روش های بی اثر کردن وکالت بلاعزل و تبعات آن
بی اثر کردن وکالت بلاعزل و عدم تاثیر شرط بلاعزل بودن در وکالت نامه : زمانی که به یک نفر وکالت در طلاق یا وکالت در فروش آپارتمان یا وکالت در برداشت از حساب یا هر وکالت دیگری داده شود. حتی اگر در متن وکالت نامه بعنوان شرط فعل قید شود که این وکالت بلاعزل است. یا با این عبارت که حق عزل وکیل ساقط می شود. باز هم این وکالت تبدیل به یک وکالت بلاعزل نمی شود مگر این که با شرط نتیجه این وکالت را تبدیل به وکالت نامه بلاعزل کنند.
انجام دادن موضوع وکالت نامه بلاعزل
توجه شود که یکی از راه های مرسوم و متداول بی اثر کردن وکالت بلاعزل، انجام دادن موضوع وکالت نامه توسط خود موکل است. مانند اینکه اگر به شخصی وکالت فروش در آپارتمان داده باشد و قبل از اینکه از آن وکالت استفاده شود خود شخص موکل آپارتمان را بفروشد و آن وکالت بلاعزل بی اثر می شود.
ضم وکیل به وکالت نامه بلاعزل
یکی از راه های پیچیده تر بی اثر کردن وکالت بلاعزل این است که با مراجعه به دفتر اسناد رسمی، یک وکیل به وکالت نامه اضافه شود که بدین امر ضم وکیل گفته می شود. بدین شرح که وکیل اول بدون اجازه وکیل دوم نمی تواند اقدامی انجام دهد. و عملا اختیارات محدود می شود. به عنوان مثال اگر وکالت بلاعزل در فروش ماشین داده شده باشد. با اضافه کردن یک وکیل جدید در وکالت نامه باعث می شود. که وکیل اول بدون اجازه وکیل دوم نتواند اقدامی مبنی بر فروش ماشین انجام دهد. لازم به ذکر است که ضم وکیل که در وکالت نامه بلاعزل وجود دارد. مع الاسف حق ضمیمه کردن وکیل معمولا در سند وکالت نامه توسط دفتردار ساقط می شود. تا از این راه امکان بی اثر کردن وکالت بلاعزل وجود نداشته باشد.
شرط بلاعزل بودن وکیل در عقد لازم
یکی از اقدامات دیگری که می توان برای بلاعزل کردن وکالت نامه انجام داد زمانی است. که در یک عقد لازم دیگری مانند عقد اجاره عنوان شود وکیل در وکالت نامه بلاعزل است و حق ساقط شدن آن وجود ندارد.
مراجعه کردن هم زمان موکل و وکیل
وکیل نادری توصیه می کند که زمانی که شخصی قصد اعطای وکالت بلاعزل به شخص دیگری را دارد. هم زمان موکل و وکیل به دفترخانه اسناد رسمی جهت انعقاد وکالت نامه مراجعه کنند. که طرف دیگر حق عزل وکیل را انکار نکند که از باب نمونه منکر شود. که معامله دیگری جهت بلاعزل بودن انجام نشده است. فلذا حتما هنگام تنظیم وکالت طلاق یا وکالت فروش یا هر وکالت دیگری از سردفتر اسناد رسمی بخواهید که علاوه بر سند وکالت، یک سند معامله دیگر نیز برای شما ثبت کند. و در ضمن آن، حق عزل وکیل در وکالت نامه را ساقط شده باشد.
وکالت بلاعزل بعد از مرگ
با عنایت به ذات عقد وکالت، وکالت نامه چه بلاعزل تنظیم شده باشد و چه بلاعزل تنظیم نشده باشد بعد از فوت موکل وکالت منتفی می شود. و هیچ راهی برای ادامه آن وجود ندارد. اگر در مواردی مشاهده می شود که در وکالت نامه این موضوع درج شده است. با توجه به عرف، این وکیل در حقیقت وصی محسوب می شود و به عنوان وصی بعد از مرگ موکل اقداماتی را انجام می دهد نه به عنوان وکیل. چرا که وکالت عقدی است که با فوت موکل تمام می شود.
بار اثبات عدم منتفی شدن وکالت در حالتی که موضوع وکالت توسط موکل به انجام می رسد با کیست؟
زمانی که بر بقای وکالت بلاعزل اختلافی به وجود بیاید بار اثبات بقای وکالت بر عهده وکیل است. و او باید اثبات کند که وکالت بلاعزل به قوت خود باقی است و کماکان وکیل محسوب می شود.
ممنون از مقاله خوبتان
واقعا قوانین مسخره ای داریم
سلام
همیشه تصورم این بود که وکالت بلاعزل غیرقابل عزل است ولــی توسط مقاله خوب شما متوجه شما که وکالت بلاعزل هم قابل عزل است.
بسیار سپاس