ابلاغیه الکترونیکی و تاثیرات حقوقی آن
ابلاغیه الکترونیکی و تاثیرات حقوقی آن در روند رسیدگی پرونده های قضایی ، ابلاغ به منزله رکن دادرسی عادلانه: ابلاغ به عنوان یکی از ارکان اساسی دادرسی عادلانه همواره مورد توجه قانونگذار بوده است. و پیرامون آن، قوانین و مقررات متعددی وضع کرده است. بر همین اساس قانون آیین دادرسی مدنی مصوب ۱۳۷۹ در باب ابلاغ و نحوه ابلاغ مقرراتی را وضع کرده است. هر چند که امروزه به نظر می رسد که این مقررات با وجود سامانه ثنا متروک شده است.
ابلاغ دستی و ابلاغ الکترونیکی
امروزه ابلاغ به صورت حضوری و دستی کمتر انجام می شود. در صورتی ابلاغیه به صورت دستی و فیزیکی انجام می شود که شخص مقابل در سامانه عدلیران ثبت نام نکرده باشد. یکی از مواقعی که ابلاغ ها به صورت دستی صورت می گیرد در کلانتری ها می باشد. هم اکنون سیستم کلانتری به شکل نیمه الکترونیک است. و ابلاغیه ها گاهی توسط مامور به درب محل ارسال می شود.
اهم ابلاغیه ها در محاکم قضایی
بر همین اساس شروع یک دادرسی معمولا با ابلاغ صورت می گیرد. مهمترین ابلاغیه هایی که در محاکم قضایی انجام می پذیرد مربوط به جلسه رسیدگی، اخطاریه دادگاه ، رای دادگاه، لایحه اعتراض تجدیدنظرخواهی در باب تبادل لوایح و اخطار رفع نقص است.
ابلاغ در قوانین
موضوع ابلاغیه چه در امور حقوقی که در قانون آیین دادرسی مدنی و در پاره ای از مقررات به آن پرداخته شده است و چه در امور کیفری که آیین دادرسی کیفری به تبع آن پرداخته است مطالبی درباره ابلاغ گفته شده است،با وجود این اکنون با وجود آیین نامه ای که مربوط به سامانه ثنا می باشد قالب احکام و مقررات ابلاغ در این آیین نامه گنجانده شده است آیین نامه نحوه استفاده از سامانه های رایانه ای یا مخابراتی مصوب مرداد 1395 اکثر قوانین مربوط به ابلاغ را تحت شعاع قرار داده است.
ابلاغ الکترونیکی و صرفه جویی در وقت و هزینه
امروزه با استفاده از سامانه ثنا افراد می توانند از پرونده های خود در دادگاه های حقوقی و کیفری اطلاع پیدا کنند. بدون آنکه به محاکم قضایی مراجعه کنند. و این امر کمک بسیار زیادی به صرفه جویی در هزینه و وقت مراجعین خواهد کرد. برای اینکه ابلاغیه الکترونیکی برای فرد صادر شود لازم به وجود یک شماره تلفن همراه به نام شخص می باشد که با استفاده از آن یک حساب کاربری برای وی ایجاد می شود.
سودجویی و کلاهبرداری در ابلاغیه
امروزه باید توجه وافر به این نکته شود که افراد سودجو و کلاهبردار در بحبوحه مشکلات قضایی مردم، اقدام به ابلاغیه الکترونیکی می کنند. بدین صورت که با استفاده از این ابلاغیه های جعلی و لینک آبی رنگی که در پیامک ها وجود دارد با لمس کردن آن و در نتیجه خالی شدن حساب های بانکی فرد منجر خواهد شد و این امری است که باید مورد توجه قرار گیرد که تمام ابلاغیه ها از سوی قوه قضاییه با سرشماره عدلیران خواهد بود و تمام شماره های دیگر جعلی می باشد و نباید به آنها اعتنا کرد.
ابلاغ قانونی و ابلاغ واقعی در ابلاغیه الکترونیکی
زمانی که ابلاغیه به صورت پیامک به تلفن شخص ارسال می شود. و شخص کماکان آن ابلاغیه را در سامانه خود مشاهده نکرده است. ابلاغیه قانونی به حساب خواهد آمد و زمانی که فرد به سامانه ابلاغ الکترونیک عدلیران مراجعه کند. و ابلاغیه را مشاهده کند ابلاغ واقعی به حساب خواهد آمد و آثار قانونی طبق مقررات بر آن مترتب خواهد شد.
نکته حائز اهمیت این است که زمانی که ابلاغیه در حساب کاربری شخص قرار می گیرد. دو نوع ابلاغیه وجود ندارد یعنی نمی توان گفت که زمانی که به تلفن همراه پیامک می شود. ابلاغ قانونی است و زمانی که فرد وارد سامانه شد. و ابلاغیه را مشاهده کرد ابلاغ واقعی است. بلکه فقط یک نوع ابلاغ آن هم ابلاغ واقعی وجود دارد. که با مشاهده ابلاغیه در سامانه اتفاق می افتد.
در صورتی که برای شخص از طریق پیامک تلفن همراه خود، ابلاغیه ارسال شود ولی اقدام به مشاهده ابلاغیه در سامانه عدلیران نکند این ابلاغ چه نوع ابلاغی است؟
ابلاغ قانونی است و اثرات حقوقی که بر ابلاغ قانونی از جمله دادرسی غیابی بر آن بار خواهد شد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.