وکیل شروط ضمن عقد
شروط ضمن عقد از جمله مفاهیم کلیدی در حقوق قراردادها بوده که در قانون مدنی به آن پرداخته شده است ، طبق مواد قانون مدنی طرفین یک قرارداد این امکان را دارند که علاوه بر مفاد قرارداد اصلی یک سری شرایط خاصی را در نظر گرفته و در خصوص آنها به توافق برسند . شـروط ضمن عقد همانند قرارداد اصلی دارای حقوق و تکالیف قراردادی برای طرفین آن یا شخص ثالثی میباشد .
شروط ضمن عقد از اهمیت زیادی برخوردار بوده و میتوانند باعث ایفای دقیق تعهدات از جانب طرفین ، جلوگیری از ورود خسارت به طرفین ، آسودگی خاطر آنها و … شوند . در این مقاله قصد داریم اقسام شروط ضمن عقد در قانون مدنی ، اجرای شرط به وسیله شخص دیگری با هزینه مشروط علیه ، شرط عدم ازدواج در ضمن عقد نکاح ، نمونه شروط ضمن عقد و وکیل متخصص شروط ضمن عقد را برای شما توضیح دهید با وکیل نادری همراه باشید .
اقسام شروط ضمن عقد در قانون مدنی
قانون مدنی شروط ضمن عقد را به سه دسته اصلی تقسیم کرده است :
یک ) شرط صفت
هنگام انجام معامله یک سری اوصاف برای مورد معامله به عنوان شرط در نظر گرفته می شود خواه مربوط به مقدار یا کیفیت آن باشد. به این اوصاف شرط صفت می گویند .
طبق قانون مدنی شرط صفت شرطی بوده که کمیت و کیفیت موضوع مورد معامله را مشخص میکند.
طبق ماده ۲۳۴ قانون مدنی :
(… شرط صفت عبارت است از شرط راجعه به کیفیت یا کمیت مورد معامله… )
حال چنانچه موضوع معامله ( عین خارجی مورد معامله ) وصف مندرج در قرارداد را نداشته باشد، مشروط له حق فسخ پیدا میکند. قانون مدنی در خصوص شرط فعل الزام مشروط علیه به انجام شرط فعل یا انجام آن توسط شخص ثالث ب هزینه مشروط علیه را پذیرفته ، لکن در خصوص شرط صفت امکان اجبار طرف مقابل وجود ندارد .
طبق ماده ۲۳۵ قانون مدنی :
( هر گاه شرطی که در ضمن عقد شده است شرط صفت باشد و معلوم شود آن صفت موجود نیست کسی که شرط به نفع او شده است خیار فسخ خواهد داشت. )
نکته :
چنانچه عین مورد معامله شرط وصف شده در قرارداد را نداشته باشد. لکن قبل از اعمال خیار فسخ مشروط علیه وصف مندرج در قرارداد را در آن به وجود بیاورد ، خیار فسخ از بین می رود. چرا که دلیل ایجاد خیار فسخ جبران ضرر های وارده به مشروط له می باشد . حال چنانچه وصف مذکور خود به خود یا توسط مشروط علیه در عین مورد معامله ایجاد گردد. دیگر مشروط له دچار ضرر نشده و دلیلی برای ایجاد حق خیار فسخ وجود ندارد .
دو ) شرط فعل :
شرط فعل آن بوده که انجام یا عدم انجام فعلی بر احدی از متعاملین یا بر عهده شخص ثالثی گذاشته می شود . شـرط فعل دارای اقسامی بوده از جمله :
شرط فعل مادی مثبت :
مثل ساختن ساختمان ، تعمیر خودرو ، آبیاری باغچه
شرط فعل مادی منفی :
مثل باز نکردن در ، قطع نکردن درخت ، عدم مسافرت به خارج یا ممکن است ناظر به انجام یا عدم انجام عمل حقوقی خاصی باشد.
انجام عمل حقوقی مثبت :
مثل شرط بر دادن ضامن ، دادن وکالت در فروش ، دادن حق طلاق به زوجه و …
عدم انجام عمل حقوقی خاص :
مثل اجاره ندادن ملک و عدم استخدام در اداره ای خاص
نکته:
ضرورتی ندارد که انجام کار مشروط بر عهده یکی از دو طرف باشد. شرط فعل ضمن عقد می تواند بر عهده شخص خارجی قرار داده شود.
سوم ) شرط نتیجه:
اگر نتیجه یکی از اعمال حقوقی در ضمن عقد شرط شده باشد. و منظور طرفین این باشد که موضوع شرط با وقوع عقد به صورت خودکار صورت پذیرد شرط ضمن عقد ، از نوع شرط نتیجه می باشد. بعنوان مثال چنانچه ضمن عقد نکاح برای زن شرط وکالت در طلاق درج گردد. در اثر همان ایجاب و قبول عقد نکاح و وکالت باهم واقع خواهد بود .
اجرای شرط به وسیله شخص ثالث با هزینه مشروط علیه
از شرایط صحت شرط فعل ضمن عقد امکان پذیر بودن انجام آن میباشد . همانطور که مستحضر هستید شرط فعل نامقدور از شروط باطل ولی غیر مبطل عقود میباشد . ملاک مقدور یا غیرمقدور بودن انجام شرط فعل توانایی شخص مشروط علیه نیست بلکه معیار نوعی را باید مد نظر قرار داد .
در نتیجه شرط غیر مقدور به شرطی اطلاق میشود که هیچ شخصی متعارفی توانایی انجام آن را نداشته باشد . فایده ملاک نوعی این بوده که مشروط علیه نمیتواند بعد از قبول یک شرط به ضعف و ناتوانی خود استناد کرده و مدعی بطلان شرط شود . در نهایت چنانچه مشروط علیه به هر دلیل از جمله بیماری و … نتواند شرط را اجرا کند و شخص دیگری بتواند شرط را اجرا کند. ،دادگاه با درخواست مشروط له حکم به اجرای رای توسط شخص دیگری با هزینه مشروط علیه صادر خواهد کرد .
طبق ماده 23۸ قانون مدنی :
( هر گاه فعلی در ضمن عقد شرط شود و اجبار ملتزم به آنجام آن غیر مقدور ولی انجام آن به وسیله شخص دیگری مقدور باشد حاکم میتواند به خرج ملتزم موجبات انجام آن فعل را فراهم کند. )
شرط عدم ازدواج در ضمن عقد نکاح
خودداری مرد از ازدواج مجدد یک شرط ترک فعل حقوقی می باشد و بر عهده او قرار می گیرد . در دیگر عقود تخلف از شرط ترک فعل حقوقی هیچ خللی به اعتبار عقد بعدی ( عقد دوم ) وارد نمی کند .
منتها مشروط له این اختیار را داشته که با استناد به خیار تخلف از شرط فعل عقد اول را فسخ نماید . لکن در خصوص عید نکاح از این طریق نمی توان آن را فسخ کرد . چراکه جهات فسخ عقد نکاح باید از اسباب مخصوص فسخ عقدنکاح پیش بینی شده در قانون باشد که تخلف از شرط فعل درج شده در ضمن عقد نکاح از اسباب فسخ نکاح بیان نشدع=ه است .
نمونه شروط ضمن عقد
شروط ضمن عقد دارای اقسام مختلفی بوده که هر کدام حکم خاص خود را داشته و بعضی باطل بعضی باطل و مبطل و بعضیصحیح میباشند. در زیر به چند نمونه از شروط ضمن عقد برای آشنایی شما دنبال کنندگان عزیز اشاره میکنیم :
یک )
موجر در قرارداد اجاره شرطی ضمن آن گنجانده و مقرر میدارد. که چنانچه مستاجر اجاره بهای ماهیانه خانه را در تاریخ معین شده پرداخت نکند به ازای هر روز ۵۰۰ هزار تومان خسارت از او گرفته میشود . این شرط صحیح میباشد .
دو )
مشتری در قرارداد بیع شرطی را آورده که طبق آن هر زمان که توانایی مالی داشته باشد ثمن معامله را به فروشنده پرداخت کند. این شرط به دلیل اینکه مجهول بوده و این جهل باعث جهل یکی از عوضین قرارداد میشود باطل و باعث بطلان عقد میشود .
سه )
در ضمن یک قرارداد استخدامی شرکت صاحب شرکت شرط میکند که مستخدم یک عملی را به صورت رایگان برای او انجام دهد. این شرط شرط فعل بوده صحیح میباشد .
وکیل متخصص شروط ضمن عقد
اگر به دنبال وکیلی متخصص در مسائل حقوقی مرتبط با شروط ضمن عقد هستید. وکیل نادری با تجربه و تخصص در این حوزه آماده ارائه مشاوره و خدمات قانونی به شما میباشد. وکیل نادری با تسلط کامل بر قوانین و مقررات مرتبط با شروط ضمن عقد، میتواند به شما در تدوین، تفسیر و دفاع از حقوق قانونی شما کمک کند. اگر در تنظیم شروط ضمن عقد نیاز به راهنمایی دقیق و حرفهای دارید، همین امروز با وکیل نادری تماس بگیرید تا بهترین راهکارهای حقوقی را دریافت کنید
شماره تماس: 09124230952
ایمیل : pooriya.naderi@yahoo.com
پیج اینستاگرام : vakil naderi
آدرس دفتر: تهران ، میدان تجریش ، ابتدای خیابان فناخسرو ، جنب مجتمع تجاری تندیس ، پلاک 16 ، طبقه اول
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.