مجازات های کیفری ثبتی در قوانین ایران
مجازات های کیفری ثبتی در قوانین ایران با وکیل نادری : قوانین ثبتی یکی از قدیمی ترین قوانین نگارش شده در نظام حقوقی ایران به شمار می رود که در حیطه ی حقوق خصوصی تعریف می شود. در قوانین ثبتی ایران به پاره از مجازات های کیفری ثبتی اشاره شده است. جرایم ثبتی از جمله جرایمی به شمار می رود که در اثر انجام فعل و یا ترک فعلی ایجاد می گردند که در دایره ی قوانین ثبت اسناد و املاک به آن اشاره شده است. از دیدگاه قوانین ایران بسیاری از جرایم ثبتی با مواردی مانند جرایم علیه اموال و مالکیت و همچنین جرایم علیه آسایش عمومی واجد مشترکاتی هستند.
حقوق ثبت مجموعه قوانین و مقرراتی است که حقوق اشخاص را در زمینه ی مالکیت اموال و املاک و همچنین روابط قراردادی و نقل و انتقال مالکیت ها و تعهدات آنها را مشخص می کند. بر اساس قانون تمامی این موارد باید در دفاتر رسمی به ثبت رسیده و گواهی گردد تا در مواقع مقتضی و بُروز اختلاف حقوقی بتوان به آن رجوع کرد. شما چقدر با مجازات های کیفری ثبتی آشنایی دارید؟ در ادامه با وکیل نادری همراه باشید.
انواع مجازات های های کیفری ثبتی
در قانون ثبت اسناد و املاک ، انواع مجازات های کیفری ثبتی به شرح زیر در نظر گرفته شده اند:
- مجازات حبس.
- تعطیلی محل کسب.
- لغو پروانه.
- محکومیت به جزای نقدی.
- انفصال و محرومیت از شغل سردفتری یا دفتریاری.
در نظر گرفتن مجازات و کیفرهای ثبتی با اهدافی که در حقوق کیفری به آن اشاره شده در یک راستا قرار دارند. اگر به بطن قوانین ثبتی رجوع کنیم ،هدف اصلی قانونگذار ایجاد امنیت و اطمینان در رابطه با مالکیت ها و تعهدات افراد است. جایی که نقل و انتقال مالکیت و انواع تعهدات به چشم می خورد، طبیعی است که با موارد بیشتری از قانون گریزی و اعمال مجرمانه مواجه باشیم. بنابراین وجود مجازات های کیفری ثبتی می تواند عامل بازدارنده ی خوبی در برابر چنین مواردی به حساب بیاید.
انواع جرایم ثبتی
در جرایم ثبتی جرایم زیادی تعریف شده اند. اما تعدد جرم در دو مورد زیر بیشتر به چشم می خورد.
- کلاهبرداری
- جعل
ماهیت این دو جرم به گونه ایست که در حیطه ی قوانین ثبتی به کررات تکرار می شوند . البته علاوه بر اینها با جرایم دیگری نیز مواجه هستیم. خیانت در امانت ، عدم انجام تعهدات از سوی طرفین، معاملات معارض، عدم تحویل اوراق از سوی سردفتری که منفصل گردیده ، فروش مال غیر و بسیاری موارد دیگر.
همانطور که متوجه شدید اغلب این جرایم در زمره ی جرایم علیه امنیت و آسایش عمومی قرار دارند.
مجازات کیفری ثبتی جعل
از مهمترین جرائمی که در قانون ثـبت به آن اشاره شده ، جرم جعل اسناد رسمی و انواع مختلف جعل ثبتی است. مادۀ 100 قانون ثبت بیان می کند:هر یک از مستخدمین و اجزاء ثبت اسناد و املاک و صاحبان دفاتر رسمی عامداً یکی از جرمهای ذیل را مرتکب شود جاعل در اسنادرسمی محسوب و به مجازاتی که برای جعل و تزویر اسناد رسمی مقرر است محکوم خواهد شد.
- به ثبت رساندن اسناد مجعول یا مزور.
- ثـبت اسـناد بدون حضور صاحب سند.
- ثبت اسناد بدون حضور طرفین و متعاملین واقعی.
- ثبت اسناد بـا ذکر تـاریخ غیرواقعی.
- هرگونه مکتوم و معدوم کردن دفاتر ثـبتی.
- کشیدن اوراق و پاره کردن دفاتر ثبتی.
- از اعـتبار انـداختن متقلبانه ی ثبت سند.
- ثبت اسـناد بـا علم به عدم مالکیت واقعی صاحب سند.
- ثبت اسنادی که فاقد سندیت هستند.
شـرط اصلی مـجازات چنین جرائمی ارتکاب عمدی آن می باشد. ماهیت این دسته از جرائم عمومی تلقی شده و در صلاحیت محاکم کیفری عمومی قرار می گیرند. رسیدگی به چنین جرایمی با شکایت شاکی خصوصی آغاز می شود. ولی باید در نظر داشت مختومه شدن چنین پرونده هایی منوط به رضایت و گذشت اداره ی ثبت اسناد و املاک یا شاکی خصوصی نیست و تا پایان مشخص شدن نتیجه ی پرونده ادامه دارد. به عبارتی ویژگی های رسیدگی به جرایم عمومی بر آن حکمفرماست.
مجازات کیفری ثبتی کلاهبرداری
جرم کـلاهبرداری ثـبتی مانند کلاهبرداری ساده در توسل به وسایل مـتقلبانه تعریف می شود. اما این بار وسایل متقلبانه ی ثـبتی منجر به وقوع جرم می گردند. بر اساس تعاریف قانونی، جرم کلاهبرداری متشکل از سه عنصر اصلی و مهم زیر است.
- توسل به وسایل متقلبانه.
- فریب دادن قربانی جرم.
- عدم مالکیت کلاهبردار نسبت به مال برده شده.
کلاهبرداری از جمله جرائم عمومی و عمدی به شمار می رود. از نظر مفهومی انواع مختلفی از کلاهبرداری ثبتی در حقوق ثبت ایران تعریف شده است.ماهیت تمامی این جرائم با تعاریف کلاهبرداری همسو است و هر سه عنصر جرم کلاهبرداری در این جرائم دیده می شود. این جرائم به شرح زیر می باشد:
- کتمان انجام معامله ملکی که تقــاضای آن به ثبت رسیده است.
- تـقاضای ثبت خلاف واقع برای ملک.
- تظاهر متقلبانه به مـالکیت و تـقاضا برای ثبت ملکی که در دست شخص دیگری امانت اسـت.
- امتنــاع متقلـبانه از قید حــق غیر در اظهارنامه ی ثـبتی.
- انجام معامه ی متقلبانه ی معارض.
- ثبت ملک غیر از طریق متقلبانه خیانت یا تـبانی.
- ثـبت مـتقلبانۀ مـلکی که در تصرف دیگری قرار گرفته است.
وکیل کیفری : در رابطه با مجازات کیفری چنین جرایمی مرتکبین حسب مورد به مجازات مندرج برای کلاهبرداری و انواع مجازات های تکمیلی محکوم می گردند. این مجازات ها شامل حبس و محکومیت به جزای نقدی و در موارد خاصی انفصال از شغل سردفتری خواهد بود.
انجام مشاوره حقوقی
کثرت پرونده های جرایم ثبتی در سال های اخیر نشان می دهد که علی رغم وجود مجازات های کیفری ثبتی هنوز مشکلات فراوانی در این حیطه وجود دارد. عوامل بازدارنده ی قانونی برای جلوگیری از وقوع جرایم ثبتی کافی نبوده و این مساله ضرورت نیاز به مداخله و نظارت های نهادهای عمومی را می طلبد.
از طرفی اهمیت ارتقای دانش و آگاهی های حقوقی افراد بر کسی پوشیده نیست. با انجام مشاوره ی حقوقی پیش از بسیاری از امور ثبتی می توان از بروز بسیاری از اختلافات و مشکلات حقوقی جلوگیری نمود. عدم آگاهی های عمومی در برخی موارد خود زمینه سازیست برای بروز بسیاری جرایم. چرا که مجرمین در اغلب موارد همین عدم آگاهی قربانیان را نشانه می گیرند و اعمال و مقاصد مجرمانه ی خود را اجرا می نمایند.
برای کسب اطلاعات بیشتر و انجام مشاوره حقوقی در این زمینه می توانید با پوریا نادری وکیل پایه یک دادگستری در ارتباط باشید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.