وکیل مطالبه حق سرقفلی
مطالبه حق سرقفلی
منظور از سرقفلی چیست ؟
سرقفلی وجهی است که مالک در ابتدا اجاره از مستاجر میگیرد تا محل خالی را به او اجاره دهد.
نکته : حق سرقفلی فقط مربوط به اماکن تجاری است و اماکن مسکونی مشمول حق سرقفلی نمی باشند .
تفاوت حق سرقفلی و حق کسب و پیشه :
به دلیل غیر شرعی بودن حق کسب و پیشه از منظر شورای نگهبان این حق از قانون روابط مستاجر و موجر ۵۶ حذف شد و در قانون روابط موجر و مستاجر ۷۶ حق سرقفلی در نظر گرفته شد. حق سرقفلی و حق کسب و پیشه تفاوت هایی دارند که تفاوت های آنها را بررسی میکنیم :
۱. سرقفلی از زمان عقد اجاره وجود دارد مستاجر و موجر با موافقت خود آن را مشخص میکنند در صورتی که حق کسب و پیشه تدریجی و در نتیجه فعالیت مستاجر به دست میآید .
۲. طرفین با توافق میتوانند حق سرقفلی را ساقط کنند اما حق کسب و پیشه امکان سقوط ندارد.
۳. حق کسب و پیشه مبنی بر کسب شهرت و پیشرفت و مشتری است اما مبنای حق سرقفلی مبلغی است که در ابتدای اجاره پرداخت می شود.
۴. در صورتی که بدون دریافت حق سرقفلی مکان تجاری اجاره داده شود و مستاجر بعد از اتمام مهلت اجاره دارای حق کسب و پیشه شود و یا برعکس ،حق کسب و پیشه برای مستاجر وجود ندارد.
۵. میزان حق سرقفلی مرتبط با موقعیت مکان است اما میزان حق کسب و پیشه مرتبط با تعداد مشتری است.
انواع سرقفلی :
۱. سرقفلی واقعی
منظور از این نوع سرقفلی این است که مالک بدون واگذاری ملک خود سرقفلی ملک را با اجاره ماهیانه و شرایط خاص به صورت نامحدود به شخص دیگر واگذار می کند .
۲. سرقفلی حاصل از کسب و پیشه :
این نوع سرقفلی در واقع حقوق مستاجر سابق یک محل است که دست به دست واگذار میشود و در میان مردم با نام سرقفلی شناخته شده است.
نحوه مطالبه سرقفلی :
مستاجر دارای حق سرقفلی با مراجعه به یکی از دفاتر خدمات قضایی و تنظیم دادخواست مبنی بر مطالبه وجه پرداختی به موجر به عنوان سرقفلی و پرداخت هزینه دادرسی بر علیه موجر اقامه دعوا میکند.
موارد و معیارهای تعیین مبلغ سرقفلی :
۱. مدت اشتغال مستاجر
۲. نوع تجارت و کار مستاجر
۳. شرایط و کیفیت جاره
۴. موقعیت مکان تجاری
۵. وضعیت محل اجاره
شرایط انتقال سند سرقفلی :
انتقال سند سرقفلی زمانی بلامانع است که در قرارداد ، انتقال سند به غیر ذکر شده باشد و الا مستاجر حق انتقال را ندارد . مستاجر میتواند سرقفلی را به هر قیمتی که میخواهد انتقال دهد .در صورتی که انتقال سند سرقفلی مورد رضایت مالک نباشد قرارداد فسخ میشود .
حالات مختلف انتقال سرقفلی :
۱. انتقال اختیاری که در این انتقال مالک سرقفلی،با اختیار و اراده خود سرقفلی را به شخص دیگری از طریق سند عادی یا رسمی منتقل میکند.
۲. انتقال قهری که بعد از فوت مالک، سرقفلی به ورثه او منتقل می شود.
۳. انتقال قضایی که دادگاه حکم به انتقال سرقفلی میدهد.
نکته : اگر افرادی که حق انتقال سرقفلی را ندارند،آن را انتقال دهند تخلف کردهاند و در صورتی که مالک سرقفلی اقامه دعوا کند،نصف حق سر قفلی به طور حتمی ساقط میشود .
وکیل مطالبه حق سرقفلی :
مطالبه و انتقال حق سرقفلی از جمله امور حقوقی است که رسیدگی به آنها نیازمند مشورت با وکیل است زیرا وکیل با تجربه و تخصص خود در این زمینه به بهترین نحو میتواند از حقوق موکل خود دفاع کند در صورت نیاز به وکیل متخصص حقوقی از طریق راه های ارتباطی با وکیل نادری تماس حاصل فرمایید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.