تعریف شرکت سهامی

تعریف شرکت سهامی : به موجب ماده 1 لایحه اصلاح قسمتی از قانون تجارت مصوب 1347 شرکت سهامی شرکتی است که سرمایه آن به سهام تقسیم شده و مسئولیت صاحبان سهام محدود به مبلغ اسمی سهام آنها است.

شرکت سهامی مانند شرکت با مسئولیت محدود است که مسئولیت سهامدار محدود به آورده اولیه آنها در شرکت است، لذا در صورت ورشکستگی و انحلال این شرکت‌ها، سهامداران خارج از مبلغ سهام مسئولیتی نداشته و بستانکاران شرکت حق ندارند به آنها مراجعه کنند.

تعریف شرکت سهامی

انواع شرکت سهامی

به موجب ماده 4 لایحه شرکت سهامی به دو نوع تقسیم میشود:

  1. شرکت هایی که مؤسسین آنها قسمتی از سرمایه شرکت را از طریق فروش سهام به مردم تأمین میکنند. اینگونه شرکت‌ها شرکت سهامی عام نامیده میشوند.
  2. شرکت هایی که تمام سرمایه آنها در موقع تأسیس منحصراً توسط مؤسسین تأمین گردیده است. اینگونه شرکت‌ها شرکت سهامی خاص نامیده میشوند.

تفاوت شرکت سهامی عام با شرکت سهامی خاص

وکیل حقوقی : بارزترین تفاوت تعریف شرکت سهامی عام و خاص، تفاوت در نوع تأمین سرمایه شرکت میباشد. مثلاً اگر 5 نفر قصد تشکیل شرکت سهامی را داشته باشند، در سهامی خاص فقط همین 5 نفر باید تمام سرمایه شرکت را شخصاً تعهد کنند اما در سهامی عام این 5 نفر مبلغی را طبق قانون تعهد و مابقی سرمایه شرکت را به عموم مردم پیشنهاد میکنند تا اشخاص علاقه‌مند سهام شرکت را خریداری کنند.

موضوع فعالیت شرکت سهامی

به موجب بند 2 ماده 8 لایحه، موضوع شرکت بطور صریح و منجز از بندهای الزامی اساسنامه می‌باشد. الزامی نیست که موضوع فعالیت شرکت سهامی عملیات بازرگانی ماده 2 قانون تجارت باشد؛ زیرا شرکت سهامی عام و شرکت سهامی خاص از شرکت‌های شکلاً تجاری محسوب شده و در هر صورت شرکت سهامی، شرکت بازرگانی می‌باشد.

نقل و انتقال سهام

قابلیت نقل و انتقال سهم از حقوق غیرمالی و اوصاف سهم می‌باشد. به موجب ماده 41 لایحه، نقل و انتقال سهام در شرکت سهامی عام قابل اعمال محدودیت نیست و سهامداران آزادانه میتوانند سهام خود را منتقل کنند اما در شرکت سهامی خاص با توجه به مفهوم مخالف ماده 41 لایحه، میتوان انتقال را منوط به موافقت مدیران یا اساسنامه یا مجامع عمومی نمود. توجه شود که سهام وثیقه مدیران در ماده 114 لایحه، قابل نقل و انتقال نمیباشد.

انواع سهام

  • سهام با نام به سهامی اطلاق می شود که نام صاحب سهم در آن قید شده باشد.
  • سهام بی نام به صورت سند در وجه حامل تنظیم و مالک ، دارنده آن شناخته می شود مگر خلاف آن ثابت گردد.
  • سهام ممتاز به سهامی اطلاق می شود که در مقایسه با سایر سهام از امتیاز و اولویت برخوردار باشند .
  • سهام نقدی به سهامی اطلاق می شود که ارزش آن نقداَ پرداخت شده باشد و یا بخشی از آن به صورت نقدی و بخش دیگر تعهد پرداخت شده باشد.
  • سهام غیر نقدی نیز عبارت از سهامی است که قیمت آن در قالب آورده غیر نقدی شامل ساختمان ، خودرو ، ماشین آلات ، لوازم اداری ، مواد اولیه و نظایر آن تامین شده باشد .
  • سهم انتفاعی بطور معمول در قبال امتیازی است که دولت به منظور انتقال صنایع به مناطق محروم یا انجام نوعی خدمت در مناطق خاص برای یک شرکت صادر می نماید و شرکت نیز متعهد است در پایان فعالیت، دارایی خود را به دولت واگذار نماید.

موارد ضروری جهت ثبت در باب شرکت سهامی چیست؟

در شرکت سهامی موارد زیر باید در مرجع ثبت شرکت‌ها ثبت شود:

  • انتخاب مدیران و بازرسان
  • تصویب‌ ترازنامه
  • کاهش یا افزایش سرمایه
  • انحلال
  • تصفیه شرکت

بازرسان شرکت سهامی چه قواعدی دارند؟

بازرسان شرکت سهامی برای یک سال انتخاب می شوند و انتخاب مجدد بازرسان بلامانع است و عزل و تعیین حق الزحمه بازرس با مجمع عمومی عادی است.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *