تقسیم ارث توسط دادگاه + راهکار های قانونی

تقسیم ارث توسط دادگاه : با فوت شخص اموال و دارایی های او به صورت قهری برای وراث باقی می ماند. یکی از مهم ترین چالش های حقوقی که برای بازماندگان فرد متوفی به وجود می آید نحوه ی تقسیم ارث است. تقسیم ارث به معنای انتقال قهری اموال و دارایی های فرد متوفی می باشد. در رابطه با تقسیم ارث جمیع جهات اعم از ابعاد مادی و معنوی ارث در نظر گرفته می شود.

ارث می تواند دارای جنبه های معنوی نیز باشد. همانند حق انتقال . قانون نحوه ی تقسیم ارث و نکات قانونی آن را به تفصیل بیان کرده است. با این حال گاه میان وراث توافق نهایی برای تقسیم ارث حاصل نمی گردد و ناگزیر هستند از طریق محاکم قضایی اقدام نمایند. تقسیم ارث توسط دادگاه می تواند به اختلافات وراث پایان داده و با تقسیم عادلانه ی ارث دعوای مزبور پایان می یابد. اما به نظر شما تقسیم ارث توسط داگاه به چه شکل است؟ در ادامه با وکیل نادری همراه باشید.

تقسیم ارث توسط دادگاه

تقسیم ارث توسط دادگاه

در بیشتر موارد وراث ترجیح می دهند از طریق تقسیم ارث توافقی اقدام نمایند. با این حال گاه وراث در نحوه ی تقسیم ارث اختلافاتی دارند که در این صورت تقسیم ارث توسط دادگاه صورت می پذیرد. حکم دادگاه در این مورد برای تمامی وراث لازم الاجرا بوده و بدین ترتیب دعوای مطروحه خاتمه می یابد.

چنانچه وراث خواهان تقسیم ارث توسط دادگاه هستند بایستی در اولین قدم تمامی تشریفات لازم را برای تقسیم ارث انجام دهند. پس از انجام این تشریفات می توانند دادخواست تقسیم ماترک را به دادگاه صالح تقدیم نمایند. برای این کار نیازی به حضور تمامی وراث نیست. هر یکی از ورثه ای که نام او در گواهی انحضار وراثت ذکر شده است می تواند برای ارائه ی این دادخواست اقدام نماید. در صورتی که دادخواست ارائه داده شده فاقد نقص قانونی باشد دادگاه زمان رسیدگی را تعیین کرده و به وراث اطلاع خواهد داد.

در نهایت هر یک از ورثه می توانند با مراجعه به دفتر خدمات قضایی برای ثبت دادخواست مربوطه اقدام نمایند. برای ارائه ی این دادخواست هیچگونه محدودیت زمانی تعریف نشده و در هر زمانی می توان برای آن اقدام کرد.

نکته مهم: وراث موظفند قبل از تقسیم ارث و تصرف در اموال مالیات بر ارث آن را پرداخت کنند. 

دریافت گواهی انحصار وراثت

قبل از تقسیم ارث ابتدا بایستی برای دریافت گواهی حصر ورثه یا انحصار وراثت اقدام نمود. گواهی انحصار وراثت نشان می دهد وراث متوفی در زمان فوت او چه کسانی هستند. دادگاه حقوقی صالح با توجه به این گواهی نسبت اقدام به تقسیم اموال می نماید.

برای دریافت گواهی انحصار وراثت نیاز به 3 نفر شاهد معتبر می باشد که در دفتر اسناد رسمی فرم مخصوص استشهادیه را تکمیل کرده و تصدیق کنند وراث متوفی چه کسانی هستند. البته اخد این گواهی از طریق شورای حل اختلاف نیز امکانپذیر می باشد. اطلاعات تکمیلی در مقاله وکیل انحصار وراثت .

تعیین طبقه ی ورثه توسط دادگاه

بر اساس قانون مدنی ایران وراث متوفی به سه طبقه ی زیر تقسیم می شوند.

  1. طبقه ی اول : پدر ،مادر ، اولاد ،  اولاد اولاد ( نوه ها )
  2. طبقه ی دوم : اجداد ( پدر بزرگ و مادر بزرگ ها ) ، برادر ، خواهر،  اولاد آنها ( خواهرزاده و برادرزاده )
  3. طبقه ی سوم : عمه ، عمو ، خاله ، دایی،  اولاد آنها

در صورتی که تقسیم ارث توسط دادگاه بایستی به نکات زیر توجه داشت:

  • در صورت حضور هر یک از طبقات وراث، وراث طبقه ی بعدی سهمی از ارث نخواهد داشت.
  • سهم الارث نوه در صورتی امکانپذیر است که هیچ یک از فرزندان متوفی در قید حیات نباشند.

نحوه تقسیم ارث در دادگاه

در صورتی که تقسیم ارث توسط دادگاه صورت بپذیرد ابتدا بایستی مشخص گردد که آیا وراث برای تقسیم ارث به توافق رسیده اند. در صورتی که ورثه به توافق رسیده باشند با تنظیم صورت جلسه توسط دادگاه تمامی توافقات مابین وراث ثبت می گردد و با امضای آنها تایید می شود.

اما در صورتی که ورثه برای تقسیم ارث به توافق نرسند دادگاه از طریق یکی از روش های زیر اقدام به صدور حکم تقسیم ارث می نماید:

تقسیم به تساوی

چنانچه ارزش کل اموال و دارایی به جا مانده از متوفی با یکدیگر برابر باشد با توجه به سهام قانونی هر یک از ورثه برای تقسیم ارث اقدام می گردد.

تقسیم به تعدیل

در صورتی که بخشی از امال نسبت به سایر بخش ها از ارزش مالی ببشتری برخوردار باشد دادگاه تقسیم به تعدیل را در نظر می گیرد. با توجه به میزان ارزش اموال و سهم هر یک از وراث بخش بیشتری از اموال به یکی از ورثه و بخش کمتر و با ارزش تر آن به سایر وراث تعلق خواهد گرفت.

تقسیم به رد

تقسیم به رد زمانی امکانپذیر است که امکان تقسیم به تعدیل وجود ندارد. اگر اموال متوفی قابل تعدیل نباشد اما اموال دیگری نیز وجود داشته باشد دادگاه سهم وراث را از محل سایر اموال در نظر می گیرد.

صدور دستور فروش و تقسیم بها

در شرایط خاصی ممکن است دادگاه با صدور دستور فروش و از طریق مزایده ی اموال سهام قانونی هر یک از ورثه را تعیین نماید.

مشاوره حقوقی با وکیل نادری

در تقسیم ارث توسط دادگاه جمیع جهات قانونی قضیه در نظر گرفته می شود تا عادلانه ترین رای صادر گردد. ضمن اینکه بایستی قبل از پروسه ی تقسیم ارث به دیون و بدهی های متوفی نیز توجه داشت و برای پرداخت آن اقدام نمود. علاوه بر این پرداخت مالیات بر ارث نیز ضروری می باشد. همچنین بایستی به موانع ارث نیز توجه داشت. به طور کلی چالش های و جزئیات قانونی فراوانی در این زمینه وجود دارد که آگاهی از آنها در روند دادرسی پرونده ی شما تأثیرگذار خواهد بود.

با توجه به امور تخصصی و پیچیده ی ارث ، حضور یک وکیل حرفه ای و باتجربه به شما کمک می کند تا در مدت زمانی کوتاه تر به نتیجه ای مطلوب تر دست بیابید.

برای کسب اطلاعات بیشتر و انجام مشاوره حقوقی در این زمینه می توانید با پوریا نادری وکیل پایه یک دادگستری در ارتباط باشید .

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *