وکیل توهین به کارمندان دولت و مقامات دولتی
وکیل توهین به کارمندان دولت ، پیگیری و طرح شکایت : جرم توهین در یک تقسیم بندی به توهین ساده و توهین مشدد تقسیم می شود . قانونگذار به دلایل مختلفی اقدام به تشدید مجازات برخی از انواع توهین نموده است. که یکی از این دلایل ، تشدید مجازات توهین ، به جهت مقام ، جایگاه و مسئولیت قانونی شخص مورد توهین می باشد که یک نمونه آن، توهین به کارمندان دولت می باشد . در این مقاله قصد داریم شما را با ابعاد مختلف جرم توهین و افترا به کارمندان و مقامات دولتی ایران آشنا کنیم با وکیل نادری همراه باشید .
جرم توهین و افترا به کارمندان دولت
توهین به کارکندان دولت به جهت حفظ شان ، ارزش و اعتبار ادارات دولتی و همچنین افرادی که در سمت های گوناگون آن ادارات مشغول به کار هستند. افزایش کیفیت خدمات عمومی ، حفظ روحیه کاری آنان با توجه به وظایف و مسئولیتهای مهم کارکنان دولت، به طور جدی مورد توجه قانونگذاران قرار گرفته است.
این جرم میتواند تاثیرات منفی زیادی بر نظم و انضباط اداری و اعتماد عمومی به دستگاههای دولتی داشته باشد.
قانونگذار در ماده ۶۰۹ قانون تعزیرات مجازات اسلامی مقرر داشته است :
(اصلاحی 1403/3/30)- هر کس با توجه به سمت، یکی از روسای سه قوه یا معاونان رئیس جمهور یا وزرا یا یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی یا نمایندگان مجلس خبرگان یا اعضای شورای نگهبان یا قضات یا اعضای دیوان محاسبات یا کارکنان وزارتخانه ها و موسسات و شرکتهای دولتی و شهرداریها در حال انجام وظیفه یا به سبب آن توهین نماید به چهل و پنج روز تا سه ماه حبس و یا تا (74) ضربه شلاق و یا شش میلیون و ششصد هزار (6,600,000) تا هشتاد و دو میلیون و پانصد هزار (82,500,000) ریال جزای نقدی محکوم میشود.)
کارکنان مورد حمایت قانونگذار
نوع رابطه ی استخدامی کارکنان با دولت ، در ارتباط با این مقوله توفیری نداشته ، و تنها کافیست ، اولاً رابطه استخدامی وجود داشته باشد ، دوماً در استخدام یکیاز ادارات و سازمان هایی باشد که مورد حمایت قانون گذار قرار گرفته است . رابطه استخدامی ممکن است به شکل رسمی ، پیمانی ، قراردادی و … باشد . در واقع مهم این است که کارمند دولت محسوب شود .
لکن توهین به کارکنان برخی از ادارات و سازمان ها مشمول این ماده نبوده ، و با توجه به مورد ، یا توهین ساده محسوب می گردد ، و یا ممکن است طبق قوانین و آیین نامه های خاص برای آن اداره و سازمان جرم انگاری شده باشند .
بعنوان مثال توهین به کارمندان دادگستری توهین به کارکنان دولت محسوب می گردد لکن توهین به کارشناسان قوه قضاییه توهین ساده محسوب می گردد . لازم به ذکر است که ادارات مذکور در ماده فوق ، به صورت حصری مشخص شده اند و نمی توان دیگر سازمان ها را نیز مشمول حمایت آن قرار داد؛ لکن قوانین خاص دیگری نیز هستند که در ارتباط با ادارات خاصی وضع شده و رفتارهایی را جرم انگاری کرده اند که به علت مفصل بودن موضوعات در مقالاتی جداگانه به بیان آنها خواهیم پرداخت .
شرط اعمال ماده ۶۰۹
در یک تقسیم بندی ، اعمال دولت به اعمال حاکمیتی و اعمال تصدی تقسیم می شوند :
اعمال حاکمیتی :
اعمال حاکمیتی دولت به آن دسته از وظایف و فعالیتهایی بیان می گردد که دولتها برای اجرای قوانین، حفظ نظم و امنیت، و ارائه خدمات بنیادین به اشخاص یک کشور انجام میدهند. این اعمال قابل انتقال به بخش خصوصی نبوده و تنها توسط ادارات و نهادهای دولتی به اجرا در می آیند . به دیگر سخن انجام این اعمال با اعمال اقتدار و حاکمیت دولت در جامعه پیوند خورده اند . مثل عمل قانونگذاری ، اجرای قوانین ، حفظ نظم و امنیت
اعمال تصدی :
برعکس اعمال حاکمیتی بوده ، به اعمالی بیان می شوند که مخصوص دولت نبوده و با اعمال اقتدار و حاکمیت دولت بر جامعه ارتباطی ندارند. و تمام اشخاص می توانند آن اعمال را انجام میدهند مثل فعالیت های تجاری .
حالا که تفاوت این دو را بیان کردیم لازم است بدانید که توهین به آن دسته از کارکنانی مشمول توهین مشدد میشود که متصدی اعمال حاکمیتی باشند نه اعمال تصدی . مثال : اگر نیروی انتظامی که ضابط دادگستری محسوب می شوند برای تخلیه یک مغازه که حکم تخلیه آن را مقامات قضایی صادر کرده اند عازم شوند. ولی مستاجر اقدام به توهین به مامورین نیروی انتظامی نماید . این عمل مشمول جرم توهین به کارمندان دولت می باشد .
شرط تحقق جرم توهین مشدد به کارمندان دولت
شرط اول
اولاً توهین کننده باید به سمت شخص توهین شونده آگاه باشد بعنوان مثال بداند که شخص توهین شونده مامور نیرو انتظامی هست و با دانستن سمتش ، به او توهین نماید .
البته اطلاع کامل از سمت شخص توهین شونده لازم نیست بعنوان مثال اگر توهین کننده خیال کند که دارد به شهردار توهین می کند. ولی در حقیقت به یکی از معاونت های شهرداری توهین کرده باشد در این صورت نیز جرم محقق گردیده است. ولی چنانچه سمت طرف مقابل را از اساس اشتباه پنداشته باشد جرم توهین به کارمندان دولت محقق نشده است . بعنوان مثال اگر یک نفر قصد داشته باشد به قاضی صادر کننده رای توهین کند. ولی اشتباها به وکیلی که در آنجا حضور دارد توهین نماید .
شرط دوم :
توهین کننده باید به مخاطب خود در هنگام انجام وظیفه توهین نماید. و اگر در حین انجام وظیفه نیست به سبب انجام وظیفه باشد .
لازم به ذکر است جرم توهین به کارمندان دولت ، یک جرم عمومی و غیرقابل گذشت است. چرا که به خاطر حفظ نظم عمومی و حفظ اعتبار ادارات دولتی توسط قانونگذار جرم انگاری شده است. و حق شخصی و فردی نیست که بتواند از آن گذشت نماید .
همچنین قانونگذار، علاوه بر موادی از قانون مجازات اسلامی ، به منظور حمایت از کارکنان دولت و نیرو های مسلح در برابر تهدید ها ، توهین ها و … وضع گردیده است. قانون حمایت قضایی از کارکنان دولت و پرسنل نیروهای مسلح و آیین نامه اجرایی آن را برای بالا بردن امنیت شغلی آنان تصویب نموده است .
مواردی که توهین به کارمندان دولت، توهین مشدد محسوب نمی گردد :
قانونگذار در صورتی از کارمندان دولت ، حمایت می کند که آنان کارمندی قانونمدار و وظیفه شناس باشد. و از چهار چوب مشخص شده قانونی فراتر نرود ، ولی اگر کارمند دولت به وضوع مرتکب تقصیر شده و از مرز وظایف خود فراتر رود و به وی توهین شود مشمول توهین مشدد نمی گردد؛ در چنین مواقعی یا جرم توهین ساده رخ داده است و یا اصلا جرمی واقع نگردیده است .
سوالات شما
1- در پارک مشاهده کردم که دو نفر از کارمندان شهرداری سر یک موضوعی اختلاف نظر داشتند که در نهایت شروع کردند به فحاشی نسبت به یکدیگر . این توهین به کارمندان دولت می باشد ؟ یا چون هر دو نفرشون کارمند یک اداره هستند مشمول این عنوان نمی شوند ؟
- بله هر دو نفرشون مرتکب جرم توهین به کارمندان دولت شده اند. و هم کار بودنشون تاثیری در مجرم شناخته شدن آنها ندارد .
2- مامور راهنمایی و رانندگی هستم و گاهاً بخاطر جریمه هایی که از مردم می کنم از طرف راننده های آنها بهم فحاشی می شود . این چه نوع توهینی می باشد ؟
- توهین به مامورین دولتی حین انجام وظیفه می باشد و یکی از انواع توهین مشدد می باشد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.