بهترین وکیل داوری – ابطال رای داوری در تهران – پوریا نادری : داوری یکی از نهاد های حل اختلاف می باشد. که طرفین انجام یه معامله قبل از بروز اختلاف و یا حتی بعد از بروز اختلاف تصمیم میگیرند. که موضوع اختلاف خود را به دادگستری ارجاع نداده بلکه از طریق فردی که امین و مورد اعتماد است حکمیت صورت گیرد و رای داور برای همه قابل احترام و اجرایی باشد .
این تعریف بسیار ساده از داوری است. در تمامی فرهنگها قبل از ایجاد دادگستری نوین استفاده از فردی به عنوان حکم و یا داور امری رایج و متداول بوده است .
وکیل داوری در کشور ما به دو بخش داوری تجاری بین المللی و داوری داخلی تقسیم میشود. داوری بین المللی قواعد خاص خود را داشته و شرایط خاصی بر آن حاکم است. و از لحاظ حقوقی بسیار دقیق و با جزئیات بررسی شده است .
اما در نقطه مقابل داوری داخلی قرارداشته که صرفاً در بخش انتهایی قانون آیین دادرسی مدنی به آن پرداخته شده است. متاسفانه در قوانین به داوری داخلی بصورت جامعی پرداخته نگردیده است به ترتیبی که بسیاری از مباحث آن ناقص و محل ایراد بوده است. اما با تمام این اوصاف وکیل داوری همچنان یکی از بهترین گزینه های حل اختلاف می باشد .
مباحثی پیرامون داوری و داور
داوری به یک نوع حل و فصل اختلافات بیان می شود که در پی آن طرفین یک قراداد باهم توافق می کنند در صورت بروز مشکل در آینده ، یا در خصوص مشکلات بوجود آمده ، اختلافات توسط شخص یا اشخاصی بجز از طرفین قرارداد حل و فصل شود
به اشخاصی که در موافقت نامه داوری اختلافات را حل و فصل می کنند داور گفته می شود .
نکاتی در مورد داوری
کسانی می توانند اختلافات خود را به داوری محول کنند که اهلیت کافی برای انجام خود آن معامله و یا خود آن موضوع را داشته باشند . فرض کنید دو نفر بر سر امور مالی باهم اختلاف دارند ، همانطور که می دانید برای انجام امور مالی شخص باید عاقل بالغ و رشید باشد .
پس شخصی می تواند امور مالی خود را به داوری محول کند که عاقل بالغ و رشید باشد .
تاجر ورشکسته به دلیل اینکه اهلیت کافی برای انجام امور مالی خود که در تادیه دیون او موثر می باشند را ندارد ، نمی تواند اختلافات مالی خود را به داوری محول کند ، لکن او امکان ارجاع دعاوی غیرمالی خود به داوری را دارد .
لازم به ذکر است که مدیر تصفیه یا اداره تصفیه که تصفیه امور ورشکستگی تاجر را بر عهده دارند می توانند از طرف او دعاوی مالی را به داوری ارجاع دهند .
نکته دیگر اینکه ، در قرارداد داوری حتما باید موضوعی که به داوری محول می گردد مشخص گردد تا در صورت بروز اختلافاتی در خصوص آن موضوع ، طرفین قبول نمایید که در مورد اختلافات این موضوع باید به داوری رجوع کنند و طرفین مجبور شوند به تصمیم داور در مورد آن موضوع احترام گذارند .
موافقت نامه داوری ممکن است قبل از حدوث اختلاف و یا بعد از حدوث اختلاف منعقد گردد .
موافقت نامه داوری ، هم ممکن است به صورت شرط ضمن عقد آورده شود و هم اینکه بعنوان یک توافق جداگانه منعقد شود .
در تنظیم شرط داوری به چه نکاتی باید توجه داشت؟
- مهمترین نکته تعیین داور صالح و مورد اعتماد است. چرا که تمام مسئولیت رسیدگی با فردی است که به عنوان داور تعیین گردیده فلذا باید با وسواس و دقت نظر داور مرضی الطرفین انتخاب شود .
- محدوده داوری باید کامل و دقیق باشد ، باید توجه داشت برخی از شروط داوری صلاحیت داوری را صرفا در صورت اختلاف در اوصاف و تفسیر قراداد تعیین نموده اما بهتر آن است که شرط داوری در تمام حالات و در صورت بروز اختلاف و حل و فصل آن نیز باشد .
- مدت زمان داوری با توجه به موضوع قرارداد به میزان منطقی و دقیق تعیین گردد. بدیهی است در صورت عدم تعیین تاریخ مدت زمان داوری ، مهلت داور برای صدور رای صرفاً 3 ماه می باشد .
- شرایط تعیین جلسه رسیدگی داوری ، نحوه احضار طرفین ، محل برگزاری جلسات و نحوه ابلاغ رای داوری می بایست در قرارداد شرط داوری به روشنی بیان گردد .
- داور دارای قواعد داوری و نظامات مقرر در رسیدگی و صدور رای باشد و قواعد مربوطه به صورت مکتوب تنظیم شده و به امضای طرفین رسیده باشد. چرا که بسیاری از خلا های قانونی در آن قواعد پیش بینی شده است مانند آیین نامه داوری کانون وکلای دادگستری مرکز که بسیار کامل و جامع می باشد .
ابطال رای داوری
همانطور که بیان شد داوری از موضوعات بسیار تخصصی حقوقی بوده و در مواردی که داور برخلاف قانون اقدام به صدور رای نموده است. می بایست دادخواستی تحت عنوان ابطال رای داوری مطرح گردد. واز آن طریق بی اعتباری رای صادره را از دادگاه صالح خواستار شویم .
دادگاهی صلاحیت رسیدگی به دعوای ابطال رای داوری را خواهد داشت. که اساساً صالح به رسیدگی به اصل موضوع اختلاف باشد. به عنوان مثال دادگاه صالح به رسیدگی دعاوی راجع به املاک ، دادگاهی است که ملک در آن حوزه قرار گرفته است. فلذا دادگاه ابطال رای داوری در خصوص املاک نیز تابع همین اصل می باشد .
باید توجه داشت بیشتر موارد ابطال رای داوری ناشی از عدم رعایت شرایط شکلی داوری می باشد. فلذا بهتر است قبل از ورود به بحث ماهیت داوری ایرادات شکلی در صدور رای داوری مورد بررسی قرار گیرد. در ادامه با توضیحات وکیل ابطال داوری همراه باشید…
ایرادات شکلی ابطال رای داوری
- مهمترین ایراد خروج از صلاحیت است به عنوان مثال ممکن است شرط داوری صرفاٌ در خصوص تفسیر قرارداد باشد. اما داور نسبت به ماهیت قرارداد اظهار نظر نموده باشد .
- خروج از مهلت زمانی تعیین شده داوری نیز از مواردی است که موجبات ابطال رای داوری را فراهم می آورد .
- عدم صلاحیت شخص داوری در رسیدگی نیز یکی از ایرادات راجع درابطال رای داوری می باشد. به عنوان مثال فردی که منفعتی در اصل موضوع داشته و شما از آن بی اطلاع بوده اید اقدام به داوری نموده باشد .
- عدم رعایت قواعد ترافعی بودن و شرایط قانونی احضار و اخذ دفاعیات متقاضی ابطال رای داور نیز می تواند از موارد ابطال رای داوری باشد .
ایرادات ماهیتی ابطال رای داوری
- اگر رای داوری حقوق ایجاد شده افراد را نادیده گرفته باشد. و بر خلاف قانون امری باشد محکوم به بطلان است .
- اگر رای صادره داوری بر خلاف اسناد رسمی باشد. که مورد تایید طرفین است باطل و بی اثر خواهد بود .
- در صورتی که اصل قرارداد داوری بی اعتبار باشد نیز رای داوری صادره از درجه اعتبار خارج بود. و محکوم به بطلان خواهد بود . به صورت کلی موارد ابطال رای داوری در ماده 489 قانون آیین دادرسی مدنی بیان گردیده است. و این ماده ملاک عمل در ابطال رای داوری خواهد بود .
مهلت زمان طرح دعوای ابطال رای داوری
مطابق قانون آیین دادرسی مدنی هر یک از طرفین ظرف 20 روز از تاریخ ابلاغ رای داوری نسبت به ابطال رای داوری اقدام نمایند. و این امر در قانون به عنوان درخواست ذکر شده. لیکن در عمل می بایست دادخواست خود را از طریق دفتر خدمات قضایی ثبت نمایند .
کدام نماینده و با چه شروطی امکان ارجاع اختلاف به داوری را دارد ؟
- وصی ، قیم ، ولی این امکان را دارند که در محدوده موضوع نمایندگی ، اختلافات حاصله را به داوری محول کنند. قیم تجویز دادستان را لازم دارد.
- وکیل چه وکیل دادگستری چه وکیل مدنی حق ارجاع اختلافات به داوری را ندارد مگر اینکه حق محول کردن اختلافات و مشخص کردن داور در وکالت نامه او تصریح شده باشد .
- مدیران تصفیه سه شرکت تضامنی ، نسبی و مختلط اصل بر این است که حق ارجاع اختلافات به داوری را ندارند. مگر اینکه شرکای ضامن این حق را به آنها داده باشند .
- مدیر تصفیه شرکت های سهامی حق ارجاع به داوری را دارند
- مدیر تصفیه یا اداره تصفیه با وجود دو شرط امکان محول کردن اختلافات مالی شخص ورشکسته را به داوری دارند تجویز عضو ناظر و تایید دادگاه
- مدیران تصفیه شرکت های تعاونی و با مسئولیت محدود حق محول کردن اختلافات را به داوری ندارند مگر اینکه یکی از دو شرط زیر وجود داشته باشد :
- اول _ این حق در اساسنامه شرکت مقرر شده باشد.
- دوم_ مجمع عمومی شرکا چنین تصمیمی گرفته باشد.
استثنائات اصل قابل داوری بودن دعاوی
با اینکه اصل بر این است که تمام موضوعات قابل ارجاع به داوری هستند لکن بنا به مصالحی قانونگذار برخی از دعاوی حساس را استثنا قائل شده و رسیدگی به آنان فقط در صلاحیت دادگاه صالح می باشد این استثنائات عبارتند از :
- دعوای صدور حکم ورشکستگی . این دعوا در دادگاه محل اقامت تاجر ورشکسته اقامه می گردد . لازم به توضیح است که تنها صدور حکم ورشکستگی قابل ارجاع به داوری نمی باشد و اما دیگر دعاوی مربوط به ورشکسته قابلیت حل و فصل توسط داوری را دارند .
- دعوای فسخ نکاح
- دعاوی اثبات نسب و نفی ولد که دعاوی نسب نامیده می شوند.
- جرایم : رسيدگي به جرایم با توجه به اینکه دارای پروسه پیچیده ای هستند. و ابزار آن در اختیار دولت می باشد و از طرف دیگر فقط دولت توانایی تعیین و اعمال مجازات را بر مجرمین دارد قابل ارجاع به داوری نیستند چه جرایم قابل گذشت چه غیر قابل گذشت.
- امور حسبی . طبق ماده یک قانون امور حسبی ، اموری هستند که دادگاه ها مکلفند نسبت به آن امور اقدام نمایند و اتخاذ تصمیم نمایند بدون اینکه رسیدگی به آنها متوقف بر وقوع اختلاف و منازعه بین اشخاص و اقامه دعوا از طرف آنها باشد . پس امور حسبی از تکالیف دادگاه ها بوده و قابل ارجاع به داوری نیستند .
- دعوای طلاق : دعاوی درخواست حکم طلاق و درخواست گواهی عدم امکان سازش
- اصل نکاح یعنی دعاوی اثبات رابطه زوجیت ، بطلان نکاح ، و انفساخ قابل ارجاع به داوری نمی باشند
نکات در خصوص ابطال رای داوری بیشمار بوده در جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص می توانید از طریق ارسال پیام و یا برقراری تماس تلفنی با ما در ارتباط باشید .
آیا داوری را انتخاب کنیم یا دادگستری ؟
قطعاً داوری با تعیین داور مورد اعتماد بهترین گزینه است .
هزینه داوری چه میزان است ؟
هزینه داوری مطابق آیین نامه داوری مصوب قوه قضاییه می باشد .
حق الوکاله وکیل ابطال رای داوری چه میزان است ؟
حق الوکاله مطابق تعرفه قانونی بوده لیکن محل داوری و موضوع آن در تعیین حق الوکاله موثر است.
آیا ابطال رای داوری نیاز به گرفتن وکیل دارد ؟
ابطال رای داوری از موضوعات بسیار تخصصی بوده که قطعا می بایست با مشاوره وکیل پایه یک دادگستری اقدام نمود .