نکاتی درباره مجازات مزاحمت تلفنی در ایران

مجازات مزاحمت تلفنی در حقوق کیفری ایران , وکیل مزاحمت تلفنی : امروزه مزاحمت های تلفنی یکی از مشکلاتی است که مردم همچنان با آن مواجه هستند. مزاحمت های تلفنی به معنای استفاده از تلفن و وسایل مخابراتی مانند آن جهت ایجاد مزاحمت برای سایرین و سلب آسایش آنهاست. مزاحمت های تلفنی ممکن است به صور مختلف رخ دهد. از سوت کشیدن پشت تلفن گرفته تا نسبت دادن ناسزا و الفاظ ناشایست و حتی رساندن اخبار خلاف واقع به فرد، همه شامل مزاحمت های تلفنی می‌شود.

تعریف مزاحمت تلفنی از نقطه نظر قانون مجازات اسلامی

برای ارائه کیفرخواست در زمینه شکایت مزاحمت تلفنی باید ابتدا تعریف آن را بدانیم. در ماده 641 قانون مجازات اسلامی مزاحمت های تلفنی تعریف شده است. بر اساس این ماده، اگر کسی از طریق تلفن و یا سایر دستگاه‌های مخابراتی برای افراد دیگر ایجاد مزاحمت کند، مرتکب جرم مزاحمت های تلفنی شده است. بنابراین، از مفاد این ماده می‌توان این‌گونه نتیجه گرفت که مزاحمت های تلفنی جرم مقید است و لازمه احراز آن رسیدن به نتیجه مزاحمت برای سایرین است. وسيله مجرمانه جرم مزاحمت های تلفنی ممکن است هر وسیله مخابراتی از قبیل تلفن ثابت، تلفن همراه، رایانه‌ای که به اینترنت متصل باشد و … باشد.

مجازات مزاحمت تلفنی

مزاحمت های تلفنی یکی از مشکلاتی است که مردم با آن روبرو هستند.

ارکان تشکیل‌دهنده جرم مزاحمت تلفنی چیست؟

در حقوق کیفری، ارکان تشکیل‌دهنده هر جرم عبارتند از: عنصر قانونی، عنصر مادی و عنصر معنوی. در ادامه به ارکان تشکیل‌دهنده جرم مزاحمت تلفنی خواهیم پرداخت.

1. عنصر قانونی جرم مزاحمت تلفنی

عنصر قانونی هر جرم به قوانین و مقرراتی اطلاق می‌شود که به موجب آنها فعل و یا ترک فعلی جرم شناخته شده است. جرم مزاحمت های تلفنی نیز در قانون مجازات اسلامی و قانون اصلاح تبصره 2 ماده 14 قانون تأسیس شرکت مخابرات ایران مصوب سال 1366، جرم‌انگاری شده است. در ماده 641 قانون مجازات اسلامی، قانونگذار ابتدا وسیله ارتکاب جرم مزاحمت های تلفنی را مشخص کرده است.

پس از آنکه وسیله ارتکاب جرم در این ماده معین شده، مجازات مزاحمت تلفنی مقرر شده است. علاوه بر این، در قانون اصلاح تبصره ۲ ماده ۱۴ قانون تأسیس شرکت مخابرات ایران مصوب سال ۱۳۶۶، نیز به جرم مزاحمت تلفنی پرداخته شده است. در این ماده واحده، علاوه بر اینکه مزاحمت تلفنی از طریق وسایل مخابراتی جرم‌انگاری شده، اختلال عمدی و همراه با سوءنیت در ارتباط سایرین نیز مشمول جرم مزاحمت تلفنی قلمداد شده است.

2. عنصر مادی در جرم مزاحمت تلفنی

طبق ماده 641 قانون مجازات اسلامی، عنصر مادی جرم مزاحمت تلفنی انجام فعل مزاحمت است. به عبارت دیگر، برای اینکه بتوانیم مراحل شکایت مزاحمت تلفنی را طی کنیم، حتماً باید انجام فعل مزاحمت تلفنی توسط مرتکب را به اثبات برسانیم. اثبات تحقق عنصر مادی جرم مزاحمت تلفنی منوط به اثبات رفتاری غیرمعمول از سوی مرتکب و آزار و اذیت مخاطب است. از سوی دیگر، ایجاد ارتباط تلفنی بخش اصلی عنصر مادی مزاحمت های تلفنی است و حتماً باید تماس تلفنی و یا مخابراتی انجام شده باشد تا جرم محرز شود.

3. عنصر معنوی در ارتکاب جرم مزاحمت های تلفنی

عنصر معنوی در هر جرمی متشکل از سوءنیت عام و سوءنیت خاص است. جرم مزاحمت های تلفنی نیز از این قاعده مستثنی نیست.

الف) سوءنیت عام جرم مزاحمت تلفنی

اراده قطعی و صریح مرتکب جرم مزاحمت تلفنی به انجام فعل و یا ترک فعل مجرمانه و آگاهی از غیرقانونی بودن آن، سوءنیت عام جرم مزاحمت تلفنی است.

ب) سوءنيت خاص جرم مزاحمت تلفنی

برای تحقق جرم مزاحمت های تلفنی و مجازات مرتکب آن، باید برای قاضی محرز شود که فرد علاوه بر سوءنیت عام، سوءنیت خاص نیز داشته است. یعنی فرد باید قصد مزاحمت برای شخص مخاطب را داشته باشد تا بتوان وی را قابل تعقیب کیفری دانست. در مواردی که شخصی به اشتباه با دیگری تماس تلفنی برقرار می‌کند، جرم مزاحمت تلفنی اتفاق نمی‌افتد؛ زیرا تماس‌گیرنده قصد نداشته طرف مقابل را مورد آزار و اذیت قرار دهد و چه بسا، ممکن است طرف مقابل را نشناسد.

در حقوق کیفری ایران چه مجازاتی برای مزاحمت های تلفنی در نظر گرفته شده است؟

همان‌گونه که پیش از این اشاره کردیم، در قوانین و مقررات مختلف، مجازات‌هایی برای ارتکاب مزاحمت تلفنی در نظر گرفته شده است. این مجازات‌ها در ماده 641 قانون مجازات اسلامی و قانون تأسیس شرکت مخابرات ایران تعیین شده است.
طبق ماده 641 قانون مجازات اسلامی، مرتکب علاوه بر مجازاتی که در قانون تأسیس شرکت مخابرات تعیین شده، به تحمل مجازات حبس از یک تا ۶ ماه نیز محکوم می‌شود.

به موجب ماده واحده اصلاح تبصره ۲ ماده ۱۴ قانون تأسیس شرکت مخابرات ایران مصوب سال ۱۳۶۶، نیز پس از ارتکاب جرم مزاحمت تلفنی برای بار اول، به فرد مرتکب اخطار کتبی داده می‌شود و ارتباط تلفنی او به مدت یک هفته قطع شده و برقراری مجدد ارتباط منوط به پرداخت هزینه‌ های مربوطه می‌شود، در مرتبه دوم، ارتباط وی به مدت سه ماه و در مرتبه سوم، برای همیشه ارتباط او قطع خواهد شد.

وکیل مزاحمت تلفنی – مراحل شکایت مزاحمت تلفنی

بهتر است پیش از همه، اقدام به مشاوره با وکیل مزاحمت تلفنی نمایید و با راهنمایی وی شکایت کیفری تنظیم نمایید. در برگه شکایت‌نامه علیه مزاحمت تلفنی ، در بخش عنوان مجرمانه باید عبارت ایجاد مزاحمت و هر گونه جرم احتمالی دیگر درج شود. در این بخش باید حتماً وسیله ارتکاب جرم نیز قید گردد.

شکایت‌نامه‌ مربوط به مزاحمت های تلفنی حتماً باید در حوزه قضایی وقوع جرم تنظیم شود. به عبارت دیگر، از آنجایی که رسیدگی به پرونده مزاحمت های تلفنی در صلاحیت دادسرای محلی است که مزاحمت در آنجا رخ داده، در نتیجه، شکایت‌نامه باید در این محل تنظیم شود.

دادسرای مربوطه شکایت مزاحمت تلفنی را به یکی از شعب بازپرسی ارجاع می‌دهد. پس از آن پرونده جهت تکمیل تحقیقات به کلانتری محل وقوع جرم ارجاع داده می‌شود. پس از استعلام شماره تلفنی که از طریق آن مزاحمت تلفنی صورت گرفته و ارائه پرینت مکالمات تلفنی شخص مرتکب و ردیابی خط وی از طریق مخابرات، تحقیقات تکمیل می‌شود. پس از آن، دادسرای مربوطه به پرونده مزاحمت های تلفنی رسیدگی کرده و مراتب احضار متهم و تحقیقات و بازپرسی انجام می‌شود. در صورتی که فردی که مرتکب جرم مزاحمت شده همکاری‌های لازم را با دادسرا انجام ندهد، برای وی اخطاریه صادر می‌شود. در نهایت، زمانی که ارتکاب جرم مزاحمت تلفنی توسط فرد برای دادسرا محرز شود، حکم جلب وی صادر می‌گردد.

وسیله ارتکاب جرم در مزاحمت های تلفنی به چه وسایلی اطلاق می‌شود؟

در ماده ۶۴۱ قانون مجازات اسلامی صریحاً وسيله ارتکاب جرم در مزاحمت از طریق تلفن، قید شده است. از سوی دیگر، عبارت «تلفن يا دستگاه های مخابراتي ديگر» لفظ عام است، در نتیجه، شامل کلیه وسایلی که انسان برای ارتباط با جهان پیرامون خود از آنها استفاده می‌کند، خواهد شد.

ملاک مهم در تعیین محل وقوع جرم مزاحمت های تلفنی

در رأي وحدت رويه شماره ۷۲۱ ـ ۲۱/۴/۱۳۹۰ هیأت عمومی دیوان عالی کشور، ملاک مهمی برای تعیین محل وقوع جرم مزاحمت های تلفنی تعیین شده است. از مفاد این رأی می‌توان این‌گونه برداشت کرد که محل وقوع جرم مزاحمت تلفنی، جایی است که نتیجه این جرم که همان ایجاد مزاحمت و اذیت و آزار است، رخ داده است. به عبارت دیگر، دادگاه محلی که نتیجه جرم مزاحمت های تلفنی در حوزه قضایی آن حادث شده، صلاحیت رسیدگی به پرونده مربوطه را خواهد داشت.

جهت کسب اطلاعا بیشتر در رابطه با مشاوره امور کیفری مزاحمت از طریق تلفن ثابت و همراه با ما همراه باشید …

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *