سیر تا پیاز ازدواج مجدد + شروط لازم و نکات مهم

ازدواج مجدد در چه شرایطی به صورت قانونی می تواند انجام پذیرد ؟ نکات کلیدی و باید ها و نباید های مهم در ادامه با وکیل پایه یک دادگستری ، پوریا نادری :

اجازه دادگاه در ازدواج مجدد

عواملی همچون رضایت همسر اول، عدم قدرت همسر اول به ایفای وظایف زناشویی، اعتیاد، ترک زندگی خانوادگی موجب می‌شوند تا دادگاه به مرد اجازه تجدید فراش دهد. بنابراین مرد نمی‌تواند با داشتن زن، بدون اجازه دادگاه همسر دوم اختیار کند.

شرط ضمن عقد رضایت همسر اول

وکیل خانواده : گاهی در عقدنامه شرط میشود که در صورت ازدواج مجـدد بدون رضایت زوجه، زن از سوی شوهر وکیل است تا خود را طلاق دهد. حال اگر شوهر بدون رضایت همسر اول ولی با اجازه دادگاه مبادرت به تجدید فراش کند، اجازه دادگاه برای ازدواج مجـدد، لطمه‌ای به حق همسر اول که ناشی از عقد نکاح و شرطی که به نفع او شده وارد نمی‌آورد و همسر اول برای مطلقه کردن خود حق دارد از طریق دادگاه اقدام کند.

ازدواج مجدد

ازدواج مجدد و دفاتر ازدواج

دفاتر ازدواج حق ندارند تا بدون حکم دادگاه ازدواج مـجـدد را به ثبت برسانند. از طرفی عدم ثبت واقعه ازدواج جرم محسوب می‌شود و مرتکب به حبس تا یک سال محکوم خواهد شد.

اقدامات قانونی مرد برای ازدواج مجدد:

متقاضی تجدید فراش باید دادخواستی به طرفیت همسر اول خود تنظیم کند و در آن خطاب به دادگاه دلایل و علل تقاضای خود را بیاورد. دادگاه نیز با تعیین وقت رسیدگی، یک نسخه از دادخواست را برای همسر اول ارسال می‌کند تا به آن پاسخ دهد و یا برای جلسه دادگاه خود را آماده کند.

دادگاه نیز با انجام اقدامات ضروری و تحقیق از زن اول و پس از احراز توانایی مالی مرد و اجرای عدالت بین همسران، به شوهر اجازه ازدواج مجـدد می‌دهد و الّا با درخواست او مخالفت خواهد شد.

تجدید فراش در زمان عده زن اول

در صورتی که طلاق از نوع رجعی، خلع و یا مبارات باشد که زوج و زوجه در ایام عده حق رجوع دارند. و زوجه در این ایام هنوز همسر شرعی زوج محسوب می‌شود. مرد برای تجدید فراش نیاز به کسب اجازه از سوی دادگاه دارد. اما در صورتی که طلاق از نوع بائن باشد. چون با جاری شدن صیغه طلاق، طلاق محرز شده و حق رجوع ساقط شده است. احتیاجی به کسب اجازه از دادگاه نیست.

جدایی در ازدواج مجدد

هرگاه مردی با کسب اجازه از دادگاه تأهل مـجـدد اختیار کند ولی ازدواج وی با مرگ یا جدایی خاتمه یابد. برای اختیار همسر دیگر نیاز به کسب اجازه مجـدد دارد. بعبارت دیگر اعتبار اجازه ‌نامه صادره از سوی دادگاه تنها برای اتخاذ یک همسر است. و در صورت هرگونه جدایی یا فوت زوجه دوم، فرد برای ازدواج احتیاج به کسب اجازه مـجـدد از دادگاه ذی ‌صلاح را دارد.

قانون حمایت خانواده مصوب 1353

به موجب قانون جدید حمایت خانواده مصوب 1391، قانون حمایت خانواده مصوب 1353 کنار گذاشته شده است اما برخی از مواد آن هنوز نسخ نشده است. یکی از این مواد، ماده 16 است. طبق ماده 16 قانون حمایت خانواده مصوب 1353، مرد نمی‌تواند با داشتن زن، همسر دوم اختیار کند مگر:

  1. رضایت همسر اول.
  2. عدم قدرت همسر اول به ایفای وظایف زناشویی.
  3. عدم تمکین زن از شوهر.
  4. ابتلاء زن به جنون در مواردی که فسخ نکاح ممکن نباشد یا امراض صعب‌ العلاج به نحوی که دوام زناشویی در مخاطره باشد.
  5. محکومیت زن به حکم قطعی به مجازات پنج سال حبس یا بیشتر.

آیا مهریه زن مطلقه بعد از ازدواج مجـدد قطع می‌شود؟

زنی که از همسر خود جدا شده و در حال دریافت مهریه باشد. تجدید فراش او هیچ مانعی برای دریافت مهریه ازدواج قبلی بوجود نمی‌آورد.

ازدواج مجدد مرد با دختر برادر زن و یا دختر خواهر زن به چه شکل است؟

منوط به اذن همسر آن مرد است و در صورت فقدان این اذن، نکاح غیرنافذ است. البته مرد بعد از جدایی دیگر نیازی به اذن همسر سابق خود ندارد.

5 پاسخ
  1. محمد جواد عادل پور
    محمد جواد عادل پور گفته:

    با سلام و احترام این قانون خیلی مسخره است و کسی که ازدواج مجدد بکند حتما به جای اینکه در دادگاه اذیت شود صیغه را ترجیح می‌دهد و این جمع خانواده را متلاشی می‌کند اما اگر رضایت زن اول چه باشد چه نباشد امکان این وجود دارد هم زندگی خانواده ایجاد تزلزل نمی‌شود و هم بیشتر کسانی که مجرد هستند زندگی جدیدی را آغاز کنند و از گناه در امان باشند

    پاسخ
    • صادق
      صادق گفته:

      باید قانون و قانون نویس رو گل گرفت… طرف مهرشو گرفته تازه ۲ سال باید مرد رو منتظر بذاره ک عشقش کشید برگرده یا بر نگرده

      پاسخ
  2. سعید
    سعید گفته:

    مسخره تر از قانون ما وجود نداره واقعا !!!! واقعا متاسفم از اینکه حتی زنده هستیم چه برسه یه جایی زندگی کنی اونم بر حسب اتفاق ایران باشه

    پاسخ
  3. ناشناس
    ناشناس گفته:

    همسر اول شما انسانه حضرت آقا رباط نیست .احساس داره چطور انتظار دارید که با وجود خوش بازی شما اون زندگی رو زندگیش بدونه.امان از شما مردهای ایرانی.خدا نکنه بخواین خودتونو به نفهمی بزنید .یعنی ته نداره

    پاسخ
  4. رهگذر
    رهگذر گفته:

    خدایا خودت به داد ما برس
    زنم ۳تا دوست پسر گرفته منو تهدید به مرگ کردن . باهر سه تاشون دوسته . پدر و مادری هم نداره . قانون پشتشه . بخدا سوگند خودم قاضی این پرونده میشم . نامرد عالمم اگر با با غیرتی برم زیر خاک

    پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *