مال خری و مجازات آن
مال خری و مجازات آن در قانون : متاسفانه در سطح شهر مکانهایی وجود دارد که مشهور به خرید و فروش اموال مسروقه میباشند و از سوی نهادهای نظارتی هیچ عکسعمل شایستهای در این خصوص انجام نمیشود . وانگهی گاهی اوقات نیز افرادی ناخواسته وارد معاملات اموال مسروقه می شوند و گرفتار مسائل حادی میشوند که نیازمند آموزش و اطلاع رسانی از سوی نهادهای ذیربط میباشد. در ادامه با وکیل کیفری متخصص همراه باشید..
ماهیت مال خری
مالخر به شخصی گفته میشود که شغل او خرید اموال مسروقه میباشد . بعبارت دیگر اغلب سارقین بعد از اینکه اقدام به سرقت میکنند ، در پی فروش مال مسروقه یا در اصطلاح آب کردن آن مال هستند . بههمین علت مالِ مالباخته را به مالخر میفروشند . به این عمل انجام شده مالخری گفته میشود.
سوءنیت عام در مالخری
گاهی اوقات افراد شریفی ناخواسته در دام این عمل ناشایست قرار میگیرند . اگر فردی در هنگام خرید کالایی ، از سرقتی بودن آن آگاهی نداشته باشد و فاقد قصد سوء باشد ، بههیچ عنوان او را نمیتوان تحت پیگرد قانونی قرار داد.
توصیهی حقوقی
به افراد توصیه میشود زمانی که اقدام به خرید اجناسی میکنند ، حتیالمقدور از مالکیت فروشنده مانند استعلام گرفتن ، اطمینان حاصل کنند. بعنوان مثال در خرید و فروش اتومبیل ، حتما از مراجع مربوطه استعلام گرفته شود و اطمینان حاصل کنند که مالک اصلی خودرو شخص فروشنده است.
توجه شود از شخص فروشنده حتما مدارک مالکیتی او را طلب کنید و اکتفاء به گفتههای او نکنید.گرچه گاهی اوقات فرد فروشنده اقدام به ارائه مدارک جعلی میکند اما شما میتوانید با رعایت اصولی این خدعه را خنثی کنید.
مجازات مالخر
مالخر از سوی قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 مجرم شناخته شده است و قانونگذار محترم مالخری را در زمرهی جرایم غیرقابل گذشت آورده است و بههمین سبب نیاز به شکایت شاکی خصوصی ندارد و مدعیالعموم با اطلاع از وقوع جرم ، متهم را بسزای عمل خود میرساند.
شخصی که عمدا و عالما اقدام به خرید مال مسروقه میکند ، 3 ماه تا 3 سال محکوم به حبس خواهد شد بعلاوه اینکه تا 74 ضربه شلاق محکوم خواهد شد.
اگر شخصی مالخری را حرفهی خود قرار داده باشد و از این راه امرار معاش میکند ، به اشد مجازات ( 3 سال حبس و 74 ضربه شلاق) محکوم خواهد شد.
سایر عناصر مادی جرم مال خری
با دقت در نص قانون ، تنها خرید و فروش مال مسروقه مصداق جرم تحصیل مال مسروقه نمی باشد و حتی اگر شخصی با علم و اطلاع یا با نشانههای اطمینانآور که نشان دهد که مال مسروقه است ، آن را بعنوان هدیه نیز قبول کند ، مجرم شناخته خواهد شد .
مجازات جداگانه برای سارق
در مال خری زمانی که سارق اقدام به فروش مال مسروقه میکند ، علاوه بر اینکه به مجازات جرم سرقت محکوم خواهد شد ، به مجازات جرم انتقال مال غیر نیز محکوم میشود. به عبارت دیگر سارق مرتکب دو جرم شده است و مشمول قاعده تعدد مادی میشود.
مجازات جرم فروش مال غیر شامل حبس از یک تا هفت سال و پرداخت جزای نقدی معادل مالی که تصرف کرده و رد مال به مالک است .
رد یا پسدادن مال مسروقه در صورتیکه توسط مالخر خریداری شده باشد، بعهده کیست ؟
فقط سارق یا رباینده باید مال سرقتی را پس بدهد و اگر عین مال وجود ندارد، باید مثل یا قیمت مال مسروقه را به مالک تحویل بدهد و شخص مالخر از این جهت قانونا وظیفهای ندارد.
چند نمونه از نشانههایی که اطمینانآور است که مال سرقتی است ، چیست؟
الف)شخص فروشنده با قیمت خیلی نازل قصد فروش جنس را دارد . بعنوان مثال موبایل 50 میلیونی را به قیمت 5 میلیون تومان در معرض فروش گذاشته است.
ب)جایگاه فروش در مکانهای جرمخیز میباشد و ظواهر فروشنده مانند معتادبودن نشان میدهد که وی مالک اجناس نمیباشد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.