نحوه شکایت از فروشگاههای اینترنتی : امروزه بدلیل پیشرفت تکنولوژی قسمتی از خرید و فروشها در بستر اینترنت به انجام میرسد . همواره در هر حوزهای علیرغم مزیتهای موجود ، اشکالات و کمبودهایی وجود دارد . فروشگاههای اینترنتی نیز از این قاعده مستثنی نمیباشند. و افرادی که در این زمینه فعالیت میکنند با مشکلات حقوقی برخورد میکنند .
از مزیتهای فروشگاههای اینترنتی اینکه به راحتی میتوان قیمتها را با یکدیگر مقایسه کرد. همچنین در هر زمان و هر مکان فقط با دسترسی به اینترنت میتوان خرید کرد. بعلاوه نیازهایی که مشتریان دارند با سرعت بیشتری قابل حل میباشد .
اما در مقابل فروشگاه اینترنتی امکان امتحان کردن کالا را سلب کرده است. یا اینکه در لحظه امکان پاسخگوئی به سوالات خریدار نیست. و تقریبا 24 ساعت به طول میانجامد.
مرکز توسعه تجارت الکترونیکی :
مرکز توسعه تجارت الکترونیکی یکی از عوامل مهم توسعه تجارت الکترونیکی ، ایجاد اعتماد و اطمینان در میان کاربران خدمات الکترونیکی میباشد . در ایران مرکز توسعه تجارت الکترونیکی مسئولیت ایجاد زیرساختهای امنیت و اعطای نماد اعتماد الکترونیکی به کسب و کارهای اینترنتی را برعهده دارد .
ساماندهی سایتهای تجاری در کشور موثرترین گام برای ایجاد فضای تجارت الکترونیکی بخصوص خواهد بود. به نحوی که مردم در هنگام خرید از طریق اینترنت با اطمینان از اینکه سایتها تعهدات خود در قبال آنان عمل خواهند کرد. و حقوق مصرفکنندگان را به رسمیت میشناسند ، اقدام به خرید میکنند.
پس فرستادن کالا در خرید اینترنتی :
در خریدهای اینترنتی ، خریدار حق دارد تا 7 روز از تاریخ دریافت کالا ، انصراف خویش را از خرید کالا بدون تحمل جریمه و یا ارائه دلیل اعلام نماید. و فروشنده مکلف است عین مبلغ دریافتی را به خریدار مسترد کند.
مستند قانونی :
طبق ماده 37 قانون تجارت الکترونیک مصوب سال 1382 ، در هر معامله از راه دور ، مصرفکننده باید حداقل هفت روز کاری ، وقت برای انصراف(حق انصراف) از قبول خود بدون تحمل جریمه و یا ارائه دلیل داشته باشد . تنها هزینه تحمیلی بر مصرفکننده هزینه بازپس فرستادن کالا خواهد بود.
راه های شکایت از فروشگاههای اینترنتی :
با توجه به اینکه اکثر فروشگاههای اینترنتی مجاز ، نماد اعتماد الکترونیکی دارند. در صورت عدم پاسخگویی مناسب این فروشگاهها و در مواردی مثل عدم استرداد کالا در بازه زمانی 7 روزه بر اساس شرایط قانونی یا تحویل کالای معیوب میتوان از طریق سایت www.enamad.ir اقدام به شکایت کرد.
در کنار طرح شکایت از طریق سایت مذکور ، این امکان فراهم است. که از طریق اتحادیه کشوری کسب و کارهای مجازی هم تخلف صورت گرفته از طرف فروشگاههای اینترنتی را پیگیری کرد.
طریق دیگر شکایت :
وکیل کلاهبرداری اینترنتی : اما راه دیگر ثبت تخلف فروشگاه اینترنتی و پیگیری شکایت ، مراجعه به دادسرا میباشد . با در دست داشتن مستندات مربوط به خرید مانند رسید تراکنش و دیگر مدارک موجود در تهران به دادسرای جرایم رایانهای و در دیگر شهرها به دادسرای محل سکونت فرد شاکی میتوان مراجعه کرد و در این خصوص طرح شکایت کرد.
براساس اعلام معاونت فرهنگی قوه قضائیه در پیگیری فرد شاکی از این تخلفات علاوه بر کسب حق خود. و دریافت خسارت وارده به فرد ممکن است دادگاه فروشنده متخلف را علاوه بر تامین تمامی خسارات وارده. از یک تا ده میلیون تومان جریمه نقدی کرده و در صورت تکرار به حبس محکوم کند.
آیا از طریق پلیس فتا نیز میتوان از فروشگاههای اینترنتی شکایت کرد؟
بله ، شخص میتواند به پلیس فتا ( پلیس فضای تبادل اطلاعات ) اعلام شکایت کند. برای این کار کافی است به صفحه گزارش تخلف فروشگاههای اینترنتی مراجعه کرد.
آیتم دومآیا در صورت قطع فیزیکی ارتباط الکترونیکی ، مسئولیت خسارت به خریدار با فروشگاه اینترنتی است ؟
خیر ، طبق ماده 78 قانون تجارت الکترونیک ، هرگاه در بستر مبادلات الکترونیکی در اثر نقص یا ضعف سیستممؤسسات خصوصی و دولتی، بهجز در نتیجه قطع فیزیکی ارتباط الکترونیکی، خسارتی بهاشخاص وارد شود،مؤسسات مزبور مسؤول جبران خسارات وارده میباشند مگر اینکه خسارات وارده ناشی از فعل شخصی افراد باشد که در این صورت جبران خساراتبرعهده این اشخاص خواهد بود.