وکیل ترک انفاق و نفقه
وکیل ترک انفاق و عدم پرداخت نفقه در تهران : پس از انعقاد عقد نکاح مطابق قانون پرداخت نفقه زن و پس از آن فرزندان برعهده زوج میباشد. اما ممکن است که مرد زمانی به این وظیفه خود عمل نکند که ترک انفاق نامیده میشود. و قانونگذار ترک انفاق را در ماده 642 بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی ذیل عنوان جرائم بر ضد حقوق و تکالیف جرم انگاری نموده و بدان جنبه کیفری بخشیده است.
پس میتوان نتیجه گرفت که قانونگذار در مورد ترک انفاق علاوه بر ضمانت اجرای حقوقی، ضمانت اجرای کیفری را نیز پیش بینی نموده است. پس بهتر است که از عبارت جرم ترک انفاق استفاده شود.
شکایت کیفری جرم ترک انفاق
ماده 53 قانون حمایت خانواده جهت تضمین اجرای حق و تکلیف زوجه جرم ترک انفاق را قابل شکایت کیفری دانسته است.
زن زمانی به سراغ شکایت کیفری با موضوع ترک انفاق میرود که یا توسط مرد از منزل بیرون شده اند و یا با وجود زندگی مشترک مرد به وی نفقه نداده و او را رها کرده است.
جهت شکایت کیفری جرم ترک انفاق زوجه میتواند با مراجعه به دادگاههای کیفری محل سکونت خودشکایت ترک انفاق را مطرح کند. پیشنهاد ما براین است که به جهت تسهیل و تسریع زوجه در رسیدن به این حق قانونی و مشروع خود توسط وکیل ترک انفاق شکایت کیفری خود را با موضوع ترک انفاق مطرح نماید.
قبل از طرح شکایت کیفری بخاطر جرم ترک انفاق لازم است با وکیل خانواده مشورت نمایید.
اما از آنجایی که هرجرمی ارکان دارد لازم است که ارکان جرم ترک انفاق را بشناسیم که ذیلا بررسی میگردد.
ارکان جرم ترک انفاق
- عنصر قانونی جرم ترک انفاق بدین معناست که فعل یا ترک فعلی رخ داده است و در قانون جرم انگاری شده است. که در جرم ترک انفاق نیز مرد از تکلیف قانونی خود که پرداخت نفقه می باشد. امتناع نموده و قانون این ترک فعل را در ماده 53 قانون حمایت خانواده:( هر کس با داشتن استطاعت مالی، نفقه زن خود را در صورت تمکین به او ندهد یا ازتأدیه نفقه سایر اشخاص واجب النفقه امتناع نماید به حبس تعزیری درجه ۶ (ازشش ماه تا دوسال) محکوم می شود.)، به طور صریح جرم محسوب نموده است.
به دلیل اینکه جرم ترک انفاق از جرائم قابل گذشت میباشد و جرائم قابل گذشت با شکایت شاکی خصوصی قابل تعقیب جزائی و با گذشت وی اجرای مجازات متوقف میشود. پس جرم ترک انفاق با شکایت زوجه توسط وکیل ترک انفاق در دادگاه کیفری طرح و توسط او نیز پیگیری میشود.
نکته ای که در اینجا لازم به ذکر میباشد. این است که ترک انفاقی هم که در مورد زوجه ای که طبق قانون مجاز به عدم تمکین است. و همچنین فرزندانی که ناشی از لقاح مصنوعی و یا کودکانی که تحت سرپرستی هستند نیز، مشمول حکم ماده فوق الذکر و تبصره های آن میشود.
نفقه بر عهده زوج است!
در استحقاق زوجه در مورد نفقه فقیر بودن و یا احتیاج زوجه شرط نیست. بلکه در هرحال نفقه برعهده زوج است، گرچه زن ثروتمند باشد.
ضمنا زوجه باید همسر دائمی مرد باشد تا مستحق نفقه گردد. جهت مطالعه بیشتر در مورد نفقه و مساطل حقوقی مربوطه به آن به مقاله وکیل نفقه زن رجوع شود.
در تمامی مراحل وکیل ترک انفاق به خوبی میتواند موضوع را پیگیری نماید.
- عنصر مادی که در خارج واقع میشود در جرم ترک انفاق نیز امتناع و خودداری مرد از پرداخت نفقه میباشد.
- عنصر روانی نیز که وجود ارده و قصد مجرمانه است در جزم ترک انفاق هم وجود قصد و اراده مرد در ترک انفاق میباشد.
پس برای وقوع جرمی وجود این سه عنصر مذکوره واجب و لازم است. پس در مورد مردی که به دلیل فورش ماژور و یا اینکه به علتی در حبس به سرمیبرد جرم ترک انفاق مصداقی ندارد. چرا که عنصر روانی که وجود سوء نیت و عمد در فعل یا ترک فعل میباشد مخدوش است. و مرد در این مورد قصد مجرمانه ای ندارد.
در ادامه بحث واجب دانستیم تا نمونه ای از شکایت کیفری جرم ترک انفاق را که وکیل خانواده میتواند در دادگاه کیفری مطرح و پیگیری نماید، را بیاوریم.
نمونه دادخواست شکایت جرم ترک انفاق
ریاست محترم دادسرای ناحیه…
باسلام و احترام به استحضار میرساند، اینجانب…شاکی فوق در تاریخ…طی عقدنامه شماره…دفترخانه…به عقد دائمی آقای…درآمده ام. نامبرده بعد از عقد تاکنون فقط مبلغ…به بنده پرداخت نموده و با وجود آمادگی اینجانب برای تمکین، از پرداخت نفقه حال اینجانب خودداری کرده است، لذا از محضر دادگاه بخاطر ترک انفاق از نامبرده شکایت دارم و خواهان تعقیب کیفری وی میباشم.
نحوه شکایت کیفری تر ک انفاق
پس از آن که وکیل ترک انفاق به وکالت از طرف زن شکایت کیفری را طرح نمود، ابتدا در سیستم رایانه ثبت میگردد. و پس از آن به یکی از شعب دادیاری ارجاع میشود. دادیار شعبه با پرسش از وکیل ترک انفاق من باب نشانی زوج، متهم را از طریق سامانه ثنا فرامیخواند. که ممکن است احضار به صورت تلفنی و یا با تحویل برگ اخطاریه به وکیل ترک انفاق و ارجاع به کلانتری به همراه مأمور ابلاغ به صورت حضوری باشد.
آنچه که در برگ ابلغ درج میشود این است. که مرد باید برای ادای توضیحات به دادسرا حاضر گردد. و در صورت عدم حضور جلب خواهد شد. درمواردی هم ممکن است که نیاز باشد برای تکمیل پرونده تحقیقات را کلانتری از طریق دایره قضائی تکمیل کند. و سپس به دادسرا ارسال نماید.
واکنشی که مردان در برابر اتهام ترک انفاق پس از احضار در دادسرا از خود نشان میدهند. یا انکار اتهام و یا قبول آن و طرح ادعای عدم تمکین زوجه میباشد. که در صورتی که دلائل ارائه شده از طرف مرد موجه و نزد دادگاه مقبول واقع شود. شکایت جرم ترک انفاق که از طرف زوجه توسط وکیل ترک انفاق مطرح شده مختومه خواهد شد.
ممکن است که مرد مدعی پرداخت نفقه گردد. که در این صورت قاضی پرونده با بررسی مدارک و اثبات ادعا اقدام به صدور قرار منع تعقیب مینماید.
توضیح اینکه جرم ترک انفاق ازجمله جرائم مستمر است پس به دفعات قابل شکایت کیفری است و در صورتی که برای اثبات نیاز به احضار شهود در دادگاه باشد و ایشان حاضر نشوند دادیار دستور تکمیل تحقیقات توسط کلانتری و ارسال آن به دادسرا را میدهد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.