مجازات خرابکاری
مجازات خرابکاری : خرابکاری در لغتنامهی دهخدا به معنیِ تباهی ، تخریب ، ویرانی ، انهدام ، فساد ، عیب ، نقص ، زیان ، ضرر ، آسیب آمده است . در قانون مجازات اسلامی جمهوری اسلامی ایران مصوب سال 1392 بدین فعل نابهنجار اشاره شده است و مرتکب آن مجرم شناخته میشود .
خرابکاری در مسجد
اگر شخصی با دارا بودن سوءنیت عام ( عامدا و عالما ) چه در سطح وسیع باشد یا نباشد ، به تخریب اموال مسجد اقدام کند ، مجازات زندان خواهد داشت .
بدین شرح که اگر مسجدی که در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است ، مورد تخریب شخص یا اشخاصی قرار بگیرد ، مرتکب علاوه بر جبران خسارت ، از 1 تا 10 سال حبس محکوم میشود.
مادهی قانونی جالب و شاذ
برخلاف دید مردم ، فقط تخریب نمیتواند عامل مجازات باشد بلکه در مواردی ساختن و تعمیر کردن نیز میتواند سازنده و تعمیرکار را مجرم قلمداد کند .
بدین شرح که اگر شخص یا اشخاصی بدون اجازهی سازمان میراث فرهنگی اقدام به مرمت و تعمیر اماکن فرهنگی_تاریخی مانند موزه کنند ، علاوه بر پرداخت خسارت ، به مجازات زندان از 6 ماه تا 2 سال محکوم خواهند شد !!!
توجه شود که اگر عمل سازندگی بوسیله اشخاص حقوقی انجام شود ، هر یک از مدیران دستور دهنده به مجازات مقرر محکوم خواهند شد.
خرابکاری در اموال متعلق به دیگران
هنگامی که شخصی عالما و عامدا اقدام به خرابکاری در اموال منقول یا غیرمنقول دیگران کند ، علاوه بر اینکه مسؤولیت مدنی دارد ، مسؤولیت کیفری نیز دارد .
بطور مثال شخصی به علت خصومتی که با همسایهی خود داشته است ، با تکه سنگی بزرگ اقدام به شکستن شیشهی اتومبیل او میکند . این عمل وی علاوه بر مسؤلیت مدنی وی که شامل جبران خسارت میشود ، با شکایت صاحب مال ، منجر به تعقیب کیفری مرتکب خواهد شد .
به موجب قانون کاهش مجازات حبس تعزیری مصوب سال 1399 ، اگر میزان خسارت وارده 10 میلیون تومان یا کمتر باشد ، به جزای نقدی تا دو برابر معادل خسارت وارده محکوم خواهد شد و اگر بیش از 10 میلیون تومان باشد ، مجازات حبس از شش ماه تا سه سال خواهد داشت .
خرابکاری در وسایل عمومی
اگر شخص یا اشخاصی عالما و عامدا اقدام به تخریب وسایل و تاسیسات عمومی از قبیل تاسیسات مربوط به آب ، برق ، گاز و تلفن کنند ، مرتکب تخریب ، به مجازات زندان از 3 تا 10 سال محکوم خواهد شد.
وجود انگیزه در خرابکاری وسایل عمومی
انگیزه به معنای هدف اولیه مرتکب است که وی را بر آن داشته است که فعل ضدارزشی را انجام دهد . بطور مثال پسری با انگیزهی رسیدن به ارث پدری ، اقدام به قتل پدر خود میکند . اصولا انگیزه در بوجود آمدن جرم تأثیری نخواهد داشت و فقط در شدت و میزان مجازات اثرگذار میباشد .
بههمین منظور فرد خرابکار اگر با انگیزهی اخلال در نظم و امنیت عمومی اقدام به خرابکاری کرده باشد ، مجازات محارب یعنی اعدام را خواهد داشت .
آیا شخصی که اقدام به تخریب ملک شخصی خود کند ، امکان دارد که به جرم خرابکاری مورد پیگرد قانونی قرار گیرد ؟
بلی ؛ در صورتی که ملک مورد تخریب ، ملک شخصی بوده و مالک از ثبت آن به عنوان آثار ملی اطلاع داشته باشد ، مجرم شناخته خواهد شد .
آیا یادگاری نوشتن مانند خراشیدن بنا در اماکن تاریخی مانند تختجمشید که توسط برخی گردشگران انجام میشود ، جرم است ؟
بله ؛ طبق قانون فرد مرتکب از 1 سال تا 10 سال مطابق حکم دادگاه محبوس خواهد شد .
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.