روابط مالی بین زن و شوهر

سیر تا پیاز روابط مالی بین زن و شوهر : در بین زوج و زوجه از بُعد مالی سه بحث عمده را میتوان مدنظر قرار داد : اولاً مهریه دوماً نفقه سوماً جهزیه. بطورکلی همواره در قانون به این امر تأکید شده است که مهریه به مجرد وقوع عقد نکاح به ملکیت زن در می‌آید. و زن میتواند تصرفات مالکانه داشته باشد. همچنین در مورد نفقه نیز گفته شده است. که زوج باید مناسب با شأن اجتماعی خانوادگی زوجه، نفقه و به عبارت دیگر خرجی او را تهیه کند.

بطور مثال اگر زن در منزل پدری خود از وسیله نقلیه شخصی برای رفت و آمد استفاده میکرد. و در فامیل و آشنایان ایشان این امر بسیار مرسوم است. مرد نیز باید شرایطی را برای خرید خودروی شخصی فراهم آورد. در مورد جهزیه باید به این نکته اشاره کرد که این مسئله زمانی که زن جهیزیه به خانه شوهر میاورد زن مالک آن است. و در زمانی که از همسر خود طلاق میگیرد وسایلی را که با خود به خانه مشترک آورده است را میتواند استرداد کند.

روابط مالی بین زن و شوهر

مهریه و نکات تخصصی در مورد آن

نکته اولی که باید به آن اشاره کرد این است که طبق قانون جمهوری اسلامی ایران اگر مهریه پیش از ۱۱۰ سکه باشد. تا ۱۱۰ سکه عندالمطالبه است. و زوج مکلف است که پرداخت کند. و در صورتی که که استطاعت مالی نداشته باشد زوجه میتواند با استفاده از ماده ۳ قانون محکومیتهای مالی، تقاضای حبس زوج را کند. منتها اگر سکه‌ها بیش از ۱۱۰ سکه باشد. و مرد تا ۱۱۰ سکه را پرداخت کرده باشد مابقی در حکم عندالاستطاعه است. و هر وقت مرد داشته باشد میتواند پرداخت کند و به هیچ وجه نمیتوان او را به زندان انداخت.

نکته دومی که بسیار کاربردی و دارای اهمیت می‌باشد این است که در موقعی که زوجه قصد دارد مهریه خود را به اجرا بگذارد به دو طریق میتواند اقدام کند. اولاً از طریق اجرای ثبت دوماً از طریق دادگاه. بدین نکته باید توجه کرد اگر اصل مهریه مورد مناقشه باشد. ابتدا باید به اصل بود و نبود مهریه توسط دادگاه حکم داده شود. و در صورتی که مناقشه در خصوص اصل مهریه وجود نداشته باشد زوجه میتواند در اجرای ثبت بطورمستقیم برای وصول مهریه اقدام کند.

جهیزیه و تهیه سیاهه از سوی خانواده زوجه

یکی از مسائلی که مورد اهمیت می‌باشد هنگامی که جهیزیه وارد خانه میشود باید سیاهه تهیه شود. که در مواقعی که اختلاف بوجود آمد سیاهه بتواند اختلافات حاصله را حل و فصل کند. در انتهای آن لیست امضای طرفین یعنی خانواده پسر و دختر ممضی شود. این امر در ظاهر شاید سخت و بحث برانگیز باشد. اما در حقیقت میتواند در بزنگاه حل مسائل خانوادگی کمک کند.

نکته دیگری که باید به آن اشاره کرد این است که جهیزیه از تکالیف دختر نمی‌باشد. و اختیار دارد که این امر را تهیه کند یا نکند. بطورکلی فلسفه وجودی جهیزیه این است که زوجه به زوج خود در مسائل مالی یاری و کمک کرده باشد. و او را تنها نگذارد و به همین دلیل اگر دختر جهیزیه تهیه نکند هیچ مشکل حقوقی در آینده وجود نخواهد آمد. و تهیه جهیزیه به توافق طرفین و خانواده‌های آنها میباشد.

اولویت نفقه زن بر نفقه دیگر اقارب

در روابط مالی بین زن و شوهر ، اگر زوج از لحاظ مالی به شکلی باشد. که یا میتواند نفقه زن را بدهد یا میتواند نفقه پدر و مادر خود در صورتی که ندار باشند را بدهد. و به عبارت دیگر نمی‌تواند بصورت همزمان هم نفقه زن خود و هم نفقه پدر و مادر خود را بدهد. در این صورت است که نفقه زن بر نفقه پدر و مادر و دیگر اقارب اولویت دارد و مرد باید آن را بپردازد.

دیگر نکته‌ای که باید در نفقه اقارب به آن اشاره کرد در صورتی که نفقه پرداخت نشود. جزو دیون مرد به حساب آمده و در آینده برای پرداخت کردن نفقه گذشته، زن میتواند در دادگاه خانواده طرح دعوی کند.

آیا مرد نیز متقابلاً میتواند مال و اموالی از زن طلب داشته باشد؟

بطورکلی زن از مرد مطالبات مالی طلب دارد ولی در برخی مسائل مانند ارث با فوت زن، اموال زن به شوهر به ارث میرسد.

آیا شرط تنصیف دارایی بعد از طلاق باعث میشود که نصف دارایی مرد به زن تعلق بگیرد؟

خیر؛ شرط تنصیف تا پنجاه درصد اموال شوهر میتواند به ملکیت زن در بیاید بعبارت دیگر از یک درصد تا پنجاه درصد احتمال مالک شدن زن بر اموالی که زوج در ایام زوجیت بدست آورده است وجود دارد.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *