گشت ارشاد در قانون ایران
امروزه در جامعه نهادی به نام گشت ارشاد در پی گسترش عفاف و پاکدامنی در سطح جامعه می باشد که برای جامه عمل پوشیدن به این امر کاملا ناموفق و گاهی عمل عکس در جامعه بر جای گذاشته است. اعمالی که گشت ارشاد از روی اجبار و زور به انجام می رساند. سبب شده است که افراد برای سرپیچی از فرمامین مربوط به حجاب جری تر شوند و لجاجت بیشتری به خرج دهند. و این در حالی است که در حالت عادی بدون هیچ اجبار و زوری زمینه پیروی از قوانین مربوط به عفاف و حجاب در سطح جامعه با فرهنگ سازی توسط نهادهای مرتبط سبب استحکام امور فوق الذکر خواهد شد.
گشت ارشاد عنصری فراقانونی
مع الاسف در هیچ یک از قوانین جمهوری اسلامی ایران اشاره ای به نهاد گشت ارشاد بعنوان عنصری برای جلوگیری از بد حجابی و بی عفتی موجود در جامعه نشده است و این موضوع نگران کننده است. زیرا باب بی قانونی را در سطح جامعه و برخوردهای سلیقه ای در خصوص اجرای قانون را علنا باز می کند.
جرایم مشهود و نحوه برخورد با آنها
طبق قانون آیین دادرسی کیفری مصوب سال 1392 با اصلاحات سال های 1393 و 1394 در صورتی که جرمی در مقابل دیدگان مامورین نیروی انتظامی که دارای کارت ضابط دادگستری و آموزش های لازم را گذارنده اند اتفاق بیافتد. سبب می شود که مامورین مذکور برای جلوگیری از اقدامات مجرمانه، افراد مرتکب را دستگیر و از اعمال مجرمانه آنها ممانعت کنند. اما باید توجه داشت که ادامه بازداشت و توقیف بر اساس دستور مقام قضایی صورت خواهد پذیرفت. به همین سبب مامور نیروی انتظامی راسا وظیفه ای در اجرای قانون نخواهد داشت. و تنها می تواند با توجه به شرایط مصرح در قانون اقدام به دستگیری و سایر اقدامات دیگر کند.
ضابطان زن در خصوص جرایم علیه عفت
طبق قانون برای برخورد و مواجه با کودکان و زنان بزهکار در خصوص جرایم و نابهنجاری های به وقوع پیوسته باید از ضابطان زن و آموزش دیده در این زمینه استفاده شود و نیروی انتظامی طبق قانون آیین دادرسی کیفری موظف شده است. که اقدام به آموزش و تربیت ضابط بانو در این زمینه کند.
ستاد امر به معروف و نهی از منکر از زاویه قانون
باعث تاسف است برخی از نهادها و ارگان هایی که هیچ توجیه قانونی ندارند. در عرصه قانون پا می نهند و باعث هرج و مرج در جامعه می شوند. ورود افراد غیرمتخصص و غیرمسئول همواره موجب می شود. که سنگ روی سنگ بند نشود و باعث بی عدالتی و در پی آن نارضایتی مردم را به همراه خواهد داشت.
برخورد فیزیکی با بانوان بدحجاب در خیابان
در صورتی که پلیس، دختر یا زنی که دارای حجاب شرعی نمی باشد را توقیف کند. حق هیچ گونه توهین، فحاشی، افترا و بی احترامی و ضرب و شتم نسبت به فرد دستگیر شده را نخواهد داشت و در صورت ارتکاب اعمال اخیرالذکر مرتکب مطابق مواد قانونی در مورد جرایم توهین و افترا و ضرب و جرح که در قانون مجازات اسلامی آورده شده است محاکمه خواهد شد.
آیا در صورتی که بانویی به سبب جرم بدحجابی در بازداشتگاه باشد. می تواند علیه مامورین نیروی انتظامی به علت اعمال غیرقانونی در نزد مراجع مربوطه شکایت کند؟
طبق مقررات قانون جزایی و کیفری جمهوری اسلامی ایران بازداشت متهم در هر جرمی تحت شرایطی از سوی ضابط دادگستری بلامانع است. اما برای ادامه دار بودن باید از مقام قضایی دستور لازم را اخذ کنند. و جرم بدحجابی از این قاعده کلی مستثنی نیست.
مقاومت کردن در مقابل گشت ارشاد مصداقی از تمرد از مامورین در حین انجام وظیفه است؟
از آنجایی که مامورین گشت ارشاد وجه قانونی ندارند. به نظر می رسد سرپیچی از آنها مصداقی از تمرد از مامورین در حین انجام وظیفه نخواهد بود.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.