نکاتی درباره حق ملاقات فرزند
نکاتی درباره حق ملاقات با فرزند , در خصوص مشاوره حقوقی ملاقات فرزند علاوه بر ماده 1174 قانون مدنی که امکان طرح شکایت توسط هر یک از طرفین باید به مواردی توجه داشت از جمله آنکه حق ملاقات با فرزند صرفاً متعلق به والدین نمی باشد.
مشاوره حقوقی ملاقات فرزند
به دیگر سخن طفل نیز حق شرعی و قانونی ملاقات با والدین و یا اقوام خود را دارد لیکن به علت صغر سن امکان مطالبه آن را از محکمه نخواهد داشت لیکن حاکم شرع که قاضی محترم دادگاه خانواده میباشد.
در این خصوص تعیین تکلیف می نماید فلذا مشخص است در صدور حکم ملاقات فرزند می بایست توسط وکیل حضانت به حقوق طفل نیز توجه داشت به عبارتی حق کودک است با پدر زندانی خود نیز ملاقات داشته باشد و یا حق کودک است که با مادر معتاد خود ملاقات داشته و اورا ببیند و نسبت به او شناخت داشته باشد البته در مواردی ممکن است حق کودک با مصلحت او در تعارض قرار گیرد . که در این خصوص دادگاه صالح تشخیص خواهد داد حقوق طفل ارجح بوده و یا مصلحت وی فلذا در مواردی که تشخیص دهد روحیه طفل با ملاقات با والدین خود در معرض آسیب قرار می گیرد ، ملاقات هر یک از والدین با فرزند را ممنوع اعلام می کند .
دادخواست ملاقات با فرزند اصولاً توسط یکی از زوجین به طرفیت همسر خود مطرح می گردد و دادگاه صالح نسبت به این موضوع تعیین تکلیف می نماید آنچه مسلم است حق حضانت ممکن است به یکی از زوجین اعطا شود لیکن حق ملاقات برای طرف دیگر محفوظ بماند که اصولاً با توجه به سن کودک و رابطه با هر یک از والدین ساعت ملاقات از ۲۴ ساعت الی ۷۲ ساعت در پایان هفته تعیین میگردد.
در این مدت خواهان می تواند تا قطعی شدن رای دادگاه دستور موقت در جهت ملاقات طفل اخذ نمایند لیکن این دستور از ضمانت اجرایی قانون حمایت خانواده قانون مجازات برخوردار نبوده و در صورت امتناع طرف مقابل از اجرای دستور به ندرت جلب امتناع کننده تا تحویل فرزند صادر می شود .
روند رسیدگی
در خصوص مشاوره حقوقی ملاقات طفل روند رسیدگی لازم به ذکر است در ابتدا مرجع صالح به رسیدگی بیان شود همانطور که در موارد مشاوره حقوقی خانواده قبلی بیان گردید مادر کودک میتواند در محل اقامت خود و یا محل اقامت مرد طرح دادخواست نمایند که در هر دو صورت دادگاه خانواده در این خصوص صالح به رسیدگی می باشد لیکن در خصوص مرد صرفاً دادگاه محل اقامت مادر کودک صالح رسیدگی بوده و در این خصوص تصمیم گیری می نماید همانطور که اشاره گردید. دادخواست ملاقات با فرزند می تواند همراه با دستور موقت مطرح گردد .
که در این صورت دادگاه در ابتدا برابر قانون آیین دادرسی مدنی نسبت به دستور موقت تعیین تکلیف می نماید و در صورت پذیرش رئیس حوزه قضایی نسبت به اجرای آن اقدامات بایسته صورت می پذیرد لیکن در خصوص رای دادگاه نسبت به پذیرش ملاقات و تعیین ساعات انجام این امر و یا رد درخواست ملاقات با فرزند ، هر یک از طرفین میتوانند ظرف ۲۰ روز نسبت به مفاد رای اعتراض نموده مرجع صالح رسیدگی در این خصوص دادگاه تجدید نظر استان می باشد و از طرفی طرح دادخواست در این مورد با توجه به این امر که کودک نیز مطابق شرع و قانون حق ملاقات با والدین خود را دارد محدودیتی در طرح دادخواست نمی باشد هرچند سابق بر این والدین نسبت به چگونگی و نحوه ملاقات با فرزند توافقاتی نموده باشند .
ضمانت اجرای این رای
ضمانت اجرای ملاقات با فرزند در قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات ماده ۶۳۲ بیان گردیده که حبس درجه ۷ می باشد لازم به ذکر است این نوع مجازات برابر ماده ۶۶ و ۶۵ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ می بایست به مجازات جایگزین حبس تبدیل گردد . البته مطابق ماده 54 قانون حمایت خانواده 91 هر یک از والدین که از اجرای دستور دادگاه تخطی نمایند برای بار اول به جزای نقدی درجه 8 و در صورت تکرار به حد اکثر مجازات مقرر محکوم می شوند .
مدارک مورد نیاز
مدارک مورد نیاز جهت ثبت دادخواست ملاقات فرزند شامل اصل سند نکاح و یا مدارک مثبته زوجیت به همراه شناسنامه کارت ملی و مشخصات هویتی فرزند مشترک می باشد البته ثبت نام در سیستم ابلاغ الکترونیک ثنا در ثبت دادخواست ضروری بوده و هر یک از طرفین می توانند در جهت احقاق حق و بهره مندی از حمایت قانونی با مراجعه به وکیل دادگستری ضمن اعطای وکالت موضوع ملاقات با فرزند را توسط وکیل محترم دادگستری پیگیری نمایند .
با سلام مدت چهار ماه است که از همسرم بنا به درخواست وی بصورت تفاوقی جداشدیم پدر طول زندگی مشترکشان صاحب سه فرزند شدیم بنا به حکم دادگاه محترم حضانت فرزندان پسر بامن است و دخترم که شانزده سال دارد از سن حضانت خارج است وبخواسته خودش با من زندگی میکند در طول این چهار ماه همسرم برای دیدن فرزندان و گاهی به اسرار من به محل سکونتم مراجعه میکردند نظر به اینکه فرزندانم میلی به ملاقات مادرشان هفته ایی یک روز را ندارند و همسرم بطور کلی قطع رابطه کرده است و دیگر به محل سکونتم به خواسته اینجانب نمی آیند و همین امر باعث شکایت از اینجانب از سوی همسرم با دادخواست عدم ملاقات فرزندان از سوی پدر شده اند میخواستم اگر لطف کنید راهنمایی نمایید که این شکایت قابل پیگیری هست و نظر دادگاه و حکم دادگاه این حق را به من میدهد که بدلیل ملاقات واثرات آن بر روحیه فرزندان وآسیب روحی به فرزندانم مانع ملاقات شوم
در صورتی که زن و شوهر از یکدیگر جدا شده باشند و بنابر حکم دادگاه تکلیف ملاقات طفل مشخص شده باشد هیچ یک از والدین نمیتوانند از حکم دادگاه تخطی کنند و مانع ملاقات شوند.
در صورت منع از ملاقات، از طریق هر یک از والدین قابل پیگیری قانونی است.
اگر هر یک از والدین قصد داشته باشند مانع ملاقات شوند باید از طریق دادگاه اقدام کنند و نمیتوانند خودسرانه این عمل را انجام دهند.