌ای می‌گویند. سند ملکی که مالکش فوت کرده و هنوز ورثه‌ برای خود سند جدید نگرفته‌اند، سند ورثه‌ای نام دارد. وراث میتوانند با تسلیم نمودن مدارک به اداره ثبت مربوطه، به اندازه سهم‌الارث خود، درخواست صدور سند مالکیت کنند.

سند تفکیکی

این نوع سند ملک، برخلاف سند شش دانگ، سندی است که برای املاکی با چند قسمت که هر قسمت در اختیار یک مالک است، در نظر گرفته میشود. قسمتهای تقسیم شده این ملک، هرکدام دارای یک سند می‌باشند. سندهایی که از هم تفکیک شده و اطلاعات صاحبان و مالکان هر قسمت را در بر می‌گیرند.

هرکدام از سندهای مذکور از نظر حقوقی، کاملاً مطمئن بوده و قابل استناد هستند و تنها در موارد مشارکتی و برای املاکی که مشترک خریداری میشوند، استفاده میشوند.

سند مفروز

اصطلاح مفروز در برابر مشاع زمانی به کار میرود که از نظر مقررات ثبتی، قصد جدا کردن یک قسمت از سهم مالکیت یکی از شرکاء از سهم سایر شرکاء در ملک معین مطرح باشد یعنی اگر چند نفر هر کدام مقدار مشاعی از ملک را مالک باشند و بخواهند سهم خود را جدا کنند تا بطور مستقل از ملک خود بهره‌برداری کنند، باید آن ملک به نسبت سهم مشاعی مالکان میان آنان افراز شود.

آیا اعتبار اسناد قولنامه‌ای با اسناد رسمی و تک برگ برابری میکند؟

خیر؛ اسناد قولنامه‌ای اعتبار کمتری نسبت به اسناد رسمی و تک برگ دارند.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *