اخطاریه دادگاه چیست و چه انواعی دارد ؟
انواع اخطاریه دادگاه : سیستم قضایی ایران شیوه های مختلفی برای ابلاغ اوراق قضایی خود در نظر گرفته است . اخطاریه یکی از انواع ابلاغیه های صادره از دادگاه می باشد. هنگام رسیدگی به پرونده های قضایی برای آگاهی اصحاب دعوا از روند پرونده و احضار آنها به دادگاه جهت ادای توضیحات قانون تشریفات خاصی را تحت عنوان ابلاغ اوراق قضایی در نظر گرفته است.
ابلاغیه یه مفهوم عام و وسیع است که می تواند شامل موارد متعددی باشد. از احضار اصحاب دعوا به دادگاه تا تعیین زمان رسیدگی و حتی صدور رای.
رسیدگی به یک پرونده در مراجع قضایی مستلزم نظم است . این نظم زمانی محقق می گردد که بتوان زمان و نحوه ی حضور اصحاب دعوا ، آگاهی از جزئیات پرونده و نحوه ی روند دادرسی را برای هریک از طرفین پرونده روشن ساخت.
از طرفی اصحاب دعوا از مراحل و روند دادرسی اطلاعات کافی ندارند . با ابلاغیه هایی نظیر اخطاریه دادگاه می توان آنها را از جزئیات دادرسی مطلع ساخت .
همانطور که می دانید مراجع قضایی ایران برای رسیدگی به پرونده های قضایی پاره ای تشریفات دادرسی را در نظر می گیرند. افراد عادی از روند و نحوه ی این تشریفات اطلاعی ندارند. ولی با کمک ابلاغیه های قضایی می توان افراد را از اقدامات قانونی دادگاه مطلع کرد.
با کمک اخطاریه می توان حضور اصحاب دعوی یا شاهدین پرونده در جلسه ی دادگاه برای ادای توضیحات خواستار شد.
به نظر شما اخطاریه مختص چه مواردیست ؟ آیا از نحوه ی مشاهده و دسترسی به آن اطلاعی دارید؟ در ادامه با وکیل نادری همراه باشید.
اخطاریه دادگاه به چه معناست؟
اخطاریه دادگاه مختص دعاوی حقوقی می باشد. با ابلاغ اخطاریه به طرفین دعوا موضوعی به آنها اطلاع داده می شود. برای مثال زمان حضور در دادگاه و یا معرفی شاهد برای پرونده . اخطاریه در قالب برگه ای مشخص است که از سوی دادگاه ارسال می گردد و می تواند در بردارنده ی موضوعات متنوعی باشد.
در مقابل اخطاریه ، احضاریه وجود دارد که مختص دعاوی کیفری می باشد.
قانون تعریف خاص و مشخصی برای اخطاریه ارائه نکرده است . اخطاریه به معنای اطلاع یافتن خواهان و یا خوانده ی دعوی از یک موضوع ضروری و به خصوص و مشخص است. با ابلاغ اخطاریه به اصحاب دعوی می توان به اطلاع آنها رسانید که باید از نظر حقوقی چه اقداماتی را برای پیشبرد پرونده ی قضایی خود انجام دهند.
اخطاریه رفع نقص
برگه ی اخطاریه رفع نقص مختص مواردیست که مدرک و ضمایم پرونده ی قضایی دارای نواقص باشد. به محض دریافت اخطاریه رفع نقص ، گیرنده ی آن ظرف مهلت ده روز بایستی نواقص پرونده را برطرف ساخته تا پرونده ی او مجددا به جریان بیفتد.
اخطاریه جلسه رسیدگی دادگاه
با تقدیم دادخواست به دادگاه و وصول آن زمان معینی برای رسیدگی به پرونده در نظر گرفته می شود. به وسیله ی ابلاغ اخطاریه جلسه رسیدگی دادگاه زمان و مکان رسیدگی به پرونده مشخص شده و به اطلاع اصحاب دعوی می رسد. با دریافت اخطاریه جلسه رسیدگی دادگاه هریک از اصحاب دعوی و یا وکلای آنها باید در جلسه ی رسیدگی دادگاه شرکت نموده و اظهارات و دفاعیات خود را بیان نمایند.
اخطاریه حضور در دادگاه و ادای توضیحات
اصحاب پرونده موظف می باشند با حضور در جلسه ی رسیدگی اظهارات و ذفاعیات خود را مطرح نموده و لوایح خود را تقدیم دادگاه نمایند. اما گاها قاضی دادگاه برای صدور حکم و مشخص شدن حقیقت به توضیحات و اطلاعات بیشتری نیاز دارد. در چنین شرایطی با ابلاغ اخطاریه حضور در دادگاه و ادای توضیحات می توان خواستار توضیحات بیشتری در خصوص پرونده شد.
لازم به ذکر است که با ابلاغ هر یک از اخطاریه های فوق اصحاب دعوی موظف به انجام دستورات اخطاریه ی مورد نظر می باشند.
نحوه ی دریافت اخطاریه
قوه ی قضاییه ایران برای ابلاغیه های خود سامانه ی مخصوصی طراحی کرده است که از طریق آن امکان مشاهده و دریافت تمامی ابلاغیه های قضایی وجود دارد . برای دریافت اخطاریه ی دادگاه باید به سامانه عدل ایران به نشانی adliran.ir مراجعه نمایید.
به این منظور هر یک از اصحاب دعوی موظفند در سامانه ی ابلاغ ثنا ثبت نام کرده و احراز هویت گردند. زمانی که از سوی مراجع قضایی اخطاریه ای برای شما صادر می گردد به طور همزمان پیامکی برای مخاطب و گیرنده ی آن ارسال خواهد شد. این پیامک یک اطلاع رسانی ساده است و هیچ جزئیاتی از موضوع و متن اخطاریه در آن قید نشده است.
با دریافت این پیامک و مراجعه ی به سامانه می توان از متن کامل اخطاریه مطلع شد و پرینت آن را دریافت نمود.
مشاوره حقوقی در دفتر وکالت پوریا نادری
آشنایی با اوراق قضایی و نحوه ی کارکرد آنها اهمیت ویژه ای در روند پرونده ی قضایی شما دارد. اوراق قضایی مانند اخطاریه مسیر پرونده ی شما را مشخص کرده و وظایف قانونی شما را تعیین می کنند. از طرفی با توجه به ماده ی ماده ۳۰۲ قانون آیین دادرسی مدنی هیچ حکم یا قراری را نمیتوان اجراء نمود مگر اینکه به صورت حضوری و یا به صورت دادنامه یا رونوشت گواهی شده آن بهطرفین یا وکیل آنان ابلاغ شده باشد. نحوه ابلاغ دادنامه و رونوشت آن برابر مقررات مربوط به ابلاغ دادخواست و سایر
اوراق رسمی خواهد بود.
با توجه به این مطلب و هدف اصلی قانونگذار که همانا برقراری نظم و عدالت در جامعه است می توان گفت ابلاغ اوراق قضایی در راستای صیانت از حقوق هریک از اصحاب پرونده است و در حکم دستور دادگاه به شمار می رود. بنابراین هرگونه بی توجهی به آن با پیگیری های قانونی همراه است. ضمن اینکه به اطاله ی دادرسی نیز منجر خواهد شد.
برای کسب اطلاعات بیشتر و انجام مشاوره حقوقی در این زمینه می توانید با پوریا نادری وکیل پایه یک ددگستری در ارتباط باشید.
سوالات متداول
1- در اخطاریه چه مطالبی بیان می گردد؟
اخطاریه حاوی اطلاعاتی در خصوص دعاوی مطروحه است و با توجه به نوع آن می تواند در رابطه با زمان و مکان جلسه رسیدگی ، رفع نقص و یا حضور در دادگاه جهت ادای توضیحات باشد.
2- تفاوت اخطاریه با احظاریه در چیست؟
اخطاریه مختص دعاوی حقوقی است. احضاریه برای دعاوی کیفری صادر می گردد.
3- برای دریافت و مشاهده ی اخطاریه به کجا باید مراجعه نمود؟
قوه ی قضاییه برای مشاهده و دریافت تمامی اوراق قضایی سامانه ی عدل ایران را به نشانی adliran.ir در نظر گرفته است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.