تعریف محارب ، باغی و مفسد فی الارض و مجازات های مربوطه
محارب ، باغی و مفسد فی الارض چیست و چه مجازاتی در قانون دارد ؟ در نگاه اول شاید به نظر برسد که محارب و مفسدفیالارض بهمانند هم هستند. ولی باید در نظر داشت اگرچه محاربه و افسادفیالارض هر یک در زمرهی جرایم حدی میباشند ولی دو نوع جرم متفاوت هستند .
همچنین جرم بغی نیز از جمله جرایم حدی میباشد که در باب حدود ، در فصل نهم ، بطور همزمان با افسادفیالارض مورد بررسی قرار گرفتهاند . در ادامه با وکیل کیفری متخصص همراه باشید…
جرم محارب
محارب به شخصی که در محیط عمومی ، صرفا اقدام به درآوردن سلاح سرد مانند چاقو یا سلاح گرم مانند تفنگ با قصد ترساندن مردم کرده باشد و در نتیجه موجب ناامنی مکان مزبور شود ، گفته میشود.
همچنین اگر شخص فوقالذکر قصد جان و مال و ناموس مردم را نیز داشته باشد ، محارب میباشد. اما دقت شود که اگرچه فرد قصد ترساندن مردم را داشته باشد. اما شرایط او بگونهای باشد که موجب ناامنی محیط عمومی نشود. هیچگاه محارب شناخته نخواهد شد .
بطور مثال اگر پیرمرد ناتوانی در بانک اقدام به کشیدن اسلحه کند و هویدا میباشد. که هیچ فعل خطرناکی از او سرنخواهد زد و محیط بانک ناامن نشود، فرد کهنسال محارب شناخته نخواهد شد.
مجازات محاربه
شارع مقدس چهار نوع مجازات را برای شخص محارب در نظر گرفته است. که هرکدام از آنها به اختیار قاضی اعمال خواهد شد. اعدام ، بهصلیبکشیدن. قطع دست راست و پای چپ و تبعید از محل زندگی مجازاتهای شخص محارب خواهد بود.
جرایم در حکم محارب
برخی جرایم هستند که اگرچه از لحاظ ماهیتی شبیه به محاربه نیستند. اما قانونگذار مجازات آنها را بهمانند محاربه قرار داده است. از جمله جرایمی که میتوان اشاره کرد عبارتند از :
- خرابکاری در تاسیسات عمومی به منظور مقابله با نظام طبق تبصره1 ماده 687 باب تعزیرات مصوب سال 1375
- تخلف از تکالیف نظامی که سبب تسلط دشمن شود طبق ماده 29 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح مصوب سال 1382
مفسدفیالارض کیست؟
افسادفیالارض زمانی به منصهی ظهور میرسد که جرمی بطور گسترده و وسیع و فراگیر در زمینههای جنایات ، جرایم امنیتی ، اخلال در نظاماقتصادی، دایرکردن مراکز فحشاء اتفاق بیافتد. و به شخص یا اشخاصی که مرتکب این افعال قبیح شدهاند. مفسدفیالارض اطلاق میشوند و حتما اعدام خواهند شد.
عدم وجود ادله و تاثیر آن بر افسادفیالارض
در حین رسیدگی قضایی ، اگر دادگاه در نهایت ، دلایلی مبنی بر سوءنیتعام دال بر قصد اخلال گسترده در نظم عمومی یا علم به موثر بودن ، یافت نکرد. با توجه به میزان نتایج زیانبار جرم ، مجرم به حبس تعزیری درجهی 5 یا 6 محکوم خواهد شد .
بغی و باغی
صرف قیام مسلحانه در برابر اساس نظام جمهوری اسلامی ایران منجر به جرم بغی میشود. چه از سلاح استفاده کرده باشند یا استفاده نکرده باشند. منظور از اساس نظام یعنی بود یا نبود نظام است.
این جرم صرفا گروهی تحقق پیدا میکند و اگر از سلاح استفاده کرده باشند. بطور حتم جمیعا اعدام خواهند شد و اگر از سلاح استفاده نکرده باشند و سازمان باقی باشد. تمام اعضا به مجازات حبس بیش از 10 سال تا 15 سال محکوم میشوند. و اگر سازمان از بین رفته باشد. حبس تعزیری درجهی 5 محکوم خواهند شد.
رسیدگی به جرایم بغی ، افسادفیالارض و محاربه در صلاحیت کدام دادگاه است ؟
مطابق بند الف مادهی 303 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب سال 1392 ، رسیدگی به این جرایم در صلاحیت دادگاه انقلاب است.
آیا اجرای مجازات معاونت در محاربه و افسادفیالارض قابل تعلیق میباشد ؟
مطابق بند ث ماده 47 قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1392 ، صدور حکم و اجرای مجازات معاونت در جرایم مذکور ، قابل تعویق و تعلیق نمیباشند.
آیا حد محاربه قابل اسقاط است؟
حد محاربه قابل اسقاط نخواهد بود. مگر در مورد توبه که شرایط آن عبارت است از اگر محاربه با اقرار ثابت شده باشد. و شخص مرتکب توبه کند دادگاه می تواند عفو مجرم را از طریق رئیس قوه قضائیه از رهبری درخواست کند .
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.