حبس تعزیری و چند نکته مهم

حبس تعزیری چیست ؟ و چه شرایطی دارند ؟ حبس یا در اصطلاح عرف ، زندان ، مجازاتی سنگین است که همواره قانونگذار در خصوص آن احتیاط کامل را رعایت کرده است .

یکی از اقداماتی که اخیرا قانونگذار در خصوص تعدیل آسیب های مخرب مجازات زندان انجام داده است. تصویب قانون کاهش مجازات حبستعزیری مصوب سال 1399 می باشد. که در این قانون ، مقنن دست به کاهش مدت مجازات حبس یا گاها تبدیل آن به نوع دیگری از مجازات زده است . در ادامه با وکیل نادری همراه باشید…

نظام های حقوقی مربوط به حبس

در قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1392 نیز قانونگذار محترم با تاسیس نهادهای حقوقی متعددی ، سعی در کاهش آثار مخرب زندان داشته است. از جمله این نهادهای حقوقی که مخصوص حبس تعزیری می باشند عبارتند از :

الف)نظام نیمه آزادی

مطابق قانون ، محکوم در زمان اجرای حکم حبس میتواند فعالیت شغلی یا تحصیلی داشته باشد.

ب)نظام آزادی مشروط

نهادی است که فرد پس از گذراندن مدتی از محکومیت خود ، تحت شرایطی میتواند از نعمت آزادی استفاده کند.

ج)مجازات های جایگزین حبس

یکی دیگر از نهادهایی که برای تخفیف آلام مجازات حبس مد نظر قانونگذار محترم بوده است. نهاد مذکور میباشد که خدمات عمومی رایگان ، جزای نقدی ، جزای نقدی روزانه و محرومیت از حقوق اجتماعی مجازاتی هستند که جایگزین حبس میشوند.

حبس تعزیری و نکات مهم آن

درجه بندی حبس تعزیری

یکی از ابتکاراتی که قانونگذار در سال 1392 نسبت به سال 1370 داشته است. درجه بندی این حبس ها از درجه یک تا درجه هشت می باشد. و البته این درجه بندی تاثیری بر مجازات های تعیین شده در باب پنجم قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1375 نخواهد داشت .

خرید مجازات حبس تعزیری

یکی از باورهای نادرست حقوقی که بین مردم رواج دارد عبارت است از اینکه مجازات حبـس های تـعزیری خریدنی است. در واقع اصطلاح ” خریدن ” مجازات ، تعبیری غیرتخصصی و کاملا غلط است.

مجازات طبق اصل قانونی بودن مجازات ها ، به جز با حکم صریح قانون و با طی مراحل دقیق قانونی دادزسی قابل تعیین نیست. و اجرای مجازاتی که به این شکل تعیین می شود ، جز به روش های صریح قانونی قابل تخفیف یا تغییر نمی باشد.

ریشه این باور غلط مرتبط به مواد 85 و 86 قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1392 است. که در آن ماده قانونگذار حکم کرده است که اگر شرایط مذکور در قانون وجود داشته باشد. قاضی اختیار دارد که بطور مثال مجازات حبس را به جزای نقدی تبدیل کند .

حبـس تعـزیری در شروع به جرم

اگر مجازات حبـس تعـزیـری تا درجه 3 باشد. مجازات شروع به جرم آن ، حبـس تعـزیـری درجه 4 می باشد. همچنین اگر درجه 4 باشد. مجازات شروع به جرم درجه پنج میشود.

حبـس تعزیری در معاونت جرم

اگر فردی در جرمی که مجازات آن سلب حیات باشد. معاونت کند و ارتکاب آن را تسهیل کند. حبـس درجه 2 یا 3 در انتظار اوست. همچنین در جرم قطع عمدی عضو ، مجازات معاون ، حبس تعزیری درجه 5 یا 6 میباشد.

آیا عدم ثبت واقعه ازدواج دائم جرم است؟

عدم ثبت واقعه ازدواج و همچنین عدم ثبت طلاق جرم انگاری شده است. و مجازات آن حبس تعزیری درجه هفت خواهد بود.

آیا حبس تعزیری دارای محرومیت از حقوق اجتماعی و به عبارت دیگر مجازات تبعی است ؟

بله؛ تمام درجات حبس تعزیری باعث محرومیت از حقوق اجتماعی می شوند. اما درجات ۶ تا ۸ از این قاعده مستثنی می باشد. البته درجات ۶ تا ۸ در پیشینه کیفری محکوم درج می شود. لکن در گواهی صادره از مراجع مربوطه منعکس نمی گردد. و بعنوان سوء پیشینه مخابره نخواهد شد.

آخرین قانونی که درباره حبس تعزیری به تصویب رسیده است چیست؟

قانون کاهش مجازات حبس تعزیری مصوب سال ۱۳۹۹ جدیدترین قانون در باب حبس تعزیری می باشد که در روزهای پایانی اسفند ماه به تصویب رسیده است.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *