وکیل مسئولیت کیفری مدیران شرکت های تجارتی
وکیل مسئولیت کیفری مدیران شرکت های تجارتی – وکیل نادری : در دنیای تجارت امروز شرکتهای تجاری از رکنهای بنیادین اقتصاد کشورها محسوب شده که دارای منابع مالی زیادی هستند . با توجه به نقش و اهمیت شرکتهای تجاری در اقتصاد هر کشور، به تبع مسئولیتهای حقوقی و کیفری مدیر عامل و اعضای هیات مدیره این شرکتها نیز از اهمیت بسیاری برخوردار است .
در واقع مدیران شرکتهای تجاری به عنوان تصمیم گیران اصلی شرکتها و همچنین نماینده قانونی آنها ، نقش کلیدی در هدایت و مدیریت امور شرکت داشته و به همین دلیل و به خاطر حساسیت موضوع در قبال اعمال خود هم در حیطه تصمیم گیری و هم در حیطه اجرای وظایف مسئول می باشند . در این مقاله قصد داریم مسئولیت کیفری مدیران شرکتهای تجارتی را بررسی و مورد تجزیه و تحلیل و قرار دهیم با وکیل متخصص شرکت های تجاری همراه باشید :
قوانین مرتبط با شرکتهای تجاری
ما در ارتباط با شرکتهای تجاری چند تا قانون مهم داریم :
- قانون تجارت مصوب سال 1311 که در مورد تمام شرکتها به جز شرکت های سهامی عام و خاص و شرکت تعاونی اعمال میشود .
- لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت مصوب 1347 برای شرکتهای سهامی عام و خاص
- قانون شرکتهای تعاونی مصوب سال 1350 به علاوه قانون بخش تعاونی اقتصاد جمهوری اسلامی ایران مصوب سال 1370 برای شرکت های تعاونی
- به علاوه مقررات پراکنده مثل قانون سیاستهای کلی اصل ۴۴
لکن محوریت بحث ما بیشتر روی شرکتهای سهامی میباشد.
هیات مدیره و مدیرعامل شرکتهای سهامی
بر اساس مواد ۱۰۷ و ۱۰۸ لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت شرکتهای سهامی به وسیله هیات مدیره منتخب صاحبان سهام اداره میگردد. و طبق ماده ۱۲۴ لایحه فوق الذکر ، هیات مدیره باید حداقل یک نفر را از میان خودشان یا از بیرون به عنوان مدیرعامل انتخاب کنند . مدیرعامل بر اساس ماده ۱۲۵ لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت در حدود اختیاراتی که هیات مدیره به او تفویض کرده نماینده شرکت محسوب میشود . مواد 107، 108 ،124 و 125 به این شرح می باشند :
ماده ۱۰۷ لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت :
“شرکت سهامی به وسیله هیات مدیره ای که از بین صاحبان سهام انتخاب شده و کلاً یا بعضاً قابل عزل میباشند اداره خواهد شد . عده اعضای هیات مدیره در شرکتهای سهامی عمومی نباید از پنج نفر کمتر باشد .”
مـاده ۱۰۸ لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت :
“مدیران شرکت توسط مجمع عمومی موسس و مجمع عمومی عادی انتخاب میشوند . “
ماده ۱۲۴ لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت
” هیات مدیره باید اقلاً یک نفر شخص حقیقی را به مدیریت عامل شرکت برگزیند و حدود اختیارات و مدت تصدی و حق الزحمه او را تعیین کند … “
تبصره _هیات مدیره در هر موقع میتواند مدیرعامل را عزل نماید .
مـاده 125 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت :
” مدیرعامل شرکت در حدود اختیاراتی که توسط هیات مدیره به او تفویض شده است نماینده شرکت محسوب و از طرف شرکت حق امضا دارد . “
نکته :
با توجه به اینکه حدود اختیارات مدیرعامل شرکتها را اعضای هیات مدیره همان شرکت تعیین میکنند. در نتیجه اختیارات مدیرعامل یک شرکت با شرکت دیگر ممکن است متفاوت باشد .
نکته دو :
نکـته طبق ماده ۱۷ لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت، قبول سمت مدیریت در شرکتهای سهامی فی نفسه دلیل بر این میباشد که مدیران با علم به تکالیف و مسئولیتهای خود این سمتها را پذیرفتهاند. چه در مورد مدیرعامل و چه در مورد اعضای هیئت مدیره ، اینکه ادعا کنند که ما تنها کارمند ساده بوده ایم و سهامداران عمده شرکتها ما را انتخاب و طبق خواسته های آنان رفتار می کردیم . این موارد هیچ کدام رافع مسئولیت آنها نمیباشد نه از لحاظ حقوقی و نه از لحاظ کیفری.
مسئولیت کیفری مدیران شرکت های تجاری
بر اساس مجموعه مقررات لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت ، مدیران شرکت اموال شرکت را در اختیار میگیرند. و مکلف به محافظت از آنها می باشند . از همین جهت نسبت به اموال شرکت امین محسوب میشوند و همانطور که هر امین و نمایندهای باید غبطه منوب عنه را رعایت بکند. مدیران شرکتها هم باید به همین ترتیب به عهد امانت وفادار باشند و صادقانه رفتار کرده ، از منفعت طلبیهای شخصی ، تقلب ، تدلیس و … پرهیز بکنند. و حداکثر تلاش خود را به کار گرفته تا وضعیت شرکت را ارتقا دهند .
با توجه به اینکه شرکتهای تجاری برای سوددهی و افزایش سرمایه تشکیل میشوند پس وظیفه ذاتی مدیران شرکتها این بوده که وقتی دوره مدیریت آنها تمام می شود در قیاس با زمانی که شرکت را تحویل گرفتهاند شرکت نسبت به گذشته ارتقا پیدا کرده باشد . نکته ی قابل توجه اینکه نه تنها اموالی که در شروع مدیریت آنها در شرکتها وجود داشته در ید آنها به امانت بوده بلکه حتی اموالی هم که در دوره مدیریت خودشان تولید و به اموال شرکت اضافه میشود نیز در ید آنها امانی میباشند .
پس اضرار به سهامداران و هرگونه عمل مضر به حال سهامداران موجب مسئولیت مدیران میگردد حال این مسئولیت گاهی کیفری است و گاهی حقوقی . در نتیجه اگر مدیری هر یک از رفتارهای چهارگانه ماده ۶۷۴ قانون مجازات اسلامی ( استعمال، تصاحب ، تلف ، مفقود ) را به ضرر سهامداران انجام دهد مرتکب خیانت در امانت شده و تحت عنوان خیانت در امانت قابل پیگیری میباشد .
دیگر مادهای که به مسئولیت مدیران شرکتهای تجاری اشاره کرده ماده ۱۴۲ لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت میباشد. این ماده برای تخلف از مقررات قانونی یا اساسنامه شرکت یا مصوبات مجمع عمومی مدیران را در مقابل شرکت و اشخاص ثالث به صورت انفرادی یا اشتراکی حسب مورد مسئول میداند .
وکیل متخصص شرکت های تجاری
مجموعه حقوقی وکیل نادری با داشتن تیمی از وکلای مجرب و متخصص در حوزه مسئولیت کیفری اشخاص حقوقی، آماده است تا در تمامی پروندههای مرتبط با تخلفات و جرائم شرکتها و سازمانها از حقوق شما دفاع کند. مسئولیت کیفری مدیران شرکت های تجاری یکی از موضوعات پیچیده در حقوق کیفری است که نیاز به تخصص ویژه دارد. مجموعه حقوقی وکیل نادری با سالها تجربه در پروندههای مرتبط با مسئولیت مدیران شرکتها، تضمین میکند که با ارائه راهکارهای حقوقی دقیق و بهروز، شما را در تمامی مراحل قضایی یاری نماید. از مشاوره حقوقی پیشگیرانه تا دفاع در دادگاه، ما همراه شما خواهیم بود تا حقوق شما حفظ و از وقوع مشکلات حقوقی بزرگتر جلوگیری شود .
برای دریافت مشاوره و بررسی پروندههای خود با ما تماس بگیرید:
شماره تماس: 09124230952
آدرس دفتر: تهران ، میدان تجریش ، ابتدای خیابان فناخسرو ، جنب مجتمع تجاری تندیس ، پلاک 16 ، واحد یک
مجموعه حقوقی وکیل نادری؛ انتخابی مطمئن برای پروندههای مسئولیت کیفری اشخاص حقوقی
سوالات شما
سوال یک )
سلام ما چند سال پیش اقدام به تاسیس یک شرکت تجاری کرده و در زمینه فروش لوازم الکترونیکی فعالیت می کنیم. و شخصی را به عنوان مدیرعامل شرکت انتخاب کردیم. شرکت ما با شخصی به عنوان تامین کننده کالا قرارداد بسته و شروع به خرید عمده کالا از ایشان نمودیم. و به مدیرعامل اختیار دسترسی به وجوه شرکت برای خرید این کالا را اعطا کردیم. بعد از گذشت مدتی متوجه شدیم که مدیرعامل با ارائه اسناد جعلی به جای استفاده از وجوه شرکت برای خرید کالا مبالغ زیادی را صرف مسائل شخصی نموده است . آیا امکان پیگیری مدیرعامل را تحت عنوان خیانت در امانت وجود دارد ؟
- بله این امکان با جمع آوری مدارک و مستندات لازم و اثبات آن در دادگاه صالح وجود دارد .
سوال دو )
سلام شرکت ما در زمینه خرید و پخش مواد غذایی فعالیت میکند که اعضای هیات مدیره به مدیرعامل شرکت اختیار مدیریت امور مالی وحسابهای بانکی شرکت را اعطا کردند. لکن مشخص گردیده پرداختیهای شرکت با معاملات انجام شده تطابق نداشته و متوجه خیانت مدیرعامل شدهایم راه حل قانونی چیست ؟
- سلام بعد از جمع آوری مدارک و مستندات لازم شما میتوانید از طریق دادسرا و دادگاه صالح به وسیله مشاور حقوقی خود و یا انتخاب وکیل متخصص جرایم کیفری مدیران شرکتهای تجاری اقدام به طرح شکایت ، اثبات آن ، مطالبه ضرر و زیانهای وارد و همچنین تعیین و اعمال مجازات قانونی اقدام نمایید .
سوال سه )
حق الوکاله پیگیری پروندههای مسئولیت کیفری مدیران شرکتهای تجاری چقدر میباشد ؟
- حق الوکاله این پروندهها به عوامل بسیاری بستگی دارد از جمله پیچیدگی پرونده که هر چقدر پیچیدگی پرونده بیشتر باشد. حق الوکاله وکیل نیز ممکن است افزایش یابد ، همچنین مبلغی مورد اختلاف نیز میتواند در تعیین حق الوکاله موثر باشد. شما میتوانید برای اطلاع از حق الوکاله دقیق پرونده خود با ما تماس گرفته یا با هماهنگی قبلی به دفتر ما در آدرس اعلامی مراجعه نمایید .
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.