تخلیه عین مستاجره و نکات مهم مربوطه
تخلیه عین مستاجره چیست و چه شرایطی دارد ؟ با وکیل نادری متخصص امور ملکی : عبارت حقوقی تخلیه ید بدین معناست که شخصی مال منقول یا غیرمنقول خود را به واسطه قراردادی به دیگری واگذار می کند. و پس از اتمام مدت قرارداد و یا فسخ قبل از اتمام مدت قرارداد، مال خود را مطالبه می کند.
اما طرف مقابل از پس دادن مال امتناع می کند. در این حالت شخص در دادگاه با تقدیم دادخواست به خواسته تخلیه ید دعوای حقوقی مربوطه را اقامه می کند. تا مال خود را به وسیله حکم دادگاه از خوانده دعوا دریافت کند. در ادامه با توضیحات وکیل تخلیه ملک همراه باشید..
عدم اختصاص دعوای تخلیه ید به عقد اجاره
تخلیه عین مستاجره : دعوای حقوقی تخلیه ید فقط به عقد اجاره مربوط نمی شود. به عبارت دیگر دعوای حقوقی تخلیه ید فقط اختصاص به روابط موجر و مستأجر به منظور تخلیه عین مستأجره توسط مستأجر مربوط نمی شود بلکه این دعوای حقوقی رایج در محاکم به دلیل غلبه تصور می شود که فقط در عقد اجاره صورت می گیرد اما دعوای تخلیه ید در عقودی دیگر مانند عقد عاریه نیز وجود دارد.
تفاوت دعوای تخلیه ید با دعوای خلع ید
همانطور که در مقاله تفاوت خلع ید با تخلیه ید بیان شد . در دعوای تخلیه مالک بودن خواهان مفروض است و خوانده به واسطه قرارداد تصرف قانونی بر ملک دارد و در این امر هیچ اختلافی بین طرفین نمی باشد. اما اختلاف در اینجاست که خواهان به دلایلی مانند تمام شدن مدت اجاره قصد دارد از این پس خوانده بر ملک تصرف نداشته باشد. از آن سو در دعوای خلع ید خوانده به صورت غیرقانونی و خارج از توافق طرفین بر ملک احاطه پیدا کرده است. و مالک اقدام به طرح دعوا علیه وی می کند. در این دعوا خواهان حتماً باید مالکیت خود را به اثبات برساند.
دلایل تخلیه ید در عقد اجاره
طبق قانون روابط موجر و مستاجر مصوب سال 1356 دعوای حقوقی تخلیه ید به دلایل مختلفی در دادگاه مطرح می شود که از جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:
الف) تخلیه ید به منظور احتیاج شخصی موجر
احتیاج شخصی موجر در بند 2 و بند 3 ماده 15 قانون مذکور اشاره شده است. بدین توضیح که اولاً صرف انقضای مدت اجاره طبق قانون عاملی برای تخلیه ید نمی باشد. دوماً فرد موجر به دلیل عدم تکافوی وضعیت مالی احتیاج به ملک تجاری برای فعالیت خود دارد. سوماً فرد موجر ملک تجاری را برای سکونت در آن احتیاج دارد به همین خاطر تقاضای صدور حکم تخلیه ید را خواهان است.
ب) تخلیه ید به جهت تعدی و تفریط
برای اینکه اقدامی از سوی مستاجر تعدی و تفریط شناخته شود باید یا در قرارداد آن الزامات و تعهدات به صورت صریح یا ضمنی ذکر شود. یا اینکه در عرف یک سری اقدامات مصداق بارز تعدی و تفریط باشند. که در صورت عدم رعایت آنها(چه الزامات و تعهدات قراردادی چه الزامات و تعهدات عرفی) طبق بند 8 ماده 14 قانون روابط موجر و مستأجر مصوب سال 1356 به موجر اجازه می دهد. که در دادگاه اقامه دعوا با خواسته تخلیه ید را مطرح کند.
وکیل نادری – وکیل متخصص امور ملکی
آیا می توان دستور تخلیه صادره را از دادگاه را باطل کرد؟
بله؛ در صورتی که مستاجر در محکمه ثابت کند که قبل از اقامه دعوا خواهان ملک را به دیگری واگذار کرده است. با ایراد به این امر که خواهان هیچ سمتی در اقامه دعوا ندارد. موجبات ابطال دستور تخلیه را می تواند فراهم می کند.
در چه صورت مالک می تواند در دوران کرونا حکم تخلیه دریافت کند؟
- موجر احتیاج شخصی داشته باشد.
- مستأجر تا یک ماه بعد از تمدید ما به التفاوت اجاره افزایش یافته را پرداخت نکند.
- مستأجر موجب خسارت به ملک شده باشد.
- مالک به منظور تخریب ملک مسکونی قصد ساخت مجدد داشته باشد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.