وکیل اجرت المثل زن در ایام زوجیت

وکیل اجرت المثل زن برای ایام زوجیت : یکی از حقوقی که شرعا و قانونا برای زن در نظر گرفته شده است اجرت المثل کارهای زن در منزل شوهر می باشد. چنانچه مردی قصد طلاق همسر خود را داشته باشد. باید ابتدا تمامی حقوق همسر خود را پرداخت کند در غیر اینصورت اجازه طلاق همسر را ندارد. طبق بیانات وکیل اجرت المثل زن ، اجرت المثل از حقوق مالی زن است. از آنجائیکه زن کارهای منزل شوهر و نگهداری از فرزندان را انجام می­دهد. درحالیکه موظف به انجام این امور نیست، در ازای انجام کار در منزل مرد باید اجرت المثل زن خود را از مرد دریافت کند.

وکیل اجرت المثل زن

بر اساس یک مبنای کلی هر عمل انسان محترم است و باید در ازای انجام آن اجرت به او پرداخت شود. مگر در مواردی که فرد قصد داشته باشد آن کار را به قصد ثواب انجام دهد. در تعریف حقوقی اجرت المثل به این صورت است که اگر فردی از کارهای فرد دیگری سود ببرد و بین دو طرف هیچ قرار دادی تحت عنوان دریافت مزد برای کسی که خدمت را ارائه داده است تنظیم نشده باشد. باید فردی که از انجام آن کار سود برده است به طرف مقابل اجرت بدهد. که این قانون شامل کار بانوان در منزل شوهر نیز می شود.

براساس گفته وکلا و مشاوره خانواده اجرت المثل زن از حقوق مالی زن می باشد. که به ازای کارهایی که در خانه مرد انجام می دهد باید دریافت کند.

در چه صورت اجرت المثل زن باید به او پرداخت شود؟

براساس تبصره ماده 336 قانون مدنی در خصوص اجرت المثل زن از شوهر،دادگاه باید دو موضوع را در ابتدا مشخص کند. و در صورت اثبات این دو موضوع مرد را ملزم به پرداخت اجرت المثل زن نماید. این دو موضوع شامل موارد زیر می باشد:

  1. زن در خانه کارهایی را انجام داده است که از نظر شرعی به عهده وی نبوده است و به دستور شوهر این کارها را انجام داده است.
  2. زن به قصد ثواب این کارها را در منزل انجام نداده باشد.

از آنجائیکه زن مدعی دریافت اجرت المثل است باید بر اساس قاعده البینه علی المدعی اثبات کند. و دادگاه را متقاعد کند که به قصد ثواب آن کارها را انجام نداده است. و به دستور مرد آن کارها را انجام می داد. برای اثبات این امر باید دلیل کافی و شاهد داشته باشد.

وکیل اجرت المثل زن در ایام زوجیت

تعیین میزان اجرت المثل زن

در صورت اثبات اینکه زن به قصد ثواب کارها را انجام نداده است دادگاه برای تعیین میزان اجرت المثل زن از یک کارشناس استفاده می کند. با توجه به کارهای انجام شده توسط زن در منزل شوهر و بر اساس تعداد سال های زندگی مشترک مرد و زن میزان اجرت المثل زن را تعیین می کند. در این بین کارشناس باید سعی کند روابط مالی زن و شوهر غیر عادلانه نباشد و هیچ کار زن بدون مزد باقی نماند.

چگونگی مطالبه اجرت المثل زن

زن باید برای دریافت اجرت المثل دادخواستی را تنظیم کند و در آن دادخواست باید ادعای خود را با شهادت شهود و دلایل دیگر به دادگاه ارائه دهد. این دادخواست مانند مهریه در هر زمان قابل مطالبه می باشد. اگر قاضی  بر اساس علم خود زن را لایق دریافت اجرت المثل بداند، مرد باید بر اساس دستور دادگاه اجرت المثل زن را پرداخت کند. چنانچه مرد از پرداخت آن سرباز زند، زن می تواند بر اساس ماده 2 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی تقاضای حکم جلب همسر را بنماید و او را زندانی کند. که در این مورد نیز دریافت اجرت المثل زن مانند دریافت مهریه می باشد.

چنانچه مرد قدرت پرداخت اجرت المثل زن را در یک مرحله بطور کامل نداشته باشد. می تواند دادخواست اعسار و تقسیط را تنظیم کند و به دادگاه ارائه دهد و اجرت المثل را بطور قسطی پرداخت کند.

کارشناس بعد از اعلام در خواست اجرت المثل زن با بررسی پرونده و با توجه به سنوات زندگی زوجین و گفتگو با دو طرف نظر نهایی خود را اعلام و بر اساس نظر کارشناس رای دادگاه اعلام می گردد.

ملاک های تعیین اجرت المثل زن توسط کارشناس

وضعیت شغلی زن

اگر زن در بیرون از خانه مشغول به کار باشد، چون وقت کمتری را صرف انجام کارهای خانه کرده است. از اجرت المثل کمتری در مقایسه با زنان خانه دار دریافت خواهد کرد.

تحصیلان زن

هر چه زن از تحصیلات بالاتری برخوردار باشد. بطور معمول از اجرت المثل بالاتری نیز در مقایسه با زنانی که سطح سواد کمتری دارند، برخوردار می شود.

تعداد فرزندان

هر چه تعداد فرزندان بیشتر باشد. بدلیل بیشتر شدن کارهای انجام شده زن در منزل شوهر،  زن اجرت المثل بیشتری باید دریافت کند.

ضمن موارد ذکر شده شئون زن، شغل پدر زوجه، محل زندگی او در خانه پدری قبل از ازدواج نیز در افزایش اجرت المثل زن موثر است.

مطالبه اجرت المثل زن بعد از فوت شوهر

بر اساس ماده 336 قانون مدنی بعد از فوت شوهر نیز زن این حق را دارد. که اجرت المثل خود را طلب کند با اثبات اینکه کارهایی که در منزل شوهر انجام داده است به قصد تبرع نبوده است و بنا به درخواست شوهر این کار ها را در منزل او انجام داده است.

در این صورت دادخواست زن به وراث متوفی ارائه می شود. و در این مورد نیز شهودی برای اثبات ادعای خود باید به دادگاه معرفی کند. در صورتیکه اموال شوهر توسط ورثه تقسیم شده باشد. هر کدام از ورثه موظف هستند به نسبت سهم الارث خود این مبلغ را پرداخت کنند.

وکیل خانواده و یا وکیل اجرت المثل زن شرایط را مورد بررسی قرار می دهد. و با در نظر گرفتن قوانین امکان مطالبه آن را بررسی می کند چنانچه احتمال بدهد با طرح دادخواست در دادگاه، دادخواست پذیرفته می شود. پرونده را پذیرش و دادخواست را در دادگاه مطرح می کند.  بهتر است زن برای ارائه دادخواست خود از یک وکیل خانواده استفاده کند. چون وکیل اجرت المثل زن دادخواست را اصولی و صحیح تنظیم می کند. و امور را در اسرع وقت مورد پیگیری قرار می دهد تا زن زودتر به حقوق خود برسد.

نمونه دادخواست الزام زوج به پرداخت اجرت المثل زوجه

ریاست محترم دادگاه خانواده

با سلام

احتراما مراتب دادخواهی خود را به شرح ذیل به استحضار عالی می رساند؛

اینجانب به مدت ……. سال همسر دائم خوانده محترم بوده و نظر به این که از بدو زندگی مشترک تا اکنون به دستور زوج کلیه امور مربوط به زندگی از قبیل پخت و پز، نظافت و تربیت و نگهداری فرزندان و رسیدگی به تمام امور شخصی خوانده و غیره را شخصا انجام داده. و این در حالی است که انجام این قبیل امور از حیطه وظایف شرعی و قانونی ایشان خارج بوده است. و کلیه این امور را بدون قصد تبرع و بدون دریافت اجرتی صورت داده است. فلذا مستندا به ماده ۳۳۶ قانون مدنی و قانون جدید حمایت خانواده ، تقاضای رسیدگی و ارجاع امر به کارشناسی و صدورحکم محکومیت خوانده به پرداخت اجرت المثل و کلیه خسارات دادرسی مورد استدعا می باشد.

نمونه دوم دادخوست الزام به پرداخت اجرت المثل زن

اینجانب به موجب تصویر مصدق سند ازدواج شماره ………. در تاریخ …… و در دفتر ازدواج ………. به عقد دایم خوانده محترم آقای ……… در آمده ام. بنده از ابتدای زندگی مشترک تمامی امور خانه مانند نظافت ، آشپزی و تربیت و نگهداری فرزندان را به دستور خوانده و بدون قصد مجانی بودن تمامی زحمت ها انجام داده ام. همچنین فاقد قصد تبرع بوده ام و این امور جز وظایف شرعی و قانونی من نبوده است. لذا با استناد به ماده 336 قانون مدنی و ماده 29 قانون حمایت خانواده و ماده 198 قانون آیین دادرسی مدنی ارجاع امر به کارشناس جهت تعیین اجرت المثل ایام زوجیت و الزام خوانده به پرداخت آن را استدعا دارم.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *