اخذ سند مالکیت رسمی برای ساختمان بدون سند
شرایط گرفتن سند رسمی برای ساختمان بدون سند : متصرفین ساختمانهایی که بر روی زمینهایی احداث شدهاند که دارای سند مالکیت رسمی یا سابقه ثبتی میباشند. و منشاء تصرفات این متصرفین قانونی است ولی بعلت محدودیتهایی امکان گرفتن سند برایشان از طریق قواعد عمومی ثبت وجود ندارد. میتوانند به استناد قانون تعیین تکلیف وضعیت ثبتی اراضی و ساختمانهای فاقد سند رسمی مصوب 1390 اقدام نمایند.
محدودیتهای لحاظ شده
وکیل متخصص ملکی : متصرفین ساختمانهای بدون سند رسمی مالکیت بعلت محدودیتهای زیر و به استناد قانون تعیین تکلیف وضعیت ثبتی اراضی و ساختمانهای فاقد سند رسمی مصوب 1390 میتوانند اقدام به تهیه سند رسمی برای ساختمان کنند:
- فوت مالک رسمی و حداقل یکی از ورثه وی
- عدم دسترسی به مالک رسمی و در صورت فوت وی عدم دسترسی به حداقل یک نفر از ورثه وی
- عدم دسترسی به مالکان مشاعی در مواردی که مالکیت متقاضی، مشاعی و تصرفات وی در ملک مفروز است.
- مفقودالاثر بودن مالک رسمی و حداقل یک نفر از ورثه وی
- عدم دسترسی به مالکان مشاعی در مواردی که تصرفات متقاضی مفروز است.
طریقه استعلام فوت یــا مفقودالاثر بودن مالک رسمی
فوت مالک رسمی و وراث وی با استعلام از سازمان ثبت احوال کشور مشخص میگردد. مفقودالاثر بودن با حکم قطعی دادگاه صالح و عدم دسترسی با استعلام از نیروی انتظامی یا شورای اسلامی محل یا سایر مراجع ذیصلاح یا شهادت شهود یا تحقیقات محلی احراز میشود.
شرایط اخذ سند ساختمان مناطق شهری
برای گرفتن سند ساختمانهایی که در مناطق شهری قرار گرفتهاند، لازم است که ملک مورد تقاضا چارچوب ساختمان را داشته باشد و مساحت زمین با مساحت ساختمان تطابق داشته باشد و همچنین حداقل امکانات برای سکونت نظیر اتاق، سرویس بهداشتی، آب و برق و گاز را داشته باشد.
مرجع صالح جهت رسیدگی
برای رسیدگی به درخواست صدور سند مالکیت با شرایط پیشگفته، در هر حوزه ثبتی، هیأت حل اختلاف تشکیل میشود و با بررسی دلایل، اقدام به صدور رأی میکنند.
اعضای هیأت مذکور شامل قاضی، رئیس اداره ثبت یا قائم مقام وی، رئیس اداره راه و شهرسازی یا اداره جهاد کشاورزی بر حسب مورد یا قائم مقام آنها میباشد.
فرآیند رسیدگی به اعطای سند مالکیت
دبیرخانه هیأت حل اختلاف قبل از رسیدگی، جریان ثبتی ملک را از اداره ثبت استعلام میکند. و نتیجه نهایی را به هیأت گزارش میکند و بر همین مبنا هیأت رأی صادر میکند.
اداره ثبت، آراء هیأت را در دو نوبت به فاصله 15روز از طریق روزنامههای کثیرالانتشار آگهی مینماید.
ملک واقع در اراضی ملی یــا اراضی موات
از شرایط گرفتن سند رسمی برای ساختمان بدون سند ، در صورتی که ملک جزء اراضی ملی(منابع طبیعی) و یا موات باشد. هیأت مکلف است نظر وزارت جهاد کشاورزی یا راه و شهرسازی را در این باره استعلام کند و در صورت ملی یا موات بودن، امکان صدور سند برای متقاضی وجود نخواهد داشت.
اعتراض به آراء
در صورتی که اشخاص ذینفع به آراء اعلام شده اعتراض داشته باشند، باید از تاریخ انتشار آگهی تا 2ماه اعتراض خود را به اداره ثبت محل وقوع ملک تسلیم نمایند و ظرف یکماه از تاریخ تسلیم اعتراض، مبادرت به تقدیم دادخواست به دادگاه عمومی محل نمایند و گواهی تقدیم دادخواست را به ثبت محل تحویل دهند.
در صورت اعتراض، اقدامات ثبت متوقف و موکول به ارائه حکم قطعی دادگاه است. و در صورتیکه اعتراض در مهلت قانونی واصل نگردد یا معترض گواهی تقدیم دادخواست به دادگاه عمومی محل را به اداره ثبت ارائه ندهد. اداره ثبت باید اقدام به صدور سند مالکیت کند و با همه این شرایط صدور سند برای متقاضی مانع مراجعه متضرر به دادگاه نیست.
آیا قانون تعیین تکلیف وضعیت ثبتی اراضی و ساختمانهای فاقد سند رسمی مصوب 1390 در مورد املاک مجهولالمالک قابل اجرا است؟
این قانون در مورد املاک مجهول المالک ثبتی قابل اجرا نمیباشد. و همچنین در صورت حضور مالک مقررات قانون مذکور قابل اجرا نمیباشد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.