توقیف اموال منقول + 5 نکته مهم

شرایط توقیف اموال منقول : توقیف به معنای بازداشت و تصرف اموال و دارایی افراد به حکم قانون می باشد. در شرایطی که فرد از پرداخت بدهی های خود ناتوان گردد. و یا به هر علتی از پرداخت بدهی های خود سر باز زند قانون این اجازه را به فرد طلبکار می دهد که از محل توقیف اموال منقول برای وصول مطالبات خود اقدام نماید.

مال منقول اموال و دارایی هایی هستند که امکان جابجایی و انتقال آنها امکانپذیر می باشد. طلا، سکه و ماشین، موتور از جمله اموال منقول به حساب می آید. در مقابل اموال غیرمنقول اموال و دارایی هایی هستند که امکان انتقال و جابجایی آنها وجود ندارد . اموالی مانند زمین و آپارتمان از دسته ی اموال غیرمنقول به حساب می آیند. به نظر شما برای ضبط و توقیف اموال منقول از چه طریقی باید اقدام نمود؟ در ادامه با وکیل نادری همراه باشید.

توقیف اموال منقول چگونه صورت می پدیرد؟

توقیف اموال منقول با طرح شکایت از سوی خواهان آغاز می گردد. پس از طرح شکایت و به منظور جلوگیری از اختفای اموال در همان مراحل اولیه می توان درخواست تأمین خواسته و یا توقیف اموال را به دادگاه ارائه نمود. دادگاه مهلت زمان معینی را برای پرداخت بدهی در نظر می گیرد . در صورتی که خوانده برای تسویه ی بدهی خود اقدامی ننماید ، یک سال پس از صدور حکم دستور توقیف اموال منقول و غیرمنقول خوانده صادر می گردد.

توقیف اموال منقول

توقیف اموال منقول به این شکل است که خواهان بایستی لیست اموال و دارایی های خوانده را به دادگاه ارائه دهد. با توجه به میزان بدهی خواهان دادگاه دستور توقیف اموال را صادر می نماید. در رابطه با توقیف اموال و دارایی های منوقل میزان بدهی فرد در نظر گرفته می شود .

برای توقیف اموال منقول بایستی در اولین قدم برای صورت برداری از آن اقدام نمود. این به منظور ارزش گذاری و قیمت گذاری اموال منقول صورت می پذیرد. اجرت فرد کارشناس و ارزیاب به وسیله ی مامور اجرا تعیین می گردد و پرداخت آن بر عهده ی محکوم علیه می باشد .

پس از درخواست توقیف اموال مامور اجرای حکم بدون تاخیر بایستی برای توقیف آن اقدام نماید. در صورتی که اموال منقول در حوزه ی دادگاه دیگری واقع شده باشند. می توان توقیف آن را از قسمت اجرای احکام دادگاه محل خواستار شد.

بایستی در نظر داشت که اموال محکوم علیه به میزان بدهی و هزینه های اجرایی قابل توقیف می باشند. در صورتی که مال معرفی شده از ارزش مالی بیشتری برخوردار باشد در صورتی که قابل تجزیه نباشد. تمامی آن توقیف می گردد. اما در صورتی که قابل تجزیه باشد فقط به میزان مطالبات شخص قابل توقیف خواهد بود .

نحوه ی توقیف اموال زوجین به چه شکل است؟

در رابطه با اموال منقول موجود در محل سکونت زوجین ، اموالی که عرفا مورد اختصاصی زن باشد به زن تعلق دارد . همچنین اموالی که معمولا مورد استفاده ی مرد قرار می گیرد متعلق به مرد است . باقی وسایل مشترک محسوب می گردد ،مگر اینکه بتوان خلاف آن را ثابت کرد. در چنین مواردی از لیست تمامی دارایی ها صورت برداری می شود و مالکیت هر یک از آنها به طور دقیق مشخص می گردد. سپس دارایی های فرد محکوم علیه ضبط و توقیف خواهد شد .

توقیف اموال برای مهریه

5 نکته ی مهم در رابطه با توقیف اموال منقول

  1. در صورتی که مال منقول معرفی شده در یک مکان دربسته قرار گرفته باشد و از باز کردن درب خودداری گردد.  مأمور اجرای حکم با حضور مأمور نیروی انتطامی می تواند اقدامات لازم را برای باز کردن درب و توقیف اموال منقول انجام دهد. در صورتی که هیچ کس در محل مورد نظر حضور نداشته باشد. باز کردن در با حضور نماینده ی دادستان صورت می پذیرد.
  2. بر اساس ماده ی ۷۷ قانون اجرای احکام مدنی اموال منقول توقیف شده در همان محل خود حفظ می شوند .مگر اینکه نقل و انتقال آن ضروریت داشته باشد که در این صورت یک حافظ برای مراقبت از افراد منصوب می گردد, حافظ به عنوان امین محسوب شده و حق ندارد این اموال را به نفع خود استفاده کرده و یا به شخص دیگری ببخشد.
  3. در صورتی که قبل از اجرای حکم فردی ادعای مالکیت اموال توقیفی را داشته باشد می تواند اعتراض ثالث اجرایی را مطرح کرده و اگر بتواند ادعای خود را ثبات نماید دستور توقف پروسه ی اجرایی صادر می گردد.
  4. در صورتی که اموال و دارایی های منقولی که توقیف شده اند به مزایده گذاشته شود . بایستی هزینه ی مزایده را که برابر با نیم عشر دولتی یعنی 5 درصد از کل ارزش دارایی است را به حساب دادگستری واریز نمود.
  5. در رابطه با اموال منقولی که خارج از محل سکونت یا محل کار محکوم علیه موجود است. توقیف آنها در صورتی امکانپذیر است که دلایل کافی برای اثبات مالکیت محکوم علیه بر آن اموال وجود داشته باشد .

انواع توقیف اموال منقول

در رابطه با ضبط و توقیف دارایی ها و اموال منقول دو روش توقیف وجود دارد. این دو روش به شرح زیر می باشد:

توقیف فیزیکی

در توقیف فیزیکی فرد طلبکار درخواست توقیف دارای را می دهد. و شخص محکوم علیه حق جابجایی و تصرف در دارایی های خود را نخواهد داشت.

توقیف قانونی

با توقیف قانونی دارایی های منقول فرد از نظر قانونی توقیف می گردد. و فرد بدهکار نمی تواند با فروش آن از زیر دین خود فرار کند.

توقیف اجرایی اموال منقول به چه معناست؟

در صورتی که خواهان قبل از مهلت ده روزه ای که از سوی دادگاه صالح محل تعیین شده است, مال مورد نظر را تصرف ننماید و یا طرف مقابل در زمان تعیین شده نسبت به تعهدات خود عمل نکند, خواهان می تواند پس از اتمام مهلتی که دادگاه در نظر گرفته ، بلافاصله مال را تصرف نماید.

مشاوره حقوقی با وکیل نادری

توقیف و ضبط دارایی ها و امول منقول حقی است که قانون برای افراد به رسمیت شناخته تا بتوانند از این طریق برای وصول مطالبات خود اقدام نمایند. این فرایند قانونی با نکات حقوقی بسیاری همراه است. که در صورت آگاهی از آن می توان در مدت زمانی بسیار کوتاه تر به نتیجه رسید. حضور یک وکیل متخصص و باتجربه می تواند در روند دادرسی شما تاثیرگذار بوده و از اطاله ی دادرسی جلوگیری نماید.

برای کسب اطلاعات بیشتر و انجام مشاوره حقوقی در این زمینه می توانید با پوریا نادری وکیل پایه یک دادگستری در ارتباط باشید .

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *