روش ها و راهکار های مطالبه نفقه
انواع روش های اقدام برای مطالبه نفقه در قانون قضایی ایران ،در ادامه توسط وکیل متخصص خانواده :
از طریق اقامه دعوای حقوقی
زوجه برای مطالبه نفقه خود میتواند از طریق اقامه دعوی حقوقی در مراجع قضایی اقدام کند. بدین نحو که زوجه میتواند با تنظیم دادخواست با موضوعیت مطالبه نفقه با ذکر تاریخ(از چه تاریخی زوج نفقه را پرداخت نکرده) در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، اقدام به ثبت دادخواست نفقه مینماید. پس از ثبت دادخواست مطالبه نفقه و ارجاع به شعبه مربوطه، جلسهای با حضور طرفین تشکیل شده و موضوع به کارشناس رسمی دادگستری ارجاع میشود. بعد از ارائه نظر کارشناس مرجع قضایی، طبق نظر کارشناس رأی به محکومیت زوج مبنی بر پرداخت نفقه صادر خواهد شد.
از طریق طرح شکایت کیفری
وکیل نفقه : ترک فعل انفاق به افراد واجب النفقه مانند زوجه و فرزندان به موجب قانون مجازات اسلامی، جرم و شخص مرتکب، مجرم است و مجازات آن حبس میباشد. زوجه میتواند با مراجعه به دادسرای محل زندگی مشترک، ابتدائاً شکواییهای مبنی بر ترک انفاق تنظیم و پس از انجام تحقیقات در کلانتری، حکم به مجازات زوج داده خواهد شد.
نفقه و شاغل بودن زن
همانطور که در مشاوره حقوقی نفقه نیز بیان شد ، زوج موظف است که به همسر خود نفقه پرداخت کند و وضعیت اشتغال زن نمیتواند مانع از پرداخت نفقه شود. مرد نمیتواند با این بهانه که همسرش شاغل است از پرداخت نفقه به او خودداری کند؛ زیرا پرداخت نفقه از جمله وظایفی است که مرد باید حتماً آن را اجرا کند.
ترک منزل توسط زوجه
اگر زن منزل مشترک را بدون عذر موجه قانونی ترک کند ناشزه محسوب شده است و حقی برای دریافت نفقه نخواهد داشت. اگر ترک منزل توسط زن عذر موجه قانونی داشته باشد مثل اینکه توسط مرد مورد سوءرفتار و خشونت و ضرب و جرح قرار بگیرد و خوف ضرر جانی وجود داشته باشد، باید علت ترک منزل را بوسیله اظهارنامه به اطلاع شوهر برساند.
نفقه معوقه زن
زن میتواند نفقه معوقه خود یعنی زمان گذشته را مطالبه و برای وصول آن در دادگاه اقامه دعوی کند اما خویشاوندان نسبی فقط نسبت به آینده میتوانند مطالبه نفقه کنند. در این خصوص قانونگذار در ماده 1206قانون مدنی میگوید که زوجه در هر حال میتواند برای نفقه زمان گذشته خود اقامه دعوا کند و طلب او از بابت نفقه مزبور طلب ممتاز بوده و در صورت ورشکستگی شوهر، زن مقدم بر سایر طلبکاران خواهد بود.
مقایسهای بین نفقه همسر و نفقه اقارب
- نفقه زن حسب ماده 1203 قانون مدنی مقدم بر نفقه اقارب است. براساس این ماده، در صورت بودن زوجه و یک یا چند نفر واجب النفقه دیگر مانند فرزندان، زوجه مقدم بر سایرین خواهد بود.
- نفقه زن مشروط به فقر یا تمکن مرد نیست. زن اگرچه ثروتمند یا شاغل باشد، میتواند از شوهر نفقه بخواهد. در صورت استنکاف شوهر از دادن نفقه حسب ماده 1129 قانون مدنی زن حق خواهد داشت که از دادگاه تقاضای طلاق کند. در مورد نفقه اقارب ماده 1197 قانون مدنی بیان نموده است که کسی مستحق نفقه است که ندار بوده و نتواند بوسیله اشتغال به شغلی وسایل معیشت خود را فراهم سازد. همچنین طبق ماده 1198 کسی ملزم به انفاق است که دارا باشد.
- نفقه زوجه یک تکلیف یک جانبه است و در حقوق ایران زن مکلف به دادن نفقه به شوهر خود نیست. در حالی که نفقه اقارب یک تکلیف متقابل است یعنی فرزند مکلف به دادن نفقه به والدین و پدر مکلف به دادن نفقه به فرزند و نوهها است.
معیار تعیین نفقه زن چیست؟
معیار اصلی در تعیین نفقه عرف است. یعنی هم عرف خانوادگی و محیطی که زن در آن زندگی میکند و هم عرف جامعه بصورت کلی که معیارهایی را برای تعیین میزان نفقه در اختیار میگذارد.
رسیدگی به دعوای مطالبه نفقه در صلاحیت کدام مراجع قضایی است؟
اگر مقدار نفقه زیر بیست میلیون تومان باشد، در صلاحیت شورای حل اختلاف است و در غیر اینصورت در صلاحیت دادگاه خانواده میباشد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.